De ce a fost ucis Aleksei Navalnîi? Acuzațiile apropiaților săi

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi era pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, susține Maria Pevcikh, președinta Fundației Anticorupție creată de acesta. Pevcikh arată că a primit confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în etapa finală în seara zilei de 15 februarie, explicând că Navalnîi a fost ucis la o zi după, pentru că Putin nu a putut suporta gândul că acesta ar putea să fie liber, transmite Reuters citat de digi24.ro.

Într-un videoclip pe YouTube, Pevcikh a declarat că discuțiile privind schimbul lui Navalnîi și a altor doi cetățeni americani, ale căror nume nu au fost date publicității, pentru Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciului de securitate rus, FSB, aflat în închisoare în Germania, se aflau în faza finală în momentul morții sale. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală din Siberia la 16 februarie. Kremlinul a negat că Rusia ar fi avut vreo implicare în moartea sa, însă Pevcikh susține că Putin ar fi ordonat uciderea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi indică, însă, că acesta a murit din cauze naturale.

Pevcikh nu a vorbit despre identitatea celor doi cetățeni americani care ar fi participat la schimb alături de Navalnîi, însă de-a lungul timpului SUA au reiterat că încearcă să îi elibereze pe Evan Gershkovich, un corespondent al Wall Street Journal, și pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin american. „Aleksei Navalnîi ar fi putut să stea în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut și ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Pevcikh.

„Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele câteva zile, pentru că aveam o hotărâre cu privire la schimbul său. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să îl schimbe pe ucigaș, ofițerul FSB Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă pentru o crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și cu Aleksei Navalnîi”. Pevcikh a declarat că a primit confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Ea a afirmat că Navalnîi a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu a putut suporta gândul că el ar fi fost liber. Pevcikh a mai spus că echipa lui Navalnîi a lucrat încă de la începutul războiului din Ucraina la un plan pentru a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri care implica „spioni ruși în schimbul unor prizonieri politici”.

Ipoteza schimbului de prizonieri rămâne neconfirmată. Însuși Navalnîi s-ar fi opus unei astfel de înțelegeri

Pe de altă parte, ipoteza potrivit căreia Aleksei Navalnîi ar fi făcut parte dintr-un schimb de prizonieri nu se confirmă, transmite profesorul Armand Goșu, citând informațiile prezentate de gulagu.net. „Sursele Gulagu.net infirmă informația potrivit căreia ar fi realistă ideea de a-l schimba pe liderul opoziției Alexei Navalny – cetățean rus – cu un alt rus, asasinul serviciilor de securitate ruse, Krasikov.

În capul listei de schimb se află jurnalistul și cetățeanul american Evan Gershkovich, iar pentru autoritățile americane prioritatea evidentă este astăzi eliberarea cetățeanului american care a fost luat de facto ostatic pentru a negocia și a-l elibera pe Krasikov. Este adevărat că echipa lui Navalny a făcut încercări de a discuta un astfel de schimb, dar acesta nu a fost aprobat de Alexei însuși și nu a existat un dialog serios între părți capabil să ia o astfel de decizie.

Dar, pe lângă circumstanțele de fapt, este important să luăm în considerare latura morală și etică a problemei. Întoarcerea lui Alexei Navalny în Rusia a fost un risc conștient și o alegere personală și ar fi ilogic și nedrept să îl schimbăm cu un asasin plătit care a venit la instrucțiunile lui Putin pentru a ucide o anumită persoană în Germania – de facto, pentru a efectua un act de terorism de stat pe teritoriul unui stat independent.

Ambițiile și opțiunile personale ale figurilor din opoziția rusă nu ar trebui să-l ajute pe Putin și pe agenții săi să ucidă oameni în alte țări din întreaga lume cu impunitate. Inițierea unor astfel de schimburi ar duce la un nou val de teroare politică în Rusia și la debarcarea cât mai multor figuri emblematice pentru schimburi ulterioare și eliberarea în masă a agenților FSB/Kremlinului condamnați pentru activități de spionaj și sabotaj, omoruri la comandă și acte de terorism în alte țări”, se arată în informațiile gulagu.net.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

„Căsătorie pentru o zi” în scop nobil – metoda originală prin care doi studenți de la USM au adunat bani pentru a ajuta o fetiță care suferă de o boală rară
Articolul anterior
Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine pe 1 martie cu peste 60 de concerte care vor fi organizate în toată țara
Articolul următor