A stârnit nedumerire! Ce-a vrut să zică Pugaceova prin acest gest!

Piesa, cu care a ieșit în scenă Alla Pugaceova la ”New Wave”, a stârnit valuri de comentarii din partea rușilor. Interpreta a cântat piesa „Святая ложь”, iar lumea deja a interpretat mesajul ca fiind un apropo în adresa președintelui Putin.

separator

Unul dintre comentariile lăsate în dreptul piesei: ”Putin, Lavrov și alți mincinoșiu, ascultați piesa, e pentru voi. Bravo, Alla Pugaceova!” „Святая ложь” a fost scrisă pentru interpretă în 1984, dar aceasta s-a decis să o cânte abia acum.

https://www.youtube.com/watch?v=Qw8zLPcPNxI

Apele din Europa, contaminate masiv cu un produs chimic provenit din degradarea pesticidelor

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociaţiilor de mediu, care denunţă „cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om”.

Reţeaua europeană de acţiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) şi membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franţa, au analizat 23 de eşantioane prelevate din apă de suprafaţă şi şase eşantioane de apă subterană din zece ţări ale UE în căutarea acestui produs, transmite stirileprotv.ro.

Acidul trifluoroacetic este derivat din degradarea PFAS (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), supranumite „poluanţi eterni”, dar este utilizat şi ca materie primă pentru producerea unora dintre ele.

Rezultatul: „amploarea contaminării este alarmantă şi necesită o acţiune decisivă”, au transmis reprezentanţii acestor asociaţii într-un raport publicat luni, transmite AFP.

TFA poate să provină din degradarea pesticidelor PFAS, utilizate în agricultură pentru stabilitatea lor, dar şi din anumite gaze refrigerante sau din deşeurile provenite din industria de fabricare a PFAS, utilizate pe scară largă, de exemplu, la fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor şi unor produse cosmetice.

Analiza, efectuată de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe, a relevat prezenţa TFA „în toate eşantioanele de apă”, cu concentraţii cuprinse între 370 nanograme pe litru (ng/l) şi 3.300 ng/l.

Concentraţiile sunt importante în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise şi Somme în Franţa şi Mehaigne în Belgia.

„79% dintre eşantioane au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS”, precizează acelaşi raport.

Cu toate acestea, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent: este clasificat ca fiind „irelevant” de către autorităţile europene şi, prin urmare, evită obligativitatea de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide şi produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Asociaţiile de mediu regretă această alegere, subliniind persistenţa TFA în mediul înconjurător, imposibilitatea de a îl elimina cu ajutorul procedeelor obişnuite de tratare a apei potabile şi un „profil toxicologic (care) lasă încă multe întrebări fără răspuns”.

În acest sens, ei citează un studiu care a concluzionat că au apărut „malformaţii oculare” la iepurii „care au primit TFA”, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie în acest stadiu în privinţa efectelor asupra oamenilor.

„Poluarea va creşte de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate”, au adăugat autorii raportului.

Vreme neobișnuită în Finlanda: Avertizare de caniculă în luna mai

Finlanda a înregistrat o lună mai neobişnuit de călduroasă, cu temperaturi ce au depăşit valoarea de 25 de grade Celsius, un record pentru această ţară, a anunţat luni institutul finlandez de meteorologic, citat de AFP.

O avertizare a fost emisă pentru perioada cuprinsă între zilele de marţi şi vineri, valabilă pentru mare parte a teritoriului Finlandei, fiind prognozate maxime de peste 27 de grade Celsius, transmite digi24.ro.

„Este probabil prima dată când emitem o avertizare de caniculă în luna mai”, a declarat Iiris Viljamaa de la Institutul Finlandez de Meteorologie, precizând că o astfel de alertă se emite de obicei cel mai devreme în luna iunie.

Schimbările climatice induse de om vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat unii oamenii de ştiinţă.

„Clima finlandeză a cunoscut întotdeauna schimbări meteorologice, însă astăzi schimbările climatice întăresc acest tip de fenomene”, a spus meteorologul Leena Laakso.

Valorile actuale sunt cu aproximativ 10 grade Celsius peste temperaturile medii normale în luna mai, a adăugat ea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Avertizarea de caniculă se adresează populaţiilor vulnerabile, precum bătrânii, copiii sau persoanele bolnave, sfătuite să se protejeze de căldură, conform unui comunicat emis de Institutul de Sănătate din Finlanda.

„În Finlanda, suntem obişnuiţi cu vremea răcoroasă, iar populaţia începe deja să aibă probleme de sănătate asociate direct cu acest tip de vreme”, a declarat Viljamma.

Luni, temperaturile au oscilat între 24 şi 28 de grade Celsius ca urmare a unui sistem de înaltă presiune, combinat cu un val de aer cald, uscat, venit dinspre sud.

Oraşul Salo, situat în sud-vestul Finlandei, a înregistrat sâmbătă 28,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură consemnată până acum în acest an.

Mercurul din termometre se va menţine la aceste niveluri până la sfârşitul lunii, potrivit meteorologilor. După ziua de duminică, se prognozează o răcire a vremii şi o revenire a precipitaţiilor mult aşteptate în natură şi pe câmpurile predispuse la secetă.

O femeie și-a dat în judecată fostul soț pentru că s-a mutat împreună cu amanta pe aceeași stradă

O italiancă și-a dat în judecată fostul soț pentru că, după despărțire, acesta s-a mutat împreună cu femeia pentru care a părăsit-o pe aceeași stradă, la câteva sute de metri distanță de locuința ei. Avocata femeii a solicitat daune morale pentru că, spunea ea, gestul bărbatului i-a provocat depresie clientei sale, scrie digi24.ro.

Cei doi soți din Santarcangelo, provincia italiană Rimini, erau căsătoriți de aproape 40 de ani când bărbatul a decis să-și părăsească soția pentru amantă. Noul cuplu s-a mutat împreună pe aceeași stradă, la câteva sute de metri de fosta soție. Aceasta, în vârstă de 59 de ani, l-a dat în judecată și a reușit să obțină daune morale, potrivit Il Resto del Carlino. Femeia susține că a intrat într-o depresie foarte puternică din cauza comportamentului fostului soț care, în plus, nu i-a plătit nici pensia de întreținere stabilită la divorț. „Nu este primul caz de separare în care se acordă daune morale. Dar aceasta este unic, având în vedere că bărbatul s-a mutat cu noua parteneră chiar lângă fosta soție”, a declarat Elena Guidi, avocata soției. Guidi a mai precizat că femeia apelase disperată la ea în urmă cu un an, după ce „fostul soț, un bărbat de 61 de ani, a părăsit-o pentru altcineva, a încetat să-i mai plătească indemnizația de întreținere convenită și apoi a plecat să locuiască cu noua parteneră la doar câteva sute de metri de locul unde a stat cu fosta soție o viață”. „Pentru mine a fost un coșmar, atât de mult m-am consumat încât am suferit o depresie puternică”, a declarat femeia, care este casnică și care a mai menționat că „sfârșitul căsniciei noastre a fost deja o traumă puternică… După aproape 39 de ani m-a părăsit pentru alta și a plecat de acasă într-o noapte”. După câteva luni, bărbatul a încetat să-i mai plătească pensia și, mai mult, din luna august a anului trecut s-a mutat cu noua parteneră „chiar pe strada pe care locuim eu și unul dintre copiii noștri”. Instanța a decis ca bărbatul să-i plătească fostei soții 4.300 de euro daune morale și o indemnizație lunară de 350 de euro.

5 lucruri mai importante decât sexul!
Articolul anterior
De nerecunoscut. Cum arăta Pasha Parfeni cu 8 ani în urmă!
Articolul următor