Vedetele gătesc pentru tine. Vezi ce surprize îți mai pregătește Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova

Ultima săptămână din noiembrie a fost declarată Săptămâna Europeană de Fibroză Chistică (sau mucoviscidoza). Cu acest prilej, Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova dă startul Campaniei de informare și colectare de fonduri „Adding Tomorrows // Adăugăm zile de mâine”.

separator

nata_updated-copy

Iată ce vor găti vedetele la cinele de caritate!

Inițiativa noastră susține Centrul Ambulator de Fibroză Chistică, deschis în februarie 2015. Centrul oferă pacienților o ambianță prietenoasă și asistență specializată calificată pentru 63 de familii care au copii cu fibroză chistică. De la deschiderea Centrului, cazurile de spitalizare s-au redus cu 75 % și nu a fost atestat nici un caz de deces, spre deosebire de perioada când pacienții erau spitalizați la fiecare 3 luni.

În mediu, în țările europene, un copil din 4000 se naște cu fibroză chistică. Această maladie, de cele mai deseori, nu este vizibilă la prima vedere. Fibroza chistică este o maladie genetică, care necesită tratament și îngrijiri specifice pe tot parcursul vieţii. Această patologie nu este un impediment pentru frecventarea instituțiilor preşcolare şi şcolare. Copiii cu fibroză chistică au dreptul şi au nevoie să beneficieze de educaţie, de comunicare şi de alte drepturi stipulate în Convenţia Drepturilor Copiilor.

Fibroza chistică NU este molipsitoare şi NU poate fi transmisă persoanelor din jur. Copilul cu fibroză chistică este cel care are nevoie de anumite norme de igienă în mediul în care se află pentru a preveni infecţia respiratorie. Spre deosebire de alti copii sănătoşi, în cazul copilului cu fibroză chistică, această infecţie poate persista pe viaţă, devenind cronică şi agravând evoluţia bolii.

În cadrul acestei campanii dorim să informăm oamenii despre ceea ce este Fibroza Chistică, despre importanța diagnosticării timpurii și despre tendințe noi în tratament. De asemenea, dorim să prezentăm istorii reale ale copiilor care trăiesc cu FC și/sau ale părințiloracestora.

Pe durata Campaniei, Asociația a invitat 7 personalități publice să gătească o cină de binefacereîntr-un local din Chișinau.

liuba-home-%ef%bf%bd%ef%bf%bd-conflicted-copy-2016-10-27-23-50-21-copylumita-copyolga-copy

Astfel începem cu trei evenimente în data de 22, 25 și 26 noiembrie 2016 ( aici aflați cine). Următoarele evenimente vor fi anunțate ulterior.
Fiecare bucătar „iCook for tomorrow” va veni cu un meniu: gustare, felul principal și desert + un pahar de vin. Bucătarii voluntari, împreună cu un bucătar profesionist și echipa localului vor găti în timp real, vor prezenta pe viu cum gătesc și vor discuta cu oaspeții.

Fiecare din cele 7 cine de caritate va găzdui tineri muzicieni și va organiza o licitație de caritate cu tablourile oferite de Irina Kara, cărți de la Sergiu Botezatu și o tombolă cu premii oferite de familiile care au copii cu fibroză chistică și prietenii lor.

Pentru mai multe detalii:

 Natalia Savciuc, coordonator inițiativă, voluntar pentru cauza copiilor cu fibroza chistica

+373 693 44 642

www.mucoviscidoza.md

facebook.com/mucoviscidoza.md

Caz revoltător! Mai mulți tineri i-au dat foc unui bărbat. Li s-a părut amuzant

Un bărbat de 54 de ani din comuna Stoenești, județul Vâlcea, a fost incendiat intenționat zilele trecute de mai mulți tineri, a relatat presa locală. Imaginile obținute de pe camerele de supraveghere au fost postate pe rețelele sociale.

Tinerii au vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit site-ului Gazeta Vâlceană. În secvențele video, filmate de camerele de supraveghere ale une case, se vede cum bărbatul aflat pe drum este înconjurat de 5 tineri și discută cu doi dintre ei. La un moment dat, din spatele lui, cineva împrăștie o substanță, iar la scurt timp se aprinde o flacără care îl cuprinde pe bărbat. Trei tineri se reped apoi să stingă focul, moment în care filmarea se oprește. Imaginile au ajuns apoi pe Tik Tok și YouTube. Fiica bărbatului a aflat ce s-a petrecut abia după ce un vecin i-a trimis secvențele. „Bineînţeles, au şi postat. Li s-a părut ceva amuzant”, a spus fiica victimei.

„Copiii aceia îl ţineau de vorbă, adică i-au distras atenţia şi celălalt de fapt stătea undeva în spatele lui. Un băiat îi ţinea mâna pe umăr. El avea bricheta. Adică cel care se afla lângă el a aprins focul”, a adăugat ea, precizând că tatăl ei stă acum închis în casă de teama unui atac.

Reprezentanții IPJ Vâlcea au anunțat că s-au autosesizat în urma apariției imaginilor în spațiul public. Tinerii au fost identificați și pe numele lor au fost întocmite dosare penale pentru lovire sau alte violențe.

„În referire la imaginile în cauză, vă informăm că polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Pietrari au identificat persoanele implicate și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu”, a transmis IPJ Vâlcea.

Dodon, întâlnire cu Patriarhul Kirill la Moscova. Ce au discutat

Fostul președinte Igor Dodon a avut o întrevedere cu Patriarhul Kiril al Moscovei și întregii Rusii, se anunță într-un comunicat publicat de Patriarhia Rusă. Potrivit informației, întâlnirea a avut loc la cererea liderului socialiștilor și s-a desfășurat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, scrie deschide.md.

Discuția, potrivit Patriarhiei Ruse, s-a axat pe situația din R. Moldova și rolul Bisericii Ortodoxe din Moldova în ”întărirea principiilor spirituale și morale în viața societății, în susținerea culturii și a suveranității R. Moldova”.

La întrevedere a participat și consilierul Patriarhului Kiril, protoiereul Nikolai Balașov. Până acum, Igor Dodon nu a anunțat despre întrevederea cu șeful Patriarhiei Ruse.

Fenomen neobișnuit pe litoralul românesc: Marea Neagră a devenit roșie

Fenomen neobișnuit pe litoralul românesc. Marea Neagră a devenit roșie, iar valurile devin fosforescente pe timpul nopții, scrie realitatea.net.  

Un tip de alge a invadat apele, care sunt mult mai calde decât de obicei, şi a creat un peisaj spectaculos. Noaptea, valurile devin fosforescente. 

Fenomenul rar a atras atenţia, dar şi îngrijorarea specialiştilor care au înaintat în larg. Explicaţia este, însă, simplă. Apa mării a avut 8 grade, mult mai caldă decât de obicei, ceea ce a făcut să apară o microalgă care s-a dezvoltat rapid. Vegetaţia migrează spre ape mai calde.

Petele roşii sunt uriaşe. Se întind pe o suprafaţă de 15 kilometri, iar la mal culoarea este chiar mai intensă.

„Se dezvoltă în cantităţi mari atunci când are o cantitate de hrană abundentă. De obicei, sunt aduse de către curenţi într-o zonă mai de cald şi de aceea se pot observa în zone portuare”, a explicat Elena Bișinicu, cercetător ştiinţific INCDM, pentru un post TV. 

„Temperatura apei este nefiresc de ridicată. Nu ne-am fi aşteptat să o vedem în cantitate aşa de mare, pe timpul iernii. Alga acesta este şi bioluminiscentă, ea o produce o lumină care generează fenomenul de fosforescenţă a valurilor. Ea este trofică pentru tot ce înseamnă vietăţile subacvatice”, a precizat Adrian Bîlbă, cercetător ştiinţific.

O fetiţă de 3 ani, găsită în colanţi şi maiou pe stradă, după ce a părăsit grădiniţa fără supravegherea educatoarelor
Articolul anterior
Ce a primit o chelneriță pe lângă bacșiș. A izbucnit în lacrimi!
Articolul următor