Curtea Constituțională a Ucrainei solicită încetarea calității de membru a Curții Constituționale din Rusia la Conferința Curților Europene. Președintele Conferinței este Domnica Manole

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, care este și președinte al Conferinței Curților Constituționale din Europa a primit o scrisoare de la Președintele Curții Constituționale a Ucrainei prin care i se solicită includerea pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a Cercului Președinților propunerea de a înceta calitatea de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse la Conferința Curților Constituționale din Europa.

Scrisoarea a fost publicată de juridice.ro, fiind tradusă și publicată de  Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” din România.

În această seară, una dintre doamnele judecător ale Curții Constituționale a Ucrainei, aflată la Kiev, ne-a transmis scrisoarea pe care judecătorii acestei curți au adresat-o președintei Conferinței Curților Constituționale Europene.

Considerăm că gestul cel mai firesc este să o traducem și să o publicăm, pentru că este dovada cea mai clară a încrederii în normele de drept și a dorinței de a asigura supremația legii chiar și în caz de agresiune armata”, se menționează în comunicatul Asociației.

Scrisoarea primită de Domnica Manole poate fi citită mai jos:

Către,
Doamna Domnica MANOLE,
Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova,
Președintele Conferinței Curților Constituționale din Europa,

Având în vedere agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare gravă a principiilor de drept internațional general acceptate, în numele Curții Constituționale a Ucrainei vă solicit, în calitatea dumneavoastră de președinte al Conferinței Curților Constituționale Europene, să includeți pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a Cercului Președinților propunerea de a înceta calitatea de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse la această conferință, în conformitate cu paragraful 2 al articolului 7 din Statutul Conferinței.

În trecut, activitatea Curții Constituționale a Federației Ruse a fost denunțată din cauza adoptării, de către aceasta, a Rezoluției nr. 6-P din 19 martie 2014, care a considerat ca fiind în concordanță cu legea infracțiunile de drept internațional comise de Federația Rusă – anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, părți inseparabile din Ucraina, acțiune care, conform normelor internaționale, este considerată un act de agresiune.

În acel context, acțiunea Curții Constituționale a Federației Ruse a fost condamnată de președinții Curților Constituționale ai Ucrainei, Lituaniei, Poloniei, Moldovei, Georgiei și Ciprului (a se vedea Declarația comună privind respectarea integrității teritoriale și a dreptului internațional din perspectiva implementării justiției constituționale, Batumi, 10 septembrie 2015).

Rolul decisiv pe care Curtea Constituțională a Federației Ruse l-a avut în anexarea Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, respectiv consecințele teribile pe care această acțiune le are și care au dus la evenimentele din prezent, în special încălcările masive și teribile ale drepturilor omului, pe care le putem privi mai degrabă ca pe acte de genocid, sunt, în opinia noastră, motive întemeiate pentru care Curtea Constituțională a Federației Ruse nu mai poate avea calitatea de membru în cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene.

Imposibilitatea deținerii calității de membru reiese, pe de-o parte, din faptul că nu îndeplinește obiectivele și scopurile Conferinței astfel cum sunt ele descrise în art 3 din Statut, respectiv, pe de altă parte, deoarece nu îndeplinește cerințele pentru a participa în calitate de membru în cadrul Conferinței, astfel cum sunt ele prevăzute de paragraful 1 (a) din articolul 6 al Statutului.

Vă solicităm, pe această cale, să informați membrii Conferinței Curților Constituționale Europene cu privire la situația pe care v-am adus-o la cunoștință prin această scrisoare.

Vă asigur, pe această cale, doamnă președinte, de întreaga considerație pentru dumneavoastră.

Serhiy Holovaty,
Președintele Curții Constituționale a Ucrainei
”.

Un nou lot de contoare inteligente va fi instalat la peste 14.000 de consumatori, cu sprijinul Italiei și PNUD

Digitalizarea sectorului energetic din Republica Moldova avansează, odată cu livrarea celui de-al doilea lot de contoare inteligente către operatorii de distribuție Premier Energy Distribution și RED Nord – inițiativă finanțată de Guvernul Italiei, prin intermediul PNUD Moldova. Programul-pilot a fost lansat de către Ministerul Energiei în anul 2023, în parteneriat cu Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Inițiativa contribuie la o infrastructură energetică rezilientă, eficiență operațională sporită, reducerea dependenței energetice și alinierea la standardele europene. 

Astfel, 9.085 de contoare inteligente vor fi instalate începând cu luna februarie 2025 la consumatorii casnici și noncasnici din perimetrul rețelei de distribuție Centru-Sud de către Premier Energy Distribution, iar 5.344 de dispozitive vor fi instalate de RED Nord în zona de distribuție Nord. Pe lângă contoare, au mai fost livrate echipamente esențiale pentru crearea infrastructurii de măsurare inteligentă, cum ar fi concentratoare, servere, module de comunicație și alte componente necesare pentru transmiterea și procesarea automată a datelor.

Acest lot completează instalarea din prima etapǎ a 3000 de contoare inteligente, cu sprijinul financiar al PNUD Moldova. Până la sfârșitul anului 2025 vor fi instalate 35.000 de dispozitive smart, ceea ce reprezintă 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate. 

„Electrificarea sectorului energetic este inevitabilă în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, iar rețelele inteligente joacă un rol crucial în integrarea surselor de energie intermitente și în asigurarea unei alimentări stabile. Proiectul de contorizare inteligentă este un prim pas spre transformarea digitală a sectorului energetic. Dincolo de faptul că datele vor fi citite în timp real, odată cu liberalizarea pieței, tarifele diferențiate vor oferi consumatorilor libertatea de a gestiona propriul consum de energie electrică. Suntem încrezători că proiectul pilot va avea rezultate pozitive și astfel actorii sectorului energetic vor avea certitudinea să investească în digitalizare”, a declarat Cristina Pereteatcu, Secretară de Stat la Ministerul Energiei. 

Locurile de consum a energiei electrice care urmează să fie dotate cu contoare inteligente sunt selectate conform unor algoritmi prestabiliți, în funcție de criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente. 

Contoarele inteligente vor oferi avantaje atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție a energiei electrice. Dispozitivele măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele. Pentru transmiterea datelor, sistemul de contorizare inteligentă utilizează liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power Line Communication) și serviciile operatorilor de telefonie mobilă. Datele centralizate sunt transmise către un sistem de control, ceea ce permite analiza comportamentului consumatorilor. 

În același timp, contoarele inteligente vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie și parametrilor de calitate de către operatorii de distribuție, identificarea accidentelor, restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de incidente, facilitarea integrării surselor regenerabile, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile, în funcție de orele de consum. 

Datele deja colectate în cadrul programului-pilot sunt analizate și vor fi utilizate la elaborarea de noi politici informate și pilotarea tarifului diferențiat.  

În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale. 

Încă un atac armat în SUA: Cel puțin 11 oameni au fost împușcați în faţa unui club din New York

Cel puţin 11 persoane au fost rănite prin împuşcare, miercuri, în faţa unui club de noapte din Queens, potrivit Departamentului de Poliţie al oraşului New York, a relatat joi New York Post, citat de News.ro. Într-o înregistrare video de pe X se arată o prezenţă numeroasă a poliţiei şi a ambulanţelor în faţa clubului, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc în apropierea clubului de noapte Amazura din Jamaica, un cartier din New York, cu puţin înainte de ora locală 23:20. Rapoartele spun că victimele au fost duse la spitalele din apropiere, inclusiv la Long Island Jewish Hospital şi Cohen’s Children Medical Center. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu se află în stare critică. Clubul unde a avut loc incidentul este descris ca fiind „un local de noapte spaţios, plin de energie, cu dans, DJ şi spectacole live, plus cocktailuri şi băuturi”. Incidentul armat din New York urmează atacului din New Orleans, soldat cu 15 morţi.

Fenomen rar în Moldova: În prima noapte a anului a fost observată aurora boreală

Un fenomen destul de rar – aurora boreală – a luminat cerul Moldovei în prima noapte din anul 2025. Acest fenomen natural a fost vizibil și România, scrie diez.md.

colaj foto: www.diez.md

Internauții moldoveni au publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu acest fenomen. Aurora boreală a putut fi observată la Soroca, Drochia, Edineț și alte localități din țară.

Mai jos puteți vedea cum arată fenomenul la noi în țară.

Rusia a recunoscut că economia sa primește ”lovituri serioase” pe măsură ce izolarea crește
Articolul anterior
Eroul Ucrainei, în vârstă de 25 de ani, a fost condus pe ultimul drum
Articolul următor