Corey Griffin, persoana care a făcut un fenomen mondial din turnatul găleții cu apă și gheață în cap a decedat în urma unui accident la scufundări, potrivit The Independent.
Griffin, în vârstă de 27 de ani, a sărit de pe un debarcader și nu a mai ieșit la suprafață, iar trupul său a fost găsit de scafandri după câteva ore.
Griffin a pus în practică ideea “ Ice Bucket Challenge” după ce prietenul său, Pete Frates, a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală.
Ce avere avea Papa Francisc și cine o moștenește după decesul acestuia
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, în cea de-a doua zi de Paște. Anunțul potrivit căruia Suveranul Pontif s-a stins din viață a fost confirmat de Vatican. Iată ce avere avea Papa Francisc.
Ce avere avea Papa Francisc
Papa Francisc a ocupat tronul papal atunci când Papa Benedict al XVI-lea a renunțat din atribuțiile sale, invocând o deteriorare a stării de sănătate în 2013. Acest lucru i-a oferit Papei Francisc șansa de a face istorie ca fiind primul papă latino-american din istoria omenirii, având în vedere că s-a născut în Argentina.
Din acel moment înainte, el a condus biserica catolică într-o nouă eră de mai multă acceptare a chestiunilor filozofice care au fost descurajate înainte de sosirea lui pe tronul papal. În ciuda poziției sale, averea netă a Papei Francisc nu este atât de mare pe cât s-ar crede. De fapt, el nu se află nici pe departe de bogăția pe care papii anteriori au adunat-o în timpul petrecut în scaun.
Cu cât era plătit Papa Francisc de către biserica catolică?
Trebuie precizat că, odată ce a preluat funcția de lider al bisericii catolice, Papa Francisc a renunțat la orice tip de lux și salariu din partea bisericii. Papii sunt de obicei plătiți generos, salariul curent pe care îl primesc fiind de 32.000 de dolari lunar, dar el a refuzat să primească acești bani. În schimb, Papa Francisc a decis fie să doneze acești bani bisericii, fie să-i folosească pentru a dota o fundație, fie să-i transfere unui membru al familiei.
Papa Francisc nu a primit niciodată bani de la biserică, chiar înainte de a fi numit noul papă.În 2001, Vaticanul a fost cel care a confirmat că Papa Francisc a rămas mereu fidel filozofiei sale iezuite – un ordin de preoți romano-catolici care jură jurământ de sărăcie, castitate, supunere față de Hristos și ascultare față de Papă -. În ciuda acestui fapt, Papa are multe bunuri care pe care le primește atunci când este numit în funcție și care pot fi luate în considerare cu siguranță atunci când vorbim despre ce avere avea Papa Francisc.
Papa Francisc are o avere estimată la 25 de milioane de dolari, conform presei de peste Ocean, datorită tuturor bunurilor de care s-a bucurat din poziția sa de papă al bisericii catolice. Avea la dispoziție 5 mașini, care pot fi trecute ca parte a averii sale nete. În ciuda faptului că nu a folosit banii pe care îi primea lunar de la biserica catoliză, și aceștia contează cu siguranță ca parte a averii sale nete. Ca să nu mai vorbim că biserica catolică are o valoare netă imensă doar din bunurile pe care le posedă.
Fără palat, fără aur: Papa care a ales simplitatea
Papa Francisc a devenit renumit pentru că a evitat opulența. A purtat veșminte simple, a folosit un Ford Focus modest pentru transportul în Vatican și a susținut constant situația săracilor, a imigranților și a celor marginalizați. În Buenos Aires, cu mult înainte de a fi ales pontif, se știa că îi hrănește și îngrijește personal pe cei fără adăpost – un obicei la care nu l-a renunțat niciodată nici măcar în calitate de lider global a 1,3 miliarde de catolici.
Chiar înainte de a deveni Papă, Francisc – născut Jorge Mario Bergoglio – își acorda timp pentru a celebra Liturghia cu lucrătorii sexuali și persoanele fără adăpost în orașul său natal, Buenos Aires, iar când a fost numit cardinal, a optat în continuare să-și gătească singuri mesele.
De asemenea, Francisc i-a surprins pe mulți când s-a întors la hotelul său la câteva ore după ce a fost ales papă pentru a-și plăti factura și a-și ridica bagajele și a dus microbuzul înapoi la locuința lui împreună cu ceilalți cardinali, în loc să folosească mașina papală. „Am venit cu autobuzul, așa că mă voi duce acasă cu autobuzul”, a spus el atunci.
Pontiful poate alege unde să locuiască în Vatican. Majoritatea locuiesc în marele Palat Apostolic, cunoscut și sub numele de Palatul Papal, care este situat la nord de Bazilica Sf. Petru. Francisc, însă, a dorit să locuiască într-o cazare mai modestă, în conformitate cu principiile sale, așa că a optat pentru a se muta într-o suită mai mică, cu două camere, în cadrul pensiunii Domus Sanctae Marthae.
În loc să locuiască în apartamentul grandios penthouse palațial de la ultimul etaj – care are peste 12 camere, camere pentru personal, o terasă și vederi extinse asupra Romei – el a ales să stea în pensiunea obișnuită pentru a găzdui cardinalii veniți în vizită și a optat să-și ia masa în sala de mese comună.
De obicei, papii lasă totul moștenire Sfântului Scaun, guvernului central al Bisericii Romano-Catolice, dar când Benedict al XVI-lea a murit în 2022, situația lui a fost mai complexă, deoarece se pensionase din cauza unei stări de sănătate cu nouă ani în urmă.
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să se predea, a declarat miercuri viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko, în timp ce în presă au apărut detalii despre o propunere americană pentru un acord în urma căruia Ucraina ar ceda aproape toate teritoriile ocupate în prezent de Rusia, relatează Reuters.
„Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei bazele mai puternice de care are nevoie pentru a se regrupa şi a reveni cu mai multă violenţă”, a scris Svîrîdenko pe X.
„Poporul nostru nu va accepta un conflict îngheţat deghizat în pace”, a adăugat ea.
În această săptămână, presa internaţională a relatat detalii despre o propunere amplă a Washingtonului pentru un acord între Kiev şi Moscova, care presupune recunoaşterea oficială a peninsulei ucrainene ocupate Crimeea ca fiind a Rusiei, precum şi păstrarea de către Moscova a controlului de facto asupra marii părţi din teritoriile ucrainene capturate.
Pe de altă parte, Ucraina a militat pentru o încetare totală, imediată şi necondiţionată a focului, negocierile urmând să aibă loc după stabilirea acestui armistiţiu.
„O încetare completă a focului – pe uscat, în aer şi pe mare – este primul pas necesar”, a declarat Svîrîdenko, adăugând că, în cazul în care Moscova optează pentru o pauză limitată, Kievul va răspunde la fel.
VIDEO! Sicriul cu trupul Papei Francisc, depus în Bazilica Sfântul Petru. Mii de oameni prezenți la ceremonie
Sicriul cu trupul Papei Francisc a fost mutat miercuri în Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu înaintea funeraliilor de sâmbătă. La trecerea sicriului prin Piața Sf. Petru, credincioșii care așteptau să își aducă un ultim omagiu au aplaudat, transmite BBC citat de hotnews.ro.
Sicriul Papei Francisc din Bazilica Sf. Petru este așezat în fața Altarului Spovedaniei. Și, la dorința papei, pe o platformă mică, ușor înclinată, așezată pe un covor pe podea, și nu pe catafalc așa cum s-a întâmplat întotdeauna până acum, notează ANSA.
Sicriul Papei Francisc a fost depus în Bazilica Sfântu Petru, unde va sta până la înmormântare, care va avea loc sâmbătă. Procesiunea de transfer a durat puțin peste 40 de minute.
Va avea loc o slujbă de rugăciune înainte ca publicul să poată intra pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului pontif.
Sicriul Papei Francisc este prezentat pe ecranele uriașe instalate în jurul pieței. Cardinalii sunt în flux, toți îmbrăcați în roșu. Mii de oameni sunt în piața Sfântul Petru pentru a asista la ceremonie.
Mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru a început să aplaude, în timp ce sicriul cu trupul Papei Francisc este purtat prin piață în drum spre Bazilică.
Ceremonia de transferare a sicriului din capela Santa Maria în Bazilica Sfântul Petru a început. Ea este condusă de cardinalul camerlengo Kevin Farrell, pe care Papa Francisc l-a nominalizat pentru acest rol în 2019. Sicriul se îndreaptă către Bazilica Sfântul Petru acompaniat de cântările corului, începând cu Psalmul 22.
Sicriul în care se află trupul Papei Francisc va fi transferat de la capela Santa Marta, unde a locuit de la alegerea sa din 2013 și până la moarte, la Bazilica Sfântul Petru, intrând pe uşa centrală, într-o procesiune grandioasă.
Ceremonia ce însoțește transferul de la Santa Marta este așteptată să înceapă la ora locală 09:00 (10, ora României). Mulțimea de oameni a început să se adune în Piața Sfântul Petru și în zonele înconjurătoare înaintea procesiunii de la capela Santa Marta.
Sicriul deschis al papei va fi așezat în fața altarului mare al bazilicii acoperit de baldachinul monumental din bronz realizat de Bernini, o capodoperă a artei baroce care tocmai a fost restaurată, notează AFP, citată de Agerpres.
Până când îi pot aduce oamenii un ultim omagiu Papei Francisc
Timp de trei zile, oamenii vor putea trece pe lângă rămășițele sale după următorul program:
Miercuri, 23 aprilie – de la 11:00 la 24:00 ora locală
Joi, 24 aprilie – de la 07:00 la 24:00 ora locală
Vineri, 25 aprilie – de la 07:00 la 19:00 ora locală
În sicriu, papa poartă o mitră albă și casulă roșie, iar în mâini are un rozariu.
Zeci de mii de credincioși sunt așteptați să îi aducă un omagiu final. După decesul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, la 31 decembrie 2022, 200.000 de persoane s-au adunat în fața rămășițelor sale înainte de funeraliile la care au participat circa 50.000 de credincioși.
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă dimineața, în Piața Sfântul Petru, la ora locală 10.00 (11.00, ora României). La Vatican, sunt așteptați peste 170 de delegații străine și aproximativ 200.000 de credincioși, notează The Guardian.
Momentul funeraliilor coincide cu sărbătoarea italiană Ziua Eliberării, care cade vineri și va fi marcată anul acesta de sărbători atenuate din cauza doliului național.