Spiridon Vangheli împlinește astăzi 87 de ani. La mulți ani!

Scriitorul și poetul Spiridon Vangheli, supranumit ,,Tatăl lui Guguță” împlinește astăzi 87 de ani.

separator

646x404Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți. A absolvit Școală primară din satul natal. Clasele următoare le face în orașul Bălți și comuna Pelinia. A lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.

Debutează în 1962 cu plachetă „În țara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastra”, „Balade”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Columb în Australia”, „Guguță-căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, ș.a. A tradus din poezia și proză universală pentru copii, scrie independent.md.

În 2006 realizează un proiect de proporții „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume. Opera sa a fost tradusă în zeci de limbi, înregistrând milioane de exemplare, iar Guguță, eroul sau, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel mătur.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diplomă Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.

Alertă într-un spital. Un bebeluș a fost furat de către o femeie deghizată în cadru medical
Articolul anterior
Nenorocire la Cahul. Un bărbat s-a înecat după ce barca s-a spart, iar piciorul a rămas blocat în gaura vasului
Articolul următor
Alte articole interesante