Vedetele gătesc pentru tine. Vezi ce surprize îți mai pregătește Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova

Ultima săptămână din noiembrie a fost declarată Săptămâna Europeană de Fibroză Chistică (sau mucoviscidoza). Cu acest prilej, Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova dă startul Campaniei de informare și colectare de fonduri „Adding Tomorrows // Adăugăm zile de mâine”.

separator

nata_updated-copy

Iată ce vor găti vedetele la cinele de caritate!

Inițiativa noastră susține Centrul Ambulator de Fibroză Chistică, deschis în februarie 2015. Centrul oferă pacienților o ambianță prietenoasă și asistență specializată calificată pentru 63 de familii care au copii cu fibroză chistică. De la deschiderea Centrului, cazurile de spitalizare s-au redus cu 75 % și nu a fost atestat nici un caz de deces, spre deosebire de perioada când pacienții erau spitalizați la fiecare 3 luni.

În mediu, în țările europene, un copil din 4000 se naște cu fibroză chistică. Această maladie, de cele mai deseori, nu este vizibilă la prima vedere. Fibroza chistică este o maladie genetică, care necesită tratament și îngrijiri specifice pe tot parcursul vieţii. Această patologie nu este un impediment pentru frecventarea instituțiilor preşcolare şi şcolare. Copiii cu fibroză chistică au dreptul şi au nevoie să beneficieze de educaţie, de comunicare şi de alte drepturi stipulate în Convenţia Drepturilor Copiilor.

Fibroza chistică NU este molipsitoare şi NU poate fi transmisă persoanelor din jur. Copilul cu fibroză chistică este cel care are nevoie de anumite norme de igienă în mediul în care se află pentru a preveni infecţia respiratorie. Spre deosebire de alti copii sănătoşi, în cazul copilului cu fibroză chistică, această infecţie poate persista pe viaţă, devenind cronică şi agravând evoluţia bolii.

În cadrul acestei campanii dorim să informăm oamenii despre ceea ce este Fibroza Chistică, despre importanța diagnosticării timpurii și despre tendințe noi în tratament. De asemenea, dorim să prezentăm istorii reale ale copiilor care trăiesc cu FC și/sau ale părințiloracestora.

Pe durata Campaniei, Asociația a invitat 7 personalități publice să gătească o cină de binefacereîntr-un local din Chișinau.

liuba-home-%ef%bf%bd%ef%bf%bd-conflicted-copy-2016-10-27-23-50-21-copylumita-copyolga-copy

Astfel începem cu trei evenimente în data de 22, 25 și 26 noiembrie 2016 ( aici aflați cine). Următoarele evenimente vor fi anunțate ulterior.
Fiecare bucătar „iCook for tomorrow” va veni cu un meniu: gustare, felul principal și desert + un pahar de vin. Bucătarii voluntari, împreună cu un bucătar profesionist și echipa localului vor găti în timp real, vor prezenta pe viu cum gătesc și vor discuta cu oaspeții.

Fiecare din cele 7 cine de caritate va găzdui tineri muzicieni și va organiza o licitație de caritate cu tablourile oferite de Irina Kara, cărți de la Sergiu Botezatu și o tombolă cu premii oferite de familiile care au copii cu fibroză chistică și prietenii lor.

Pentru mai multe detalii:

 Natalia Savciuc, coordonator inițiativă, voluntar pentru cauza copiilor cu fibroza chistica

+373 693 44 642

www.mucoviscidoza.md

facebook.com/mucoviscidoza.md

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, expus în premieră la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost expus în premieră tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria.

Tabloul Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Chișinău

Evenimentul a fost organizat de instituția-gazdă în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova, iar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la inaugurare, a menționat că acesta este un tablou care reprezintă cel mai important moment din istoria României, transmite Moldpres.md.

„Această încoronare a însemnat apogeul construcției naționale. Este un tablou cinematografic, un tablou din istoria noastră”, a declarat Sergiu Prodan.

Foto: Moldpres

La rândul său, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că evenimentul constituie o bucurie spirituală, o bucurie sufletească, menționând că Elena Bria este un artist al detaliului, al sufletului și al pasiunii.

În acest context, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc, a spus că este o lucrare neobișnuită, mai puțin tradițională.

„Se simte aici o mână extrem de talentată și e foarte original acest subiect preluat de artistă, pentru că ne aduce un moment foarte interesant din istoria noastră”, a spus Monica Babuc.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, executat în tehnica ulei pe pânză, a fost pictat în anul 2018 de artista Bria Elena, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia.

Întrucât apărarea licenței a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să comemoreze această complicată, dar și frumoasă etapă din istoria țării noastre prin a crea o reconstrucție artistică de dimensiuni reale a zilei simbol a Marii Uniri – Ziua Încoronării.

Lucrul la tablou a început în anul patru de studii, dar, căutările compoziționale și executarea sutelor de schițe a început încă în 2015. Astfel, abia după doi ani, artista s-a determinat cu schița finală. Pentru a începe lucrul la pânza propriu zisă artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922 și a cusut toate costumele personajelor implicate în compoziție, ulterior pentru a fi pictate din natură și pentru a primi un rezultat cât mai apropiat realității.

În ianuarie 2018, Elena pune primele tușe pe viitorul tablou. După șase luni de lucru asiduu, ajunge la definitivarea detaliilor și a tabloului propriu-zis, iar în iulie 2018, are loc prezentarea lui la examenul de licență, în urma căruia tabloul este decorat cu cea mai înaltă mențiune din partea comisiei de examinare.

În 2022, tabloul a fost expus la București, în cadrul expoziției personale „New Academia” la galeria Kulterra. De pe data de 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023, tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Unirii în Sala Unirii, locul unde s-a desfășurat Încoronarea.

De pe data de 10 mai până la 31 august, tabloul va fi integrat în cadrul expoziției permanente, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, după care va fi expus în cadrul altor două expoziții în România.

Elena Bria s-a născut la 4 iulie 1992 în orașul Chișinău, într-o familie de biatloniști. La vârsta de 11 ani și-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, unde l-a întâlnit pe profesorul și pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, în anul 2012, Elena își continuă studiile la Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, pe care o absolvă cu mențiune în 2018.

Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziții în Statele Unite ale Americii, Rusia, România și R. Moldova. În 2019, câștigă premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziției internaționale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 obține premiul întâi la expoziția internațională de la Salmadundi Club, New York.

În prezent, este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecții private din întreaga lume. În toamna anului curent, în cadrul proiectului „The Lunar Codex”, varianta digitală a picturii „Trei Muze” va fi trimisă pe Lună, într-o capsulă a timpului.

Dara a interpretat în limba română piesa Ucrainei de la Eurovision „Teresa & Maria”

Dara a interpretat în limba română piesa „Teresa & Maria”, cu care reprezentanți Ucrainei au evoluat la Eurovision 2024.

Dara a postat videoclipul pe 11 mai, pe Instagram. „Cine crezi că va câștiga Eurovision anul acesta? Poate Ucraina? Iată varianta în limba română”, a spus Dara.

Reamintim că finala Eurovision 2024 a avut loc pe 11 mai la Malmö, Suedia.

Câștigătoarea competiției este Elveția.

O fetiţă de 3 ani, găsită în colanţi şi maiou pe stradă, după ce a părăsit grădiniţa fără supravegherea educatoarelor
Articolul anterior
Ce a primit o chelneriță pe lângă bacșiș. A izbucnit în lacrimi!
Articolul următor