Vedetele de la noi luptă cu diabetul zaharat!

Pe data de 11 februarie,  toată crema showbizului va susținte un concert  în care se vor aduna bani pentru compozitorul Anatol Gherman. Maestrul suferă de diabet zaharat de gradul 2, în stare avansată.

separator
1060533_706141546096589_696480735_n

Interpreții nu pot rămâne indiferenți față de necazul colegului de scenă. Ion Suruceanu, Ana Barbu, Ionel Paladi, Gheorghe Țopa, Alexandru Vdovicenco, Vitalie Dani și nu doar,  îl vor susține, fiind prezenți la Filarmonica Națională.

Nu este un secret că de diabet, sau boala sângelui dulce, suferă mai mulți artiști autohtoni. Puțini dintre ei însă acceptă să vorbească  în public despre acest diagnostic.

Ştefan Petrache are diabet de 4 ani.  Boala i-a afectat întreg organismul. În 2011, din cauza stresului, artistul a făcut o formă gravă de neurodermită. A fost supus mai multor intervenții chirurgicale, era cât pe ce să-i fie amputate un picior. Noroc de competența unor medici din Rusia care i-au făcut o operație reușită.

1781596_706141562763254_1632566210_n

Ion Suruceanu face haz de necaz de boala pe care o are. Interpretul nu ascunde că suferă de diabet  și glumește în presă: ”Sunt dulcișor la sânge !” De 5 ani interpretul face cure speciale  și se tratează medicamentos.

1415650_706141619429915_2119730863_n 1797291_706141556096588_1574961249_n ion 1

Și unele vedete de la Hollywood sunt bolnave de diabet zaharat.

Halle Berry

Actrița câștigătoare a premiului Oscar a fost diagnosticată cu diabet zaharat tip 1 la doar 22 de ani, după ce a stat o săptămână întreagă în comă. În 2007, dupa numeroase analize, Berry a anunțat presei, care vuia în jurul ei și a bolii, că renunță la injecțiile cu insulină – de care orice bolnav de diabet zaharat tip 1 are nevoie pentru a trăi – în condițiile în care a aflat că are diabet tip 2 care poate fi ținut sub control prin alimentație și antidiabetice orale.

1492979_706134576097286_173096969_n

Salma Hayek

În timp ce era însărcinată cu fetița ei, actrița Salma Hayek a dezvoltat diabet gestațional, care constă practic printr-o creștere periculoasă a glicemiei în timpul sarcinii. Această formă a bolii afectează aproximativ 10% din femeile însărcinate. Deși, acesta dispare dupa sarcină, femeile la care apare boala au cu 60% mai multe riscuri să sufere de diabet în 10-20 de ani de la nașterea copilului, informează Național Institutes of Health, din Statele Unite ale Americii.

1624694_706134572763953_2087217175_n

Vanessa Williams

Prima Miss America de origine africană, Vanessa Williams, suferă de diabet zaharat tip 1. Cu toate acestea, ea încearcă să compenseze prin alimentație și prin sport. Însă oamenii de știință atrag atenția că ia și insulină injectabilă, absolut vitala pentru bolnavi, pentru că, în cazul diabetului tip 1, sistemul imunitar atacă celulele care protejează  pancreasul care produce insulină.

1797152_706134569430620_667172840_n

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Funica.md%2Fsanatate%2Fdoctorul-din-pagina-ta%2F6-simptome-care-indica-prezenta-diabetului-zaharat%2F&h=MAQGW46Yj

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Irina Rîngaci a devenit vicecampioană europeană

Irina Rîngaci a devenit vicecampioană europeană! Moldoveanca a cucerit medalia de argint la competiția continentală din capitala Slovaciei, Bratislava, scrie moldova1.md

Sportiva noastră a pierdut finala categoriei de greutate de până la 65 de kilograme în fața reprezentantei Norvegiei, Grace Bullen.

Irina a fost învinsă cu scorul de 8-11.În drum spre finală, Irina Rîngaci le-a învins pe maghiara Eniko Elekes, iar pe ultimul act al competiției a dispus de ucraineanca Irina Koliadenko.

Irina Rîngaci și-a asigurat medalia de la Europenele pentru seniori pentru al cincilea an consecutiv. În 2021 și 2022, luptătoarea moldoveancă a devenit campioană europeană, iar în 2023 – vicecampioană.

Anul trecut s-a ales cu medalia de bronz.Rîngaci este a doua sportivă din țara noastră a cucerit o medalie la ediția din acest an a Europenelor.

O zi mai devreme, Mariana Drăguțan a cucerit bronzul. Ea a concurat în categoria de greutate de 55 de kilograme, iar în finala mică s-a impus în fața reprezentantei Ungariei, Roza Szenttamasi.

Uniunea Europeană îi propune lui Trump tarife „zero” la toate produsele industriale. „În caz contrar, vom răspunde prin contramăsuri”

Comisia Europeană a oferit Statelor Unite o înțelegere pentru eliminarea tarifelor la toate bunurile industriale, în cadrul negocierilor comerciale, potrivit Euronews și CNN.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a subliniat intenția de a riposta la politicile lui Donald Trump în cazul eșuării discuțiilor, scrie libertatea.ro

Trump a anunțat un tarif general de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană, care va intra în vigoare pe 9 aprilie. Oțelul, aluminiul și automobilele vor fi supuse unei rate separate de 25%. În total, peste 380 de miliarde de euro în produse fabricate în UE vor fi afectate.

Oferta „zero-pentru-zero” a Uniunii Europene pentru SUA

„Suntem gata să negociem cu SUA. Într-adevăr, am oferit tarife zero-pentru-zero pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali”, a declarat președinta Comisiei luni după-amiază.

„Pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere bună. Deci o păstrăm pe masă. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele.”, a spus ea.

Îngrijorări privind impactul global al tarifelor lui Trump

Von der Leyen a descris tarifele ample ale lui Trump ca fiind un „punct major de cotitură pentru Statele Unite” care ar avea „costuri imense” pentru consumatorii și companiile americane și ar aduce o lovitură „masivă” economiei globale.

Pe lângă impactul imediat asupra fluxurilor comerciale UE-SUA, care pune în pericol miliarde, Comisia este, de asemenea, îngrijorată de potențialele ramificații pe care decizia lui Trump le va avea asupra comerțului internațional – în special asupra Asiei.

Monitorizarea schimbărilor în comerțul global

„Ne vom proteja, de asemenea, împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului. În acest scop, vom înființa o „Grupă de lucru pentru supravegherea importurilor’”, a spus ea.

„Analizăm care sunt importurile istorice pe care le avem și le-am avut și (dacă) există vreo creștere bruscă specifică a unui anumit produs sau într-un anumit sector asupra căruia trebuie să acționăm.”

Bruxelles-ul se teme că țările asiatice, ale căror economii depind de exporturi, vor fi excluse de pe piața americană și își vor redirecționa produsele către Europa ca alternativă.

China este o cauză deosebită de îngrijorare, deoarece se află deja sub intens control pentru inundarea Occidentului cu bunuri ieftine, puternic subvenționate.

Preşedintele american Donald Trump a recționat, luni, pe reţeaua sa Truth Social, susținând că Statele Unite vor câştiga miliarde de dolari din tarifele pe care le-a impus altor ţări și a acuzat „jefuitorul” China pentru că a ripostat la taxele vamale impuse de SUA, relatează CNN.

Peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a iniția discuții comerciale, a declarat directorul Consiliului Economic Național al SUA, Kevin Hassett.

Bursa americană crește puternic, după ce UE a anunțat că este deschisă negocierilor

Bursele din Statele Unite au deschis sesiunea de tranzacționare de luni, 7 aprilie, în creștere puternică, după ce Uniunea Europeană a anunțat că este deschisă negocierilor și propune zero taxe pentru importurile americane.

La ora 17.18 ora Moldovei, indicele Dow 30 era pe plus cu 1,11%, indicele S&P 500 înregistra o creștere de 2,25%, iar indicele Nasdaq – unde se află principalele companii de tehnologie – consemna un plus de 3,21%.

Anterior, bursele americane erau așteptate să deschidă pe roșu, după ce președintele american Donald Trump a declarat în weekend că piețele financiare trebuie să își ia „medicamentele”, afirmație care arăta că nu este deschis la negocieri.

În același timp, Jamie Dimon – șeful JPMorgan, cea mai mare bancă americană – a avertizat că tarifele pot aduce mari probleme.

Anatol Durbală: „…poate am găsit femeia visurilor mele și am pierdut-o, nu știu…”
Articolul anterior
O nouă câştigătoare a proiectului “Un Nou Început cu Unica”!
Articolul următor
Close menu