Rezervația Orheiul Vechi a devenit centru de pelerinaj pentru sute de iubitori ai muzicii clasice

Primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, s-a încheiat. Organizat la Butuceni, în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, festivalul a adunat sute de oameni, iubitori ai muzicii clasice, oficiali de rang înalt, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, dar și turiști străini veniți în Republica Moldova din Suedia, România, Italia, Austria și Germania special cu această ocazie.

separator

Monica Babuc, Ministru al Culturii al RM:

„Ministerul Culturii al RM prin Teatrul Național de Operă și Balet, prin minunații noștri artiști, interpreții și cei din orchestră, cu susținerea Agropensiunii Butuceni și a dlui Anatol Botnaru, un entuziast al operei și al culturii în general și cu ajutorul colegilor noștri de la USAID Moldova, parteneri strategici ai acestui proiect, am organizat acest minunat festival de muzică clasică „descOPERĂ”. Mă bucur mult că importanța Orheiului Vechi, un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, crește prin desfășurarea unor astfel de evenimente. Sperăm că veți fi cuceriți de muzica lui Verdi și de această magie extraordinară care este opera.”

Anatol Botnaru, organizator, director al Pensiunii Eco-Resort Butuceni:

„Suntem bucuroși că festivalul de muzică clasică „descOPERĂ” a adunat atâția oameni, iubitori de operă. Evenimentul este unic, iar Republica Moldova se înscrie astfel în rândul puținelor țări din întreaga lume care se pot mândri cu asemenea inițiative. Planificăm să facem din acest festival o tradiție, iar la anul viitor să atragem și mai mulți oameni dar și turiști străini.”

Festivalul le-a oferit celor prezenți o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.  Oaspeții au fost întâmpinați cu bucate tradiționale pregătite de gospodinele din sat și au putut savura Vinul Moldovei, pus la dispoziție de mai mulți vinificatori locali la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului.  Iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” s-au desfășurat expoziții de pictură pe toată durata festivalului.

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova:

„Festivalul „descOPERĂ” este un eveniment extraordinar și foarte important pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Prin acest festival, dar și prin alte evenimente similare, noi încercăm să promovăm sectorul turismului din țara noastră și să aducem Republica Moldova în fața întregii lumi ca o destinație ce merită vizitată pentru cultura și tradițiile sale, vinurile legendare, gastronomia autentică și desigur pentru viața rurală.”

Festivalul „descOPERĂ”, a debutat cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, dirijată de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria și regizat de unul dintre oaspeții de onoare, regizorul Andrea Battistini, Italia. În cea de-a doua zi artiștii au interpretat creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.

Lunca „Rigoletto”, unde a avut loc spectacolele a fost amenajată și decorată cu 11 coloane, care încadrau perfect scena special construită pe care au cântat  14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor. Din decor a făcut parte și Casa Gildei, eroina principală din opera „Rigoletto”, o construcție ridicată special cu această ocazie. În interior au fost expuse mai multe costume de epocă, pe care le poartă de obicei personajele din această operă muzicală. Casa urmează să devină un muzeu al operei în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Evenimentul a fost organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

DESCOPERA-111DESCOPERA-117DESCOPERA-120DESCOPERA-127DESCOPERA-138DESCOPERA-140DESCOPERA-190DESCOPERA-198DESCOPERA-203

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Va avea loc simplificarea proceduri de obținere a permisului de conducere! Vezi detalii

Potrivit proiectului, admiterea la examen va fi posibilă prin utilizarea sistemului informațional automatizat „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al formabililor”. De asemenea, va fi exclusă prezentarea actelor de studii pe suport de hârtie, ceea ce va contribui la digitalizarea întregului proces. 

„În acest fel, simplificăm procedurile, reducem corupția și creștem calitatea procedurii de obținere a permiselor de conducere”, a spus premierul Dorin Recean. 

O altă modificare ține de simplificarea procedurii de obținere a permiselor de conducere pentru anumite categorii de vehicule. De exemplu, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B pentru vehicule cu transmisie manuală, la susținerea examenului la o altă categorie, pentru vehicule cu transmisie automată, vor putea conduce și vehicule cu transmisie manuală de categoria respectivă.

Totodată, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B de cel puțin 24 de luni vor putea solicita dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1(motociclete), cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruire practică, fără instruire teoretică și examinare.  

Proiectul va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

A dispărut. Rudele cer ajutor pentru a o găsi

O fetiță de 12 ani din Chișinău a dispărut iar ultima dată a fost văzută urcând într-un troleibuz alături de un băiat.

Laura Arman, are 12 ani și locuiește în sectorul Botanica al Capitalei a relatat nana acesteia pentru echipa.md.

Laura a fost văzută ultima dată pe 15 octombrie, în jurul orei 15:00, pe strada Decebal, vizavi de Taxi Blues Cafe, urcând în troleibuzul 4, în direcția străzii Hristo Botev.

Conform martorilor, ea era însoțită de un tânăr de aproximativ 18 ani, cu o înălțime de 1,80 m, păr brunet și ochi căprui, având un iPhone alb.

Cei care dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugați să contacteze la 112 sau 069 522 443.

Ce poţi face cu codiţele, după ce ai curăţat căpşunile
Articolul anterior
Cele mai eficiente uleiurile anticelulitice care topesc grăsimile!
Articolul următor