Femeile dintr-un trib indian își pun dopuri în nas. Iată de ce!

Femeile Apatani din Arunachal, Pradesh, marchează într-o manieră inedită începerea vieții mature. Acestea își pun dopuri mari și negre în nas după ce au prima menstruație, transmite protv.ro.

Tribul Apatani trăieste într-un sat mic din valea Ziro, iar tradiția tatuării fețelor femeilor și dopurile pentru nări datează din 1970. Se crede că practica inedită era folosită în trecut într-o încercare de a ține departe prădătorii care atacau localitățile și răpeau femeile.

Tensiuni în Orientul Mijlociu. Rusia trimite rachete balistice și avioane de război de ultimă generație în Iran

În plin conflict în Fâșia Gaza și a escaladării tensiunilor între Israel și Iran, Rusia „dă o mână de ajutor” Teheranului. Moscova va trimite 24 de avioane de război de ultimă generație, Suhoi 24, dar și rachete balistice S-400.

Iranul ar urma sa primeasca saptamana viitoare primul lot de avioane Suhoi Su-35 din Rusia, consolidand semnificativ capacitatea fortelor sale aeriene de a contracara eventualele atacuri aeriene din partea unor adversari precum Israelul, intr-un moment in care Teheranul si Tel Avivul se afla in pragul unui conflict deschis, transmite Defence Security Asia.

Conform agentiei de stiri de stat Student News Network (SNN), saptamana viitoare Teheranul va lua in primire prima aeronava dintr-un total de 24 de avioane Su-35 „Flanker-E”.

Aceasta achizitie a avioanelor de lupta din generatia 4,5 din Rusia marcheaza un upgrade semnificativ pentru Fortele Aeriene iraniene, care s-au bazat in mare masura pe avioane de lupta mai vechi.

Fortele aeriene iraniene opereaza in prezent modele precum MiG-29, precum si avioane fabricate in SUA, cum ar fi F-5, F-4 Phantom si F-14 Tomcat, achizitionate in timpul domniei sahului Iranului, inainte de Revolutia Islamica din 1979.

Saptamana trecuta, The Washington Post, citand surse din serviciile de informatii, a relatat ca Rusia va furniza in curand Iranului si sisteme avansate de aparare antiaeriana precum S-400 „Triumf”.

Aceasta miscare a Moscovei face parte din eforturile Rusiei de a consolida capacitatile de aparare aeriana ale Iranului in anticiparea unor potentiale atacuri aeriene ale Statelor Unite si Israelului.

Recent, Defence Security Asia a transmis ca Rusia a oferit Teheranului sistemul avansat de aparare aeriana S-400 „Triumf”, capabil sa imbunatateasca capacitatea Iranului de a contracara atacurile aeriene din partea Israelului si a SUA.

Rusia a primit luna trecuta o delegatie iraniana pentru a vizita diverse facilitati de productie militara, inclusiv cele implicate in productia de componente critice pentru sistemul S-400.

Delegatia, formata din 17 inalti oficiali iranieni, a vizitat instalatiile companiei START NPP din Ekaterinburg.

Sistemul S-400  poate atinge tinte aflate la o distanta de pana la 400 de kilometri si este echipat cu radare de mare putere capabile sa invinga tehnologia stealth folosita de avioane precum F-35 si bombardiere, sustine Moscova.

In noiembrie anul trecut, ministrul adjunct al apararii din Iran, generalul de brigada Mahdi Farahi, a anuntat ca tara a finalizat acorduri cu Rusia pentru achizitionarea de avioane de lupta Su-35 si de elicoptere de atac Mil Mi-28 „Havoc”.

Anterior, in septembrie, Iranul a primit din Rusia avionul de antrenament Yak-130 „Mitten”, care va instrui pilotii iranieni pentru a opera avioane de lupta avansate de generatia 4+++, precum Su-35, si avioane de generatia a cincea, precum Su-57 „Felon”.

Initial, toate cele 24 de avioane de vanatoare Su-35 erau destinate Egiptului, dar Cairo a anulat achizitia in urma amenintarilor cu sanctiuni economice din partea SUA. In urma anularii de catre Egipt, Rusia a optat sa vanda avioanele Iranului.

Transferul avioanelor de vanatoare Su-35 catre Iran face probabil parte dintr-o „recompensa” pentru asistenta militara oferita de Iran Rusiei, inclusiv mii de drone sinucigase „Shahed-136” si, recent, rachete balistice folosite impotriva infrastructurii si pozitiilor militare ucrainene.

sursa

WhatsApp, Facebook și Instagram introduce AI. Ce servicii noi va oferi pentru utilizatori și cum va integrat asistentul AI în rețelele sociale

Mark Zuckerberg a anunțat recent o schimbare majoră în toate aplicațiile sale sociale, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger.

Această modificare include introducerea unui asistent AI, numit Meta AI, care va deveni o prezență constantă în căsuța de căutare a acestor aplicații. Miliardul de utilizatori ai platformelor Meta va începe să observe apariția acestui asistent, capabil să răspundă la întrebări sau să creeze imagini cu un simplu clic.

Capacitățile și sursele asistentului AI

Meta AI, lansat inițial în septembrie anul trecut, va folosi informații extrase din Bing și Google, în ciuda concurenței acerbe dintre aceste platforme. Potrivit lui Zuckerberg, Meta AI „este acum cel mai inteligent asistent AI pe care îl poți folosi gratuit”. Acesta promite să simplifice interacțiunile cu afacerile, să ajute la planificarea călătoriilor sau chiar la redactarea de texte, potrivit playtech.ro.

Integrarea AI în experiența utilizatorului

Meta AI va fi integrat în moduri inovative în rețelele sociale. De exemplu, utilizatorii vor putea interacționa cu asistentul chiar în timp ce navighează prin fluxul de noutăți de pe Facebook, având posibilitatea de a cere informații despre postările care le atrag atenția. De asemenea, asistentul va putea genera și anima imagini, transformându-le în GIF-uri atractive.

Reacția publicului și provocările reglementărilor europene

Cu toate acestea, implementarea asistentului AI în Europa întâmpină dificultăți din cauza reglementărilor stricte privind confidențialitatea. Chris Cox, directorul de produs al Meta, a menționat că gigantul „încă lucrează la modalitatea corectă de a face acest lucru în Europa”. În pofida potențialului de a ușura viața utilizatorilor, rămâne de văzut dacă publicul va adopta cu entuziasm această inovație sau dacă va privi cu scepticism acest nou instrument.

Introducerea Meta AI în cele mai populare aplicații de social media marchează un pas important pentru Zuckerberg în competiția AI, dar răspunsul utilizatorilor este încă incert. În timp ce unii pot vedea această schimbare ca pe o inovație utilă, alții se pot simți copleșiți sau frustrați de omniprezența AI în viața lor digitală. Astfel, Meta se poziționează în avangarda inovațiilor AI, însă rămâne de văzut dacă aceasta va fi o schimbare binevenită sau una care complică și mai mult experiența utilizatorilor online.

Polonezii sunt, în medie, cu 40% mai bogați decât ar fi fost dacă țara nu ar fi aderat la Uniunea Europeană

Polonezii sunt, în medie, cu circa 40% mai bogați decât ar fi fost dacă țara nu ar fi aderat la Uniunea Europeană, potrivit unui nou raport al Institutului Economic Polonez (PIE), publicat înaintea celei de-a 20-a aniversări a aderării Poloniei la UE, care va avea loc în mai 2024, relatează Notes from Poland, citat de g4media.ro.

Conform sursei citate, analiștii de la PIE au calculat că PIB-ul Poloniei în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP) – o măsură a activității economice care ține cont de mărimea populației unei țări și de costul vieții – a fost în 2022 cu 39,6% mai mare decât dacă țara nu ar fi aderat la UE.

Dintre cele opt state membre estice care au aderat în 2004, doar Lituania (60,3%) a fost considerată de PIE ca având o primă de aderare la UE mai mare decât Polonia. Acestea au fost urmate de Letonia (32,2%), Slovacia (18,2%), Ungaria (13,4%), Republica Cehă (8,4%), Estonia (0,4%) și Slovenia (0,1%).

Pentru a crea un model care să le permită să calculeze beneficiile apartenenței la UE, PIE a folosit „metoda controlului sintetic”, care presupune crearea unui scenariu bazat pe reproducerea țării studiate dintre statele cu caracteristici similare care au rămas în afara UE.

Analiștii au constatat că creșterea medie anuală a PIB-ului Poloniei, între 2004 și 2022, de 4,2%, ar fi fost cu 1,7 puncte procentuale mai mică dacă Polonia ar fi urmărit dezvoltarea în afara UE.

„În cazul în care ar fi rămas în afara UE, nivelul de trai al Poloniei, măsurat prin PIB pe cap de locuitor, ar fi fost (în 2022) la același nivel ca în perioada 2014-2015”, se arată în raport. Pentru țările care au aderat la UE în 2004, „unul dintre cei mai importanți factori care au influențat dezvoltarea economică a regiunii a fost inserția în lanțurile de aprovizionare din UE”, a declarat Marek Wąsiński, șeful echipei de economie globală a PIE.

„Acest lucru a adus un aflux de investiții străine, a dus la o creștere de cinci ori a valorii exporturilor de mărfuri și a crescut nivelul de sofisticare a acestora”, a adăugat el. „Integrarea UE a transformat Europa Centrală într-un centru de export”, a continuat Wąsiński. „Deși majoritatea produselor și serviciilor au fost furnizate către UE, aproape jumătate din valoarea adăugată a ajuns în cele din urmă – și prin exporturi indirecte – pe piețele din întreaga lume.”În toate cele opt țări studiate, indicatorii care măsoară calitatea vieții au crescut semnificativ în ultimele două decenii, notează PIE.În cazul Poloniei, speranța de viață a crescut de la 75 de ani în 2004 la 77 de ani în 2022, numărul mediu de ani petrecuți la școală a crescut de la 14,8 la 15,9, iar venitul pe cap de locuitor a crescut de la 17 708 dolari în 2004 la 35 151 de dolari în 2024.

„În plus, riscul de sărăcie a scăzut sub media UE în cinci din cele opt state membre analizate, iar percepția corupției a scăzut peste tot, cu excepția Ungariei și Sloveniei”, scrie PIE.

Într-un raport publicat luna trecută, analiștii de la banca poloneză „Pekao” au calculat că, în ultimii 20 de ani, Polonia a înregistrat cea mai mare creștere cumulată a PIB-ului real dintre statele membre estice care au aderat la blocul comunitar din 2004 încoace, PIB-ul țării dublându-se între 2004 și 2022.

+18! La Kiev a avut loc primul Festival de practicare a sexului în grup!
Articolul anterior
Reducerile gustoase se consumă rapid la Shopping MallDova!
Articolul următor