Povestea unei mame, al cărei copil suferă de fibroză chistică

,,Nu aș vrea să afirm că fac o evaluare acum, sau trec în revistă rezultate… , doar fac o comparaţie între ce a fost şi ce este acum. Deapăn amintiri mai fericite și mai puțin fericite ale ultimilor zece ani din viaţa noastră, viaţa celor cu Fibroză Chistică”, povesteşte Mariana Protopop, o mămică din Capitală, al cărei copil suferă de fibroză chistică.

separator

uyevaji7dkbqffw0nnxxvg

,,Pentru mulţi pacienţi, cu FC (fibroză chistică) şi familia lor, această viață poate fi asemănată cu o poveste în cîteva volume. Povestea familiei mele nu se deosebeşte mult de a celorlalte familii, a început cam aşa: căsătorită după un bărbat cu o experienţă bună de viaţă, cu 20 ani mai în vîrstă, ne doream o fetiţă, „să ne fie sprijinul şi alinarea la bătrîneţe” după cum spunea soţul.

Dumnezeu ne-a dăruit o fetiţă, dar nu obişnuită, ci o fetiţă deosebită de alţi copii, despre care am aflat doar la un an şi şase luni, fiind diagnosticată cu fibroză chistică. Un an întreg, pînă la diagnosticare, am cunoscut multe centre medicale şi spitale pentru copii, fără a găsi răspuns întrebărilor: de ce copilul meu nu încetează să tuşească? de ce copilul meu nu adaugă în greutate? de ce doarme neliniştit? de ce nu se dezvoltă la fel ca ceilalţi copii? de ce tratamentele sunt în gol? De parcă nimeni nu mă auzea.


Vedetele gătesc pentru tine. Vezi ce surprize îți mai pregătește Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova

Disperată şi distrusă, eram pusă la pămînt. Dar, Dumnezeu nu ne-a părăsit, ne-a îndreptat spre un medic care a înţeles că acest copil are ceva special. A cercetat cazul nostru pînă s-au găsit răspunsuri întrebărilor mele. Odată aflat diagnosticul, trebuia acceptat şi învăţat a trăi altfel. Soţul nu acceptă şi nici nu era pregătit să-şi schimbe modul de viaţă.

Mă hotărâsem să desfac căsătoria, să-i ofer libertatea de a trăi pe plac. Din acel moment, am început viaţa de la zero.

Pe parcurs, spitalul ne devenise a doua casă, făcusem cunoştinţă cu copii cu FC şi familiile lor, cu principii de tratament şi imposibilitatea de a trata adecvat fibroza chistică.

Copiii erau internaţi şi trataţi tradiţional pentru boli respiratorii. Medicamentele specializate pentru fibroza chistică nu erau disponibile în țară. Le avea doar cine putea să le cumpere. Majoritatea nu aveau acces nici la fermenții necesari fiecărei mese şi gustări (pancreasul bolnavilor cu FC nu reproduce fermenţi/enzime pentru asimilarea nutrienţilor din alimentele consumate, din care cauză suferă întregul aparat digestiv), nici la medicamente inhalatorii, necesari în fiecare zi (datorită secreţiilor vîscoase suferă şi aparatul respirator, majoritatea bolnavilor cu FC au infecţie cronică pulmonară). Doar câteva medicamente erau compensate parțial.

Primele încercări în lupta cu fibroza chistică a fost crearea unei asociaţii, în anul 2004, dar care s-a dovedit stîngace, în timp ce aveam impresia că am fi ,,copii admişi la şcoală, în clasa întîi”, dornici de învăţătură. Am crezut că vom putea porni carul din loc, dar nu a fost aşa.

Speranța ne-a fost întărită în momentul în care medicii de la noi au început să colaboreze cu specialiştii din străinate, a fost întocmită evidenţa pacienţilor din ţară, a sporit eficienţa tratamentului şi starea de sănătate a celor suferinzi. Noi, părinţii, eram încurajaţi să ne păstrăm optimismul, să luptăm continuu pentru a obţine rezultatele dorite.

Aşa a fost o perioadă, prin consultare programată a pacienţilor, învăţare şi conştientizare a necesităţii kinetoterapiei, internare în staţionar la fiecare trei luni, sau la recomandarea medicului. Lucrurile însă nu evoluau atât de bine pe cât aşteptam. Încă mai aveam întrebări, la care nu primeam răspunsuri. De exemplu, din ce motiv rezultatele unui tratament de trei luni nu sunt cele la care ne aşteptam sau cât trebuie să dureze o perioadă mai îndelungată de tratament.

Odată cu fondarea unei alte asociaţii a părinţilor şi pacienţilor, numită Asociaţia Naţională Învingem Fibroza Chistică – ANIFC, am reuşit să reevaluăm şi să elaborăm un plan de acţiuni bazat pe obiective-cheie, să obţinem medicamente compensate integral, să contribuim în vederea formării Centrului de Fibroză Chistică în cadrul Institutului Mamei şi Copilului, să organizăm şedinţele membrilor Asociaţiei, să mediatizăm activităţile şi cominucatele Asociaţiei etc.

Toate aceste lucruri au dat rezultate şi bucurau părinţii. Astfel a fost modificată procedura eliberării medicamentului Kreon în regim staţionar şi în farmacii, oferind părinţilor şansa să poată lua preparatul şi din centrul raional sau din localitate, fără să fie necesară deplasarea la Chişinău.

Făcând echipă cu direcţia Institutului Mamei și Copilului şi medicii coordonatori în FC, Asociaţia a obţinut proiectul de creare al Centrului Ambulator de Fibroză Chistică şi alte maladii rare, care, într-un final, a mişcat carul din loc. Au dispărut dificultăţile de programare, consultare şi investigare planificată sau la necesitate a pacienţilor. Mai mult, a dispărut „frica copiilor de halate albe”.

Activitatea Centrului Ambulator a oferit posibilitate multor pacienţi să poată fi investigaţi şi să efectueze şi/sau să continue tratamentele, fără implicarea regimului staţionar.

Într-un moment, mi-am dat seama cât de importantă  şi de puternică este lupta în echipă. Anul acesta, fetiţa mea a împlinit 12 ani. Pe parcursul acestor ani tratamentul nu a încetat.

1vnydsd4vsoil8slsyq1ka,,Lupta” pentru viaţă nu sfârşeşte pentru noi, ne propunem încă multe alte realizări, printre care asigurarea şi monitorizarea curelor intravenoase pentru pacienţii cu FC de către personalul Centrelor de Familie, pentru îmbunătăţirea calităţii; asigurarea continuă cu medicamente necesare şi suplimente nutriţionale; susţinerea screening-ului pentru depistarea precoce a FC; suportul psihologic al familiilor şi pacienţilor cu FC.

Dacă vă întrebaţi cum poate fi fericită o mamă cu asemenea diagramă a vieţii? E simplu, toate datorită copilului meu, pe care Dumnezeu mi l-a dat, aşa cum este el. Sunt o mamă fericită”, mărturiseşte Mariana Protopop.


Iată ce vor găti vedetele la cinele de caritate!

sursa: www.e-sanatate.md

Băutura cu care trebuie să începi dimineaţa ca să fii în formă

O curățare a colonului poate ajuta în cazul constipației. Puteți face o curățare naturală a colonului acasă, folosind apă, dietă și unele produse fără prescripție medicală, scrie doctorulzilei.ro.

Sănătatea digestivă face parte integrantă din a te simți fericit, sănătos și bine.

Unii oameni susțin că colonul ar trebui curățat pentru o stare de bine digestivă optimă.

Una dintre cele mai usoare, mai ieftine si mai sigure moduri de a-ți curăța colonul este să consumi o cantitate adecvată de apă. Apa înmoaie materiile fecale și le facilitează tranzitul prin colon și eliminarea regulată. Evident, pe lista opțiunilor pentru hidratare, apa este alegerea cea mai bună deoarece nu conține calorii și poate fi consumată pe durata întregii zile. Conform unui studiu efectuat în 2013, un consum adecvat de apa reduce riscul de cancer de colon, constipatia fiind un important factor de risc pentru acesta.

Sucurile crude de fructe și legume reprezinta, adeseori, un aport de apa si calorii – mult mai eficiente sunt smoothie-urile, din acest punct de vedere, deoarece conțin și fibrele, vitaminele, glucidele și restul fitonutrienților de care beneficiază întregul organism.

Băutura secretă de detoxifiere conține unele dintre cele mai bune ingrediente pentru detoxifiere. Oțetul de mere s-a dovedit că vă îmbunătățește metabolismul și funcția digestivă, în timp ce lucrează pentru a vă curăța ficatul și sistemul limfatic.

Sucul de lămâie are un efect alcalin asupra corpului tău și ajută la reglarea nivelului pH-ului. Consumul de apă cu lămâie sau adăugarea acesteia în băuturi și sucuri vă poate ajuta la creșterea nivelului de energie, la detoxifierea corpului, la menținerea pielii strălucitoare și la îmbunătățirea funcției imunitare.

Scorțișoara, ardeiul cayenne și ghimbirul conțin compuși terapeutici care ajută la reducerea inflamației, ajută digestia și stimulează metabolismul, ceea ce este un pas util către pierderea în greutate. De aceea, consumul de ceai de ghimbir, de exemplu, este atât de popular. Conține compuși valoroși care îți stimulează sănătatea și promovează detoxifierea.

Un ingredient opțional pentru băutura dvs. de detoxifiere este mierea crudă.

Pentru preparare aveti nevoie de:

– 350 ml de apa calduta
– sucul de la o jumatate de lamaie;
– 2 linguri de otet de cidru de mere
– un varf de cutit de piper cayenne
– o lingurita miere de albine (optional, doar pentru a indulci amestecul)

Se amesteca toate ingredientele si e gata pentru utilizare.

Aceasta bautura trebuie sa fie consumata dimineata, dupa trezire, pe stomacul gol. Dupa jumatate de ora puteti lua micul dejun.

Semnele de cancer care pot fi observate cu ani înainte să apară primele simptome

Oamenii de știință de la un institut de cancer recent deschis de la Universitatea Cambridge au început lucrările care identifică schimbările în celule cu mulți ani înainte ca acestea să devină tumori. Cercetarea ar trebui să ajute la proiectarea unor modalități radical noi de tratare a cancerului, spun ei, transmite stirileprotv.ro.

Institutul Early Cancer – care tocmai a primit 11 milioane de lire sterline de la un donator anonim – se concentrează pe găsirea unor modalități de a aborda tumorile înainte ca acestea să producă simptome.

Cercetarea va exploata descoperirile recente care au arătat că mulți oameni dezvoltă afecțiuni precanceroase care stau în așteptare pentru perioade lungi.

„Latența ca un cancer să se dezvolte poate dura ani de zile, uneori pentru un deceniu sau două, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți”, a spus profesorul Rebecca Fitzgerald, directorul institutului.

„Atunci, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, sa răspândit prin corpul unui pacient. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta o persoană cu risc de cancer de la început, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de oameni”.

Un exemplu în acest sens este citoburetele – un burete pe o sfoară – care a fost dezvoltat de Fitzgerald și echipa ei.

Este înghițit ca o pastilă, se extinde în stomac într-un burete și apoi este tras în sus de esofag, colectând celulele esofagului pe drum. Acele celule care conțin o proteină, numită TFF3 – care se găsește numai în celulele precanceroase – oferă apoi un avertisment timpuriu că un pacient este expus riscului de cancer esofagian și trebuie monitorizat.

În mod esențial, acest test poate fi administrat simplu și pe scară largă.

Acest lucru contrastează cu abordările actuale ale altor tipuri de cancer, a adăugat Fitzgerald.

„În prezent, detectăm multe tipuri de cancer cu întârziere și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim asta dintr-o perspectivă diferită”.

O abordare adoptată de institut – care urmează să fie redenumită Institutul de Cancer precoce Li Ka-shing după filantropul din Hong Kong, care a susținut alte cercetări Cambridge privind cancerul – se concentrează pe probe de sânge.

Furnizate de femei ca parte a serviciilor anterioare de screening pentru cancer ovarian și păstrate în magazine speciale, aceste mostre au fost acum reutilizate de institut.

„Avem aproximativ 200.000 de astfel de mostre și sunt o mină de aur”, a spus Jamie Blundell, un lider al grupului de cercetare la institut.

Folosind aceste probe, cercetătorii au identificat modificări care îi diferențiază pe acei donatori care au fost ulterior diagnosticați cu cancer de sânge la 10 sau chiar 20 de ani după ce au furnizat mostre.

„Descoperim că există modificări genetice clare în sângele unei persoane cu mai mult de un deceniu înainte ca acestea să înceapă să prezinte simptome de leucemie”, a spus Blundell.

„Asta arată că există o fereastră lungă de oportunitate pe care o poți folosi pentru a interveni și a oferi tratamente care vor reduce șansele de a face cancer”.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

Şi-a găsit fiul minor, în pat cu două adolescente dezbrăcate în pielea goală. Care a fost reacţia părintelui
Articolul anterior
Tinerii sindicaliști au vorbit despre viitorul Republicii Moldova
Articolul următor