Rezervația Orheiul Vechi a devenit centru de pelerinaj pentru sute de iubitori ai muzicii clasice

Primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, s-a încheiat. Organizat la Butuceni, în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, festivalul a adunat sute de oameni, iubitori ai muzicii clasice, oficiali de rang înalt, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, dar și turiști străini veniți în Republica Moldova din Suedia, România, Italia, Austria și Germania special cu această ocazie.

separator

Monica Babuc, Ministru al Culturii al RM:

„Ministerul Culturii al RM prin Teatrul Național de Operă și Balet, prin minunații noștri artiști, interpreții și cei din orchestră, cu susținerea Agropensiunii Butuceni și a dlui Anatol Botnaru, un entuziast al operei și al culturii în general și cu ajutorul colegilor noștri de la USAID Moldova, parteneri strategici ai acestui proiect, am organizat acest minunat festival de muzică clasică „descOPERĂ”. Mă bucur mult că importanța Orheiului Vechi, un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, crește prin desfășurarea unor astfel de evenimente. Sperăm că veți fi cuceriți de muzica lui Verdi și de această magie extraordinară care este opera.”

Anatol Botnaru, organizator, director al Pensiunii Eco-Resort Butuceni:

„Suntem bucuroși că festivalul de muzică clasică „descOPERĂ” a adunat atâția oameni, iubitori de operă. Evenimentul este unic, iar Republica Moldova se înscrie astfel în rândul puținelor țări din întreaga lume care se pot mândri cu asemenea inițiative. Planificăm să facem din acest festival o tradiție, iar la anul viitor să atragem și mai mulți oameni dar și turiști străini.”

Festivalul le-a oferit celor prezenți o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.  Oaspeții au fost întâmpinați cu bucate tradiționale pregătite de gospodinele din sat și au putut savura Vinul Moldovei, pus la dispoziție de mai mulți vinificatori locali la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului.  Iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” s-au desfășurat expoziții de pictură pe toată durata festivalului.

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova:

„Festivalul „descOPERĂ” este un eveniment extraordinar și foarte important pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Prin acest festival, dar și prin alte evenimente similare, noi încercăm să promovăm sectorul turismului din țara noastră și să aducem Republica Moldova în fața întregii lumi ca o destinație ce merită vizitată pentru cultura și tradițiile sale, vinurile legendare, gastronomia autentică și desigur pentru viața rurală.”

Festivalul „descOPERĂ”, a debutat cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, dirijată de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria și regizat de unul dintre oaspeții de onoare, regizorul Andrea Battistini, Italia. În cea de-a doua zi artiștii au interpretat creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.

Lunca „Rigoletto”, unde a avut loc spectacolele a fost amenajată și decorată cu 11 coloane, care încadrau perfect scena special construită pe care au cântat  14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor. Din decor a făcut parte și Casa Gildei, eroina principală din opera „Rigoletto”, o construcție ridicată special cu această ocazie. În interior au fost expuse mai multe costume de epocă, pe care le poartă de obicei personajele din această operă muzicală. Casa urmează să devină un muzeu al operei în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Evenimentul a fost organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

DESCOPERA-111DESCOPERA-117DESCOPERA-120DESCOPERA-127DESCOPERA-138DESCOPERA-140DESCOPERA-190DESCOPERA-198DESCOPERA-203

 Valentina Naforniță este însărcinată cu gemeni: „Miracolele vin în pereche”

Veste bombă de la celebra soprană, Valentina Naforniță. La distanță de mai bine de un an de când a devenit mamă pentru prima dată, artista este însărcinată din nou, cu gemeni. Anunțul a fost făcut pe pagina sa oficială de Facebook.

„Uneori miracolele vin în perechi! Viața ne-a dat încă un motiv să fim recunoscători și suntem atât de recunoscători. Suntem atât de bucuroși să vă anunțăm că așteptăm încă o dată, iar de data aceasta sunt gemeni!”, a scris artista, mesajul fiind în engleză.

Soprana este căsătorită cu dirijorul și noul director al TNOB, Cristian Spătaru. Au un fiu, Leonard.

Președintele Cehiei, Petr Pavel, în vizită oficială la Chișinău

Președintele Cehiei, Petr Pavel, efectuează astăzi, 20 martie, prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Acesta va fi întâmpinat la Chișinău de președinta Maia Sandu, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Președinție. În cadrul vizitei, cei doi șefi de stat vor aborda sprijinul acordat de Cehia Republicii Moldova, relațiile bilaterale și perspectivele de integrare europeană. La ora 10:20, Sandu și Pavel vor susține o conferință de presă comună.

Precizăm că, Cehia a oferit în ultimii ani un sprijin consistent Republicii Moldova în mai multe domenii importante, cum ar fi dezvoltarea socială, sănătate, educație, agricultură și gestionarea crizelor. Sprijinul Cehiei s-a intensificat după februarie 2022, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat direct Republica Moldova declanșând criza refugiaților și cea energetică.

Și în acest sezon rece, compensațiile financiare destinate familiilor vulnerabile, dar și refugiaților ucraineni au fost achitate, inclusiv grație unui sprijin financiar al Cehiei. De asemenea, Republica Cehă susține necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, cerând recent accelerarea integrării în blocul comunitar atât pentru țara noastră, cât și pentru cea vecină – Ucraina.

Natalia Morari a dezvăluit că a suferit de o formă rară de cancer mamar

Jurnalista Natalia Morari a publicat pe rețelele de socializare, un mesaj în care dezvăluie că a suferit de o formă rară de cancer mamar. Aceasta a menționat că în urmă cu exact un an a trecut printr-o intervenție chirurgicală prin care i-a fost îndepărtat sânul drept. Potrivit ei, operația a avut succes.

Jurnalista a declarat că a decis să vorbească public despre experiența sa, pentru a ajuta alte fete și femei care se luptă cu această maladie.

Natalia Morari a relatat că a aflat despre despre diagnosticul de cancer mamar anul trecut.

Chiar și azi țin minte acea zi de 5 februarie 2024 când am intrat la prietena Eugenia Gruzdeva la o cafea. Stăteam de vorbă și m-am plâns la un moment dat că mă doare sânul drept și probabil trebuie să-mi vină ciclu. Ea imediat m-a întrebat când ultima dată am făcut mamografie. Spre rușinea mea, i-am zis cum este – niciodată. Reacția ei a fost promptă: «Ты чего, мать, тебе же 40 лет», m-a luat de mână și în clipa ceea noi deja traversam drumul spre centrul privat de endocrinologie care se afla exact peste drum de la oficiul ei. S-a înscris și ea împreună cu mine”, a spus ea.

Jurnalista a menționat că, după ce a făcut mai multe proceduri, inclusiv biopsie, a aflat că suferă de cancer mamar într-o formă rară la sânul drept. Aceasta nu prevedea nicio altă opțiune decât îndepărtarea întregului sân.

Intervenția chirurgicală a avut loc pe 12 martie 2024, decurgând cu succes.

Jurnalista a menționat că va mai urma și un tratament medicamentos, care va dura de la 5 până la 8 ani.

„Astăzi, abia după un an de la operație, am decis să vorbesc public despre asta pentru că am decis, în sfârșit, să-i povestesc mamei. Ea până azi nu știa nimic, pentru că așa am decis noi că va fi mai bine pentru ea la ai ei 75 ani. (…) În același timp, având acest an în spate, înțeleg cât de important este să vorbești public despre asta ca să ajuți alte femei. Din mai multe motive aceasta temă rămâne tabuizată în continuare – de parcă femeia care are cancer brusc devine nu ok.Fetelor, femeilor, dragelor, voi sunteți ok în pofida la tot ce vi se bagă în cap. Sunteți ok cu sân sau fără, cu cancer sau fără – voi pur și simplu sunteți ok! Peste 3 luni de la înlăturarea sânului drept deja urcam cel mai complicat traseu de munte pe vârful Negoiu, peste 5 luni mă lansam în campanie. (…)Scriu această postare pentru acea fată ca mine, care știu că acum are nevoie de un singur lucru – să-i spună cineva „Va fi bine”. Draga mea, va fi bine! Roagă-te, roagă-te mult și începe să te iubești pe tine în absolut toate momentele prin care treci acum. Pentru că ești și ești absolut ok. Va fi bine!”, a scris Natalia Morari .

Ce poţi face cu codiţele, după ce ai curăţat căpşunile
Articolul anterior
Cele mai eficiente uleiurile anticelulitice care topesc grăsimile!
Articolul următor
Close menu