„Sandhya”, un roman inspirat din călătoria Vioricăi Nagacevschi în India. Învață să fii liber și să accepți schimbările!

Astăzi, mai multe persoane pasionate de lectură și-au dat întâlnire în una dintre librăriile din Chișinău, acolo unde Viorica Nagacevschi a lansat noua sa carte, „Sandhya”, inspirată din călătoria în India.

separator

18402568_10155294681904675_4601246770405007540_n

Autoarea a fost sinceră cu cititorii, le-a spus ce a căutat în această țară cu 7 ani în urmă și de unde a pornit ideea acestei cărți.

“Am avut în viață un moment când mi-a părut că am învățat totul, dar de fapt nu era învățat nimic. Când corabia dragostei mele și-a spart toate speranțele viitorului, mi-am luat bilet în India. Cum am găsit India? Foarte diferită, contrastele mă fascinau, culorile erau extraordinar de frumoase și diferite, gusturile și aromele – multe și deosebite. Am râs, am plâns, am încercat să-mi recapăt încrederea, am încercat să iubesc și asta m-a ajutat foarte mult.”, a declarat Viorica Nagacevschi.

18425507_10155294775649675_2284670619877791398_n

Textiera a introdus în romanul „Sandhya” toate lecțiile de viață pe care le-a învățat în India.

“Cartea este despre experiențele care se învață, este un jurnal de călătorie, însă l-am împletit cu un soi de poveste de dragoste. Ce am înțeles eu? Că nimic nu este întâmplător și asta este destul de relevant. Este foarte important să armonizezi interiorul cu exteriorul tău și atunci când pe acestea două le suprapui, exiști ca un om integru. Am înțeles că suferința este o calitate umană și mă bucur că trăind această experiență, am învățat niște adevăruri. Unul dintre ele ar fi că dragostea se trăiește așa cum îți dictează inima, ea nu depinde nici de vârstă, nici de naționalitate, dragostea se învață fără învățător. Am înțeles că trebuie să acceptăm schimbarea.

De ce „Sandhya”? Am o singură explicație: este un fenomen al naturii în care noaptea se întâlnește cu ziua și ziua se întâlnește cu noaptea, astfel producându-se schimbarea”.

18423822_10155294775709675_1517417563352931942_n

Primul om la care a fugit cu romanul, după ce l-a scos de sub tipar, a fost nimeni altul decât Nicolae Dabija. Pentru că și scriitorul a fost în India, acesta s-a regăsit în unele pasaje ale cărții scrise de Viorica Nagacevschi.

“Am început să citesc această carte de la sfârșit și am rămas intrigat, mi-am dorit să aflu cum se începe. Este un jurnal, iar un jurnal devenit roman este, de fapt, un roman adevărat. Este o carte enciclopedie, o carte despre schimbare. E bine scrisă și conține foarte multe metafore frumoase. O recomand cu încredere”, a menționat Nicolae Dabija.

Scriitorul o apreciază pe Viorica Nagacevschi și pentru faptul că este o persoană deosebită.

“Ea face donații, duce cărți la școala din satul de baștină, mobilier… am fost la părinții ei, care sunt gospodari și au o casă extraordinar de frumoasă, am fost împreună la Mănăstirea Cosăuți. Mai mult, Viorica este și o foarte bună textieră, nu fiecăruia îi reușește să scrie versuri pentru cântece”, a adăugat Nicolae Dabija.

Romanul „Sandhya” poate fi găsit în toate filialele Librarius. 20% din prețul cărților cumpărate vor fi donate pentru caritate.md.

18341781_10155294683704675_4179911659999803615_n

Votul la distanță rămâne valabil și la alegerile parlamentare

Cetățenii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu, scrie moldova1.md.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor merge „pe legea votată la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cum s-a votat prin corespondență în 2024

Votul prin corespondență a fost pilotat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, acuzând discriminare prin limitarea aplicării doar în anumite țări.

Țările selectate pentru pilotare au fost SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de vot în apropiere, distanțe mari, servicii poștale fiabile și experiență anterioară cu acest tip de vot.

Până la termenul-limită de 6 septembrie 2024, s-au înregistrat 1.986 de alegători pentru votul prin corespondență. În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 1.344 de cetățeni: 705 în SUA, 438 în Canada și 201 în Suedia.

Buletinele de vot au fost expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite și au fost numărate doar după închiderea urnelor, pentru a evita dublarea votului. Întregul proces a fost gestionat prin sistemul informatic al CEC.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 din afara țării se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Fraudă la adăpostul de animale din Bălți: Directorul, în izolatorul CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura mun. Bălți anunță despre efectuarea mai multor percheziții, la Bălți și la Chișinău, într-un dosar de delapidare a averii străine, săvârşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu care a cauzat daune în proporţii considerabile. Cauza a fost pornită în urma unei sesizări care vizează acțiunile pretins ilegale ale fostului director al Instituției Publice „Centrul de adăpost pentru animale fără stăpân din municipiul Bălți”, fondată de Consiliul Municipal Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit probatoriului acumulat, în perioada anilor 2021-2023, directorul Centrului, acționând cu alte persoane responsabile de evidența contabilă și cunoscând cu certitudine că două persoane au fost angajate fictiv în cadrul întreprinderii și care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă, ar fi calculat pe numele acestora plăți salariale și le-au dispus spre achitare prin transfer la cardurile bancare, perfectate în acest scop.  Prin urmare, șeful Centrului și-ar fi însușit mijloacele financiare transferate pe cardurile salariale și le-ar fi folosit în scopuri personale, cauzând astfel bugetului municipal Bălți o daună materială considerabilă în sumă totală de 367 188 de lei.

Astăzi, ofițerii CNA în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți desfășoară mai multe acțiuni de urmărire penală care vizează automobilul, domiciliul și alte locații ale bănuitului. La moment, bănuitul este reținut pentru 72 de ore și urmează a fi plasat în izolatorul CNA.

Precizăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Vaticanul activează măsuri drastice de securitate la înmormântarea Papei Francisc

Vaticanul activează măsuri drastice de securitate, în așteptarea a peste 500 de mii de pelerini la funeraliile Papei Francisc, transmite IPN.

Călătorii trebuie să fie pregătiți pentru controale amănunțite, cozi lungi și perioade mari de așteptare în apropiere de Vatican. Câteva regiuni ale Vaticanului ar putea fi închise temporar în scopuri ceremoniale, inclusiv aranjamente media, delegații oficiale și procesiuni religioase, relatează Antena 3 CNN.

Lideri şi personalităţi din întreaga lume şi-au anunţat prezenţa la ceremonia de sâmbătă. Printre aceștia sunt șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez, Emmanuel Macron, şi cel al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, la fel, au anunțat că vor participa la funeraliile Papei Francisc. Sâmbătă la funeralii va veni și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Și Țările Baltice vor fi reprezentate la ceremonie. Cuplul prezidențial al SUA, cel al Braziliei și cuplul regal al Belgiei de asemenea și-au anunțat participarea. Iar Prințul William va participa la funeralii în locul tatălui său, Regele Charles al Regatului Unit.

Vrei să te căsătorești în 2017? Vezi care sunt cele mai potrivite zile conform horoscopului chinezesc
Articolul anterior
Câți kilometri au parcurs cicliștii la Mountain Bike Marathon “Orheiul Vechi” XCM 2017
Articolul următor
Close menu