Pe 15 noiembrie, peste 150 de tineri sindicaliști au participat la dialogul interactiv cu și despre tineri: „Tineri solidari – un sindicat sustenabil”. Participanții au vorbit despre problemele și viitorul tinerilor din Republica Moldova și acțiunile întreprinse de sindicate în vederea susținerii acestora, expunându-se și asupra altor subiecte de actualitate, cu impact asupra sectorului de tineret.
Potrivit Tatianei Marian, președintele Comisiei de tineret din cadrul CNSM, tinerii se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv la locul de muncă.
”Un factor alarmant este gradul înalt de excluziune socială a tinerilor – circa 29% dintre aceștia nu urmează nici o formă de instruire sau pregătire profesională și nici nu sunt încadraţi în câmpul muncii. 10 % din tineri activează fără un contract individual de muncă, 4 din 10 sunt plecați peste hotare și doar 3 din 10 sunt angajați în câmpul muncii. Aceste cifre trebuie să ne alarmeze. Ne dorim ca tinerii să beneficieze de oportunități pe măsură, să fie motivați, iar rolul lor în societate să fie mai pronunțat, nu doar la nivelul autorităților publice centrale, dar și a celor locale.”
La discuție au fost prezenți Alexandru Bordea, Angela Stafii, Galina Tomaș și alți speakeri. Aceștia au venit cu sfaturi pentru tinerii sindicaliști.
Potrivit doctorului în științe medicale Galina Tomaș, alimentația, hidratarea și mișcarea au un rol foarte important în dezvoltarea țării. Pentru că oamenii sănătoși sunt pilonul de bază a unei societăți.
„Pentru că nu există aliment care să conțină toate elementele nutritive necesare organismului, trebuie să ne alimentăm diversificat. Pentru a ne menține sănătoși, trebuie să includem în meniul zilnic produse ce conțin vitamine, proteine, lipide și carbohidrați. În plus, ar fi bine să ne hidratăm suficient și să facem mișcare de cel puțin 3 ori pe săptămână.”
Tinerii au considerat oportună crearea unor parteneriate privind dezvoltarea serviciilor pentru tineri, prin stabilirea unor relații transfrontaliere și semnarea unor acorduri de colaborare. Toate aceste acțiuni vor conduce la asigurarea respectării drepturilor primordiale ale tinerilor ce vizează studiile, munca, retribuirea echitabilă, protecția socială, întemeierea unei familii și altele.
Sursa: sindicate.md