„Avem un vecin periculos şi imprevizibil”. Norvegia anunţă că îşi va consolida prezenţa militară în apropierea graniţei cu Rusia

Guvernul norvegian a anunţat vineri că va debloca în acest an peste 300 de milioane de euro suplimentare în special pentru consolidarea prezenţei sale militare în Marele Nord, în apropiere de frontiera cu Rusia, în urma invaziei din Ucraina. „Chiar dacă un atac rus împotriva Norvegiei nu este probabil, trebuie să realizăm că avem un vecin la est care a devenit mai periculos şi mai imprevizibil”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Odd Roger Enoksen.

Suma va fi folosită la creşterea prezenţei marinei în nord, la intensificarea antrenamentului armatei active şi al militarilor în rezervă, la creşterea stocurilor de muniţie, de carburant şi de alte echipamente esenţiale, la îmbunătăţirea instalaţiilor de găzduire a trupelor aliate şi la consolidarea apărării cibernetice şi a serviciilor de informaţii, scrie digi24.ro

Apărătoare a frontierelor de nord ale NATO în Europa, Norvegia are în Arctica 196 de kilometri de frontieră terestră cu Rusia, precum şi o frontieră maritimă imensă în Marea Barenţ.

„Trebuie să ne sporim prezenţa în Marele Nord”, a subliniat Enoksen. „Rusia are interese de securitate semnificative în vecinătatea noastră, iar Marele Nord are de asemenea o importanţă economică pentru Rusia”, a precizat el.

Manevre navale, aeriene şi terestre majore au loc în prezent în Norvegia, cu participarea a circa 30.000 de soldaţi din 27 de ţări, membre ale NATO sau partenere ale Alianţei, aşa cum sunt Suedia şi Finlanda.

Exerciţiul Cold Response 2022 vizează testarea capacităţilor Norvegiei de a primi întăriri de la aliaţi în caz de agresiune externă, în conformitate cu Articolul 5 al Cartei Alianţei, care îi obligă pe toţi membrii săi să vină în ajutorul unuia dintre ei în caz de atac. Manevrele le permit de asemenea trupelor aliate să se pregătească pentru lupta la temperaturi foarte scăzute.

Guvernul a anunţat de asemenea deblocarea a 50 de milioane de euro suplimentare pentru consolidarea apărării civile. Peste trei milioane de ucraineni au fost nevoiţi să fugă de războiul din ţara lor, iar Norvegia se pregăteşte să primească până la 100.000 de refugiaţi, a precizat premierul Jonas Gahr Store în parlament.

„Nu este cel mai probabil scenariu, însă trebuie să avem un plan dacă se întâmplă asta. Atunci va trebui să oferim cazare în depozite, săli de sport, corturi”, a spus el.

Autorităţile de imigraţie spun în schimb că se aşteaptă la 35.000 de solicitanţi de azil în acest an, dintre care 30.000 proveniţi din Ucraina.

Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, a adoptat de asemenea aceleaşi sancţiuni ca şi Cei 27 împotriva Rusiei ca reacţie la invadarea Ucraina. Există însă şi o excepţie: Oslo a refuzat „pentru moment” să interzică media oficiale ruse, RT şi Sputnik, a căror difuzare este blocată în UE.

„Trebuie să recunosc că este un dosar dificil, unde principii majore intră în contradicţie şi vrem să ne dăm mai mult timp”, a explicat Store, subliniind că „libertatea expresiei este centrală aici”.

Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească prejudicii morale de 20.000 de lei 

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cu numele laic Nicolae Mihăescu, ierarh al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, structură bisericească subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost obligat de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, să achite prejudicii morale în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale, scrie stiripesurse.md.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M anunță că ierarhul va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant după ce acum doi ani el a făcut declarații homofobe înainte de Marșul Pride din 2022. Mai exact, pe 12 iunie 2022, episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini (n.r. – ulterior, adresarea a fost  ștearsă).

În această adresare, Marchel a spus că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, vorbind despre orașul Bălți. După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”.

El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși” etc. Pe 3 noiembrie aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel.

La ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest. Ca urmare, doi membri ai comunității l-au acționat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată. În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Cunoscut pentru părerile sale radicale despre străini, alte confesiuni religioase și femei, Marchel este și unul dintre cei mai influenți ierarhi din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Episcopul Marchel este un militant cunoscut împotriva Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, el insistă că nu vorbește limba română, ci „moldovenească”, perpetuând astfel teza sovietică conform căreia moldovenii și românii nu sunt același popor.

Numele episcopului este asociat cu o serie de campanii politice în Moldova, adesea legate de așa-numitele „valori ale familiei”.

O nouă tragedie pe terenul de fotbal. Un bărbat a fost strivit de o poartă pe un stadion din Telenești

Un bărbat a murit, după ce i-ar fi căzut în cap o poartă de fotbal. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 19:40, pe stadionul din localitatea Ciulucani, din raionul Telenești, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu, scrie pulsmedia.md.

Potrivit datelor preliminare, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 38 de ani. Dânsul juca un meci de fotbal cu alți consăteni, când în cap i-a căzut poarta de fotbal de pe teren.

În urma traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la venirea ambulanței, iar medicii din nefericire au putut doar să constate decesul.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Ministerul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli

Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun şi a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări, scrie stiripesurse.md.

„Noi am avut o discuție de lucru, săptămâna trecută, cu mai mulți directori de școli și vom prezenta o statistică în sensul în care avem destul de multe școli care fac asta de sine stătător. Se fac în diferite moduri, sunt provocări cu care ne confruntăm avem, dar avem o practică națională. Mai ales că la nivel internațional devin tot mai răspândite astfel de reglementări”, a menționat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că aproape 13.000 de persoane au răspuns la întrebările din chestionarul inițiat de Ministerul Educației, iar aproximativ 78 la sută dintre acestea consideră că trebuie reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli.

De asemenea, din cei care consideră că trebuie să existe reguli, 48 la sută susțin că elevilor trebuie să le fie permis să aibă telefoane în instituțiile de învățământ, dar acestea să fie păstrate în boxe sau cutii, iar 30 la sută consideră că ar trebui interzis sau limitat accesul acestora cu telefoane mobile.

Primele detalii despre discuția lui Joe Biden cu Xi Jinping, cu privire la conflictul ruso-ucrainean: „Nu este în interesul nimănui”
Articolul anterior
Trupele ruse au fost parțial zdrobite la Nikolaev (poarta spre Odesa), iar cele rămase s-au retras la Herson
Articolul următor