Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția

Tânăra pianistă Martina Meola din Republica Moldova a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian „Jeune Chopin” din Lugano, Elveția. Concursul, dedicat redescoperirii muzicii lui Chopin, a adunat tineri talentați din întreaga lume și a fost prezidat de celebra pianistă Martha Argerich, notează MOLDPRES.

„A fost o experiență minunată, plină de emoții de nedescris! Mulțumesc organizatorilor și în special extraordinarei mele profesoare Silvia Limongelli pentru tot efortul și sprijinul acordat”, a scris Martina pe pagina sa de Facebook.

Înainte de competiție, tânăra artistă a susținut un concert la Chișinău pentru a-și prezenta programul, în cadrul inaugurării noului pian Steinway de la Sala cu Orgă.

Ministerul Culturii a felicitat-o pe Martina Meola, subliniind performanța sa remarcabilă și succesul obținut.

„Felicitări, Martina Meola! Suntem mândri că în ajunul acestei competiții importante pentru orice pianist în devenire, Martina Meola ne-a prezentat programul concursului la Chișinău, la concertul de inaugurare a noului pian Steinway”, se arată în mesajul ministerului.

Martina s-a născut pe 28 noiembrie 2012 la Milano. A început studiile muzicale la Școala de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău, iar la doar 9 ani a fost admisă la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, în cadrul programului „Tinere Talente”.

Cum protejăm pomii fructiferi de înghețurile de primăvară

Înghețurile târzii de primăvară reprezintă un risc major pentru pomii fructiferi, afectând mugurii, florile și fructele în formare, cu impact direct asupra producției.Atât micii grădinari, cât și pomicultorii profesioniști trebuie să adopte metode eficiente pentru a reduce aceste riscuri.

Ulterior, din cauza afectării organelor generative de îngheț, unii pomi s-ar putea să nu mai rodească. Amintim că, fiecare specie în funcție de fenofaza în care se află organul generativ are rezistență diferită la îngheț:

Metode de protecție a pomilor de îngheț pentru grădinari, recomandate de agrobisnes.ro

1. Alegerea amplasamentului și gestionarea microclimatului

Plantarea pomilor pe terenuri ușor înălțate, unde aerul rece se lasă natural, reduce semnificativ riscul de îngheț. Evitați zonele joase sau depresiunile unde aerul rece poate stagna.

2. Folosirea materialelor de protecție.

Utilizați pături agrotextile, pânză de sac, folie microporoasă sau alte materiale respirabile pentru a acoperi pomii în nopțile cu risc de îngheț. Fixarea la sol este esențială pentru menținerea căldurii.

Nu se recomandă folosirea foliei de polietilenă deoarece aceasta favorizează creşterea umidităţii la nivelul coroanei, ceea ce cresc şansele de îngheţ.

De asemenea, folia trebuie aplicată doar pe timpul nopţii, în perioadele cu temperaturi scăzute, iar pomi descoperiţi pe timpul zilei, atunci când aerul se încălzeşte şi creşte riscul apariţiei condensului.

3. Udarea solului înainte de îngheț

Solul bine umezit în ziua premergătoare înghețului va reține mai bine căldura, degajând-o în timpul nopții și protejând astfel pomii.

ALTE METODE

Metodele fizice de protecţie a pomilor fructiferi contra îngheţului:

  • perdele de fum
  • producerea de curenţi de aer cald
  • ploaie artificială
  • acoperire cu folie

Metode „chimice” de protecţie a pomilor fructiferi contra îngheţului cuprind tratamente cu biostimulatori pentru creşterea rezistenţei de şocul termic.

Fumul – cea mai veche metodă de combatere a îngheţului

Incendierea unor resturi vegetale din livadă (crengi, frunze) sau baloţi de paie – rămâne una dintre cele mai comune metode de combatere a îngheţului în livezi şi vii.

În sistem clasic, de cele mai multe ori, pentru producerea fumului se utilizează baloţi de paie, plasaţi strategic între rânduri în plantaţie, pe direcţia curenţilor de aer, astfel încât fumul să realizeze o perdea de protecţie care să împiedice răcirea solului şi a pomilor.

Se recomandă folosirea de paie umede, rumeguş sau alte substanţe puternic fumigene, cu ardere lentă şi care să producă un fum persistent, „gros”/dens, uniform distribuit pe întreaga suprafaţă a livezii.

Uniunea Europeană îi propune lui Trump tarife „zero” la toate produsele industriale. „În caz contrar, vom răspunde prin contramăsuri”

Comisia Europeană a oferit Statelor Unite o înțelegere pentru eliminarea tarifelor la toate bunurile industriale, în cadrul negocierilor comerciale, potrivit Euronews și CNN.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a subliniat intenția de a riposta la politicile lui Donald Trump în cazul eșuării discuțiilor, scrie libertatea.ro

Trump a anunțat un tarif general de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană, care va intra în vigoare pe 9 aprilie. Oțelul, aluminiul și automobilele vor fi supuse unei rate separate de 25%. În total, peste 380 de miliarde de euro în produse fabricate în UE vor fi afectate.

Oferta „zero-pentru-zero” a Uniunii Europene pentru SUA

„Suntem gata să negociem cu SUA. Într-adevăr, am oferit tarife zero-pentru-zero pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali”, a declarat președinta Comisiei luni după-amiază.

„Pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere bună. Deci o păstrăm pe masă. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele.”, a spus ea.

Îngrijorări privind impactul global al tarifelor lui Trump

Von der Leyen a descris tarifele ample ale lui Trump ca fiind un „punct major de cotitură pentru Statele Unite” care ar avea „costuri imense” pentru consumatorii și companiile americane și ar aduce o lovitură „masivă” economiei globale.

Pe lângă impactul imediat asupra fluxurilor comerciale UE-SUA, care pune în pericol miliarde, Comisia este, de asemenea, îngrijorată de potențialele ramificații pe care decizia lui Trump le va avea asupra comerțului internațional – în special asupra Asiei.

Monitorizarea schimbărilor în comerțul global

„Ne vom proteja, de asemenea, împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului. În acest scop, vom înființa o „Grupă de lucru pentru supravegherea importurilor’”, a spus ea.

„Analizăm care sunt importurile istorice pe care le avem și le-am avut și (dacă) există vreo creștere bruscă specifică a unui anumit produs sau într-un anumit sector asupra căruia trebuie să acționăm.”

Bruxelles-ul se teme că țările asiatice, ale căror economii depind de exporturi, vor fi excluse de pe piața americană și își vor redirecționa produsele către Europa ca alternativă.

China este o cauză deosebită de îngrijorare, deoarece se află deja sub intens control pentru inundarea Occidentului cu bunuri ieftine, puternic subvenționate.

Preşedintele american Donald Trump a recționat, luni, pe reţeaua sa Truth Social, susținând că Statele Unite vor câştiga miliarde de dolari din tarifele pe care le-a impus altor ţări și a acuzat „jefuitorul” China pentru că a ripostat la taxele vamale impuse de SUA, relatează CNN.

Peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a iniția discuții comerciale, a declarat directorul Consiliului Economic Național al SUA, Kevin Hassett.

Bursa americană crește puternic, după ce UE a anunțat că este deschisă negocierilor

Bursele din Statele Unite au deschis sesiunea de tranzacționare de luni, 7 aprilie, în creștere puternică, după ce Uniunea Europeană a anunțat că este deschisă negocierilor și propune zero taxe pentru importurile americane.

La ora 17.18 ora Moldovei, indicele Dow 30 era pe plus cu 1,11%, indicele S&P 500 înregistra o creștere de 2,25%, iar indicele Nasdaq – unde se află principalele companii de tehnologie – consemna un plus de 3,21%.

Anterior, bursele americane erau așteptate să deschidă pe roșu, după ce președintele american Donald Trump a declarat în weekend că piețele financiare trebuie să își ia „medicamentele”, afirmație care arăta că nu este deschis la negocieri.

În același timp, Jamie Dimon – șeful JPMorgan, cea mai mare bancă americană – a avertizat că tarifele pot aduce mari probleme.

Liderul oficiului din Căușeni al Partidului Şor, trimis în judecată

Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a președintelui oficiului teritorial Căușeni al Partidului Politic „Şor”, fiindu-i incriminată complicitatea la acceptarea finanțării ilegale a partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost disjunsă în 2024 din cauza penală de bază pornită în anul 2022 în care se continuă investigațiile pentru a stabili întreg cercul de persoane vinovate în comiterea infracțiunilor de complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Politic „Şor” din partea unui grup criminal organizat, transmite Știri.md.

„Învinuitul, în perioada iulie – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Căușeni a Partidului Politic „Şor”, ar fi coordonat activitățile organizației, știind că Partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat.

Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea Partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, figurantul ar fi contribuit la acceptarea finanțării ilicite, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților Partidului în scopul transportării și remunerării persoanelor participante la protestele organizate de către Partidul Politic „Șor””, au explicat reprezentanții Procuraturii.

Totodată, autoritățile declară că în asemenea circumstanțe, învinuitul ar fi acceptat prin complicitate finanțarea partidului din surse ilicite, în valoare de peste 1.582.000 de lei, provenite de la grupul criminal organizat.

„Această finanțare ar fi fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, se arată în comunicatul PA.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la doi la cinci ani. În cadrul urmăririi penale, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Notă: O persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când se dovedește vinovăția printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Noi detalii în dosarul Creangă: A început audierea martorilor
Articolul anterior
Percheziții la Ciadîr-Lunga și Cahul la persoane suspectate că ar deține arme, muniții, dar și muniții speciale
Articolul următor
Close menu