Parlamentul european a votat pentru acordarea sprijinului financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro R. Moldova

499 de europarlamentari au votat, astăzi, pentru acordarea unui pachet de sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro R. Moldova

Comisarul European pentru Extindere, Marta Kos, a declarat ieri în Parlamentul European că Republica Moldova a reușit să facă față celui mai mare atac hibrid din istoria sa, care a inclus șantaje energetice, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.

Kos a subliniat că sprijinul include măsuri de reducere a prețurilor la energie, având în vedere presiunile energetice venite din partea Rusiei, și o strategie de independență energetică care va reduce complet dependența de resursele rusești până la sfârșitul anului 2025. Aceasta va integra R. Moldova pe piața europeană a energiei într-un timp mult mai scurt decât statele baltice, care au avut nevoie de 15 ani pentru acest proces.

Oficiala europeană a adăugat că UE a inclus și măsuri pentru regiunea Transnistreană, unde s-a conturat o criză umanitară. Iar în urma unor condiții importante impuse de UE autorităților separatiste, pentru prima dată, televiziunea publică de la Chișinău poate fi urmărită și în regiunea Transnistreană. Școlile în limba română au devenit accesibile, punctele de control ilegale au fost eliminate, iar prizonierii politici au fost eliberați într-o perioadă de aproape o lună, a punctat Marta Kos în declarația sa. Intervenția UE a determinat Rusia să reia livrările de gaz către Transnistria, dar la prețuri de piață, costând Rusia sute de milioane de euro până la sfârșitul sezonului rece.

Kos a mai adăugat că Moldova va beneficia și de sprijin pentru combaterea dezinformării, printr-un parteneriat cu agenția franceză VIGINUM, precum și de integrarea în Zona Unică de Plăți în Euro și Zona de Roaming UE, facilitând astfel transferurile de bani și comunicațiile pentru cetățenii moldoveni în UE.

Ion Badanev a urcat pe podium la Europenele de haltere

Halterofilul Ion Badanev a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Chișinău. El s-a remarcat la stilul aruncat cu rezultatul 152 kg.

Cu 275 la total, Ion Badanev s-a clasat pe locul 4 în categoria de greutate 61 kg. În această categorie de greutate a concurat și Daniel Lungu – locul 7 la total cu 264 kg.

Gaz pentru Transnitria: Ce a dat Chișinăul și ce nu a făcut Tiraspolul

Începând cu 2025, Gazprom a sistat livrările de gaze către regiunea transnistreană. În lipsa acestor livrări directe, Tiraspolul cumpără gaze de pe piața internațională, printr-un trader european, cu susținere financiară din partea Rusiei. Schema a fost acceptată de autoritățile de la Chișinău în schimbul unor angajamente politice din partea regimului separatist.

Premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile permit acest tranzit în baza unor condiții clare: eliberarea deținuților politici, soluționarea problemei liceului moldovenesc din Râbnița, menținerea postului public național în grila TV și eliminarea posturilor ilegale de control, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

La scurt timp, Tiraspolul a anunțat eliberarea unui „deținut politic”, Anton Malîșev, însă acesta a fost imediat reținut de autoritățile moldovenești pentru trafic de droguri. Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, afirmă că autoritățile transnistrene au deturnat scopul acordului, prezentând cazuri care nu corespund criteriilor de detenție politică.

„A fost un joc de imagine, fără bună-credință”, susține Vieru.

Ulterior, pe data de 19 februarie, a fost eliberat și Mihail Ermurachi, cel mai în vârstă dintre deținuții politici, condamnat pentru o insultă adresată liderului separatist. Cu toate acestea, Chișinăul nu a primit confirmări scrise privind alte cazuri, iar Tiraspolul continuă să rețină persoane pe criterii politice.

O altă condiție nerespectată este redeschiderea liceului cu predare în limba română din Râbnița. Deși autoritățile constituționale au vizitat clădirea fostului liceu în februarie, aceasta rămâne într-o stare avariată, iar transferul oficial în gestiunea Ministerului Educației nu s-a produs. Cei 200 de elevi învață în continuare într-o grădiniță închiriată.

Autoritățile de la Tiraspol au reușit să mimeze îndeplinirea celor două condiții, iar autoritățile de la Chișinău continuă doar să monitorizeze, fără a veni cu măsuri care să impună respectarea angajamentelor asumate.

Alegerile parlamentare 2025 se vor desfășura în data de 28 septembrie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025.

„Astăzi, împreună cu deputații PAS am înregistrat proiectul de hotărâre prin care se propune desfășurarea alegerilor parlamentare pe 28 septembrie”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

Potrivit președintelui Parlamentului, în această toamnă ne așteaptă alegeri definitorii pentru istoria Republicii Moldova.

„Chiar dacă ați auzit asta de mai multe ori de-a lungul anilor, aceste alegeri sunt cu adevărat cruciale. Fie dăm cu piciorul la tot, distrugem tot ce am reușit pe drumul european, al modernizării și blocăm orice șansă de aderare la Uniunea Europeană, fie mergem înainte pe calea dezvoltării și a păcii.

Obiectivul nostru pentru aceste alegeri este să ne asigurăm că nu suntem întorși din drumul spre pace și dezvoltare, că țara nu revine sub controlul unor indicații de la Kremlin, că ne păstrăm suveranitatea și libertatea”, a mai menționat Igor Grosu.

Kremlinul trimite un nou mesaj de susținere a lui Călin Georgescu și a comentat decizia BEC din România de a respinge candidatura acestuia la prezidențiale
Articolul anterior
Un șofer din Capitală a ajuns cu mașina într-un semafor
Articolul următor
Close menu