Un bărbat care îngrijea mormintele bunicilor ar fi provocat incendiul uriaș de vegetație din Coreea de Sud. Poliția sud-coreeană a lansat o anchetă asupra unui bărbat suspectat că a provocat, din greșeală, cel mai mare incendiu din istoria țării.
Este vorba despre provincia Gyeongsang de Nord unde au ars circa 12.800 de hectare de pădure. Un bărbat de 56 de ani, căruia nu i s-a prezentat numele, este suspectat că a declanșat incendiul pe 22 martie. Suspectul va fi audiat după finalizarea investigației de pe teren. Fiica suspectului le-a spus anchetatorilor că tatăl ei a încercat să ardă ramurile copacilor care atârnau peste morminte cu o brichetă.
În Coreea de Sud au fost mai multe incendii în paralel. Acestea au izbucnit din cauze necunoscute, dar au fost stimulate de vântul puternic și de vegetația uscată de secetă. 30 de oameni au murit și peste 48.000 de hectare de pădure au ars.
Rusia respinge propunerile SUA privind Ucraina și cere condiții esențiale pentru negocieri
Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, sugerând că discuţiile dintre SUA şi Rusia pe această temă au stagnat, relatează Reuters, transmite g4media.ro care citează News.ro.
Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov sugerează că Moscova şi Washingtonul nu au reuşit până în prezent să elimine divergenţele menţionate de preşedintele Vladimir Putin în urmă cu mai bine de două săptămâni, când a afirmat că propunerile SUA trebuie revizuite.
Aceste comentarii vin în contextul în care preşedintele american Donald Trump pare să devină din ce în ce mai nerăbdător faţă de ceea ce a sugerat că ar putea fi o tergiversare din partea Moscovei a unui acord mai amplu de pace.
În ultimele zile, Trump a declarat că este „supărat” pe Putin şi a vorbit despre impunerea de sancţiuni asupra ţărilor care cumpără petrol rusesc dacă va considera că Moscova blochează un acord.
Riabkov, specializat în relaţiile dintre SUA şi Rusia, a declarat însă că Moscova nu este încă în măsură să avanseze în privinţa unui acord.
„Luăm foarte în serios modelele şi soluţiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a declarat Riabkov într-un interviu pentru revista rusă „Afaceri internaţionale”, citat de presa rusă de stat.
„Din câte putem vedea, în ele nu există astăzi niciun fel de abordare a principalei noastre cereri, şi anume rezolvarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Este complet absentă, iar acest lucru trebuie depăşit”, a punctat Riabkov.
Putin a declarat că doreşte ca Ucraina să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, Rusia să controleze integral patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, iar dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată. Kievul susţine că aceste cereri echivalează cu capitularea sa.
Dughin, interviu la CNN despre alinierea dintre Rusia lui Putin și America lui Trump. Legătura cu războiul din Ucraina
Filosoful ultranaționalist Alexandr Dughin, supranumit „ideologul lui Putin”, a fost intervievat de CNN privind similitudinile ideologice dintre Rusia lui Putin și America lui Trump. Dughin l-a salutat pe președintele american Donald Trump drept exponentul unei ideologii care „schimbă echilibrul de putere în lume”.
Întrebat de CNN ce a vrut să spună cu afirmația din cartea sa precum că „Putinismul a învins în SUA”, Dughin s-a lansat într-o argumentație ocolită privind transformările uriașe la care suntem martori în ceea ce privește sistemul de afaceri globale, dând de înțeles că SUA fac acum parte din aceeași tendință împământenita în Rusia.
Odată cu alegerea lui Donald Trump, vedem o America foarte diferită care „nu mai este un bastion și un sediu al globalismului”, ci „o putere globală cu valori tradiționale și o agendă total diferita la nivelul afacerilor internaționale”, susține el.
Cât privește o aliniere propriu-zisă la nivel ideologic între Rusia și SUA, filosoful rus ultranaționalist este de părere că există mult mai multe aspecte comune decât ar părea la prima vedere și că acestea au ieșit la iveală recent odată cu politica lui Trump în SUA, dar și a mișcării sale MAGA.
„Rusia lui Putin și Putin personal încetează să devină principalul inamic, tipul malefic, răul principal. Cred că trumpiștii și simpatizanții lui Trump înțeleg mult mai bine acum ce înseamnă Rusia și ce înseamnă Putin”.
Întrebat dacă se poate spune acum că SUA s-au aliniat cu Rusia la nivel ideologic profund împotriva Europei liberale, Dughin a spus că „este prematur sa vorbim despre o alianță reală între SUA și Rusia împotriva Europei, pentru că nu e de fapt împotriva Europei, ci a globalismului”.
El a continuat: „Pe de altă parte, cred ca, dacă, de pildă, Trump ar retrage SUA din războiul împotriva noastră în Ucraina ar putea fi o situație în care vom lupta împotriva globaliștilor europeni in Ucraina, liberalii europeni in Ucraina fără America.
Deci sunt de părere că, mai devreme sau mai târziu, si probabil mai devreme decât ne așteptăm va descoperi ca Putin nu are absolut nimic cu SUA, niciun motiv să continue lupta, niciunul să se opună, niciun teren de competiție, spre deosebire de China”.
Dugin, un apărător înfocat al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, este un susținător al imperialismului rus și figură principală a gândirii care a îndreptat Rusiei către naționalismul dur și guvernarea autoritară.
Ideologul este, de asemenea, suspect și căutat în Ucraina în temeiul legislației privind genocidul și încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.
Dugin a devenit cunoscut după ce invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei a fost justificată parțial pe baza lucrărilor sale despre superioritatea Rusiei și misiunea acesteia de a crea o „Uniune Eurasiatică”, un plan de integrare a Rusiei cu țările care făceau parte din Uniunea Sovietică.
În primele etape ale războiului instigat de Moscova în Donbas, în 2014, Dugin a spus televiziunii de stat ruse că „ucrainenii trebuie uciși, uciși, uciși”.
„O nouă ordine mondială”
Dughin a afirmat într-un articol publicat luna trecută că Occidentul nu mai există ca o entitate unificată, iar Trump și Putin remodelează ordinea mondială printr-o revoluție conservatoare, în care Canada și Groenlanda pot ajunge sub controlul SUA, iar părți din Europa de Est aparțin Rusiei.
Potrivit lui Alexandr Dughin, Tump și aliații săi au modificat „cursul colectiv al Occidentului la 180 de grade”.
„Mai mult, Occidentul colectiv ca entitate pur și simplu nu mai există. În schimb, există acum Statele Unite – Marea Americă – care a devenit mare în scurta perioadă a mandatului lui Trump și, pentru moment, există încă Europa liberală, globalistă. Dar aceasta este o regretabilă neînțelegere. Europa trebuie să fie adusă în conformitate cu modelul multipolar mai larg cu care sunt de acord atât Trump, cât și Putin. Ca și Xi Jinping, marele conducător al Chinei Mari, și Modi, marele conducător al Indiei Mari. Prin urmare, Europa trebuie fie să devină mare, fie va înceta să existe cu totul, iar noi vom uita de ea”,a scris Alexandr Dughin în publicația ultraconservatoare Arktos.
Condamnarea primită de o rusoaică pentru că și-a instigat soțul să comită atrocități în Ucraina. „Haide, violează femei ucrainene!”
Soția unui militar rus a primit o condamnare la cinci ani de închisoare, în Ucraina, după ce a fost găsită vinovată că și-a îndemnat soțul să violeze femei ucrainene.
Tribunalul districtual Shevchenkivskyi din Kiev a condamnat-o în lipsă pe rusoaica Olga Bikovskaia la cinci ani de închisoare pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, potrivit radiosvoboda.org.
Olga Bykovska i-a cerut soțului ei, militarul rus Roman Bykovsky, care a luat parte la războiul împotriva Ucrainei, să violeze femei ucrainene.
Sentința, citată de proiectul de investigație „Schemes” (Scheme), a fost pronunțată de instanță pe 24 martie 2025.
Anterior, în ancheta „Schemes„, au fost identificati cei doi, a căror conversație a fost interceptată și publicată de ofițerii ucraineni.
Olga Bykovskaya se află în urmărire internațională. Instanța, care a condamnat-o la închisoare a stabilit că rusoaica trebuie să despăgubească statul ucrainean cu 15 mii de grivne pentru costurile procedurale, în special examinarea lingvistică medico-legală semantică-textuală și examinarea înregistrării audio a vocii lui Bykovsky.
Sentința va rămâne definitivă după expirarea termenului limită pentru depunerea unei contestații.
Judecătorii au urmărit versiunea video a investigației „Scheme” și conversațiile jurnaliștilor cu Bykovsky, care au stat la baza procedurilor penale.
Valeria Yegoshina, unul dintre autorii investigației, a depus mărturie în instanță.
Investigația „Schemes” arată cum și-a îndemnat rusoaica soțul să violeze ucrainence
„Schemes” împreună cu ediția rusă a Radio Liberty i-au identificat pe Bykovsky, a cărui conversație a fost interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei.
– Deci, hai să violăm femei ucrainene acolo, nu? Și nu-mi spune nimic. Am înţeles? (râde).
– Viol și nu îți spun nimic?
– Da, ca să nu știu nimic. Și ce? (râde).
– Pot?”
–Da. Doar protejează-te!
–Ok.
Bărbatul a fost identificat ca fiind un parașutist de 27 de ani, Roman Bykovskyi, care a luat parte la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, iar femeia, Olga Bykovska, ambii din regiunea Oryol din Federația Rusă.
Soldatul rus a încercat să păcălească anchetatorii
Roman Bykovskyi a declarat pentru jurnaliștii de la Radio Liberty, că vocea de pe înregistrarea SBU nu este a lui. Examinarea vocii sale și compararea cu cea de pe înregistrare au arătat că minte. Într-o conversație cu jurnaliștii, rusoaica a spus că soțul ei se află la Sevastopol, într-un spital, după ce ar fi fost rănit, dar că nu știe exact unde. Ulterior, Olga Bykovska a întrerupt conversația și nu a mai răspuns la alte apeluri.
După conversație, Olga a șters complet pagina Vkontakte, mai arată sursa citată.