Termenii acordului privind resursele minerale ale Ucrainei între Washington şi Kiev nu au fost încă finalizaţi, au declarat vineri oficiali ucraineni, după ce o ultimă ofertă a SUA consultată de Reuters arăta că acestea cer toate veniturile Ucrainei din resursele sale naturale timp de ani de zile, informează Agerpres, citat de digi24.ro

Ultima propunere americană ar presupune ca Kievul să trimită Washingtonului tot profitul realizat de un fond care va controla resursele ucrainene până când Ucraina va înapoia tot ajutorul american pe timp de război, plus o dobândă, conform unui rezumat al draftului consultat de Reuters.
Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko le-a declarat deputaţilor că Kievul îşi va face cunoscută poziţia asupra noului proiect de acord numai după ce va exista consens. Până atunci, discuţiile publice ar fi dăunătoare, a spus ea.
Mihailo Podoliak, un oficial de rang înalt din biroul preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că nu există încă un draft final: „Consultări au încă loc la nivelul diferitelor ministere”, a spus el, fără a furniza informaţii suplimentare.
O altă sursă ucraineană a descris întregul document prezentat de americani drept „uriaş”.
Administraţia Trump, care a reorientat politica Washingtonului către susţinerea naraţiunii Rusiei privind războiul său de trei ani cu Ucraina, face presiuni de săptămâni asupra Kievului pentru a semna un acord care încredinţează Washingtonului o parte din resursele Ucrainei.
Zelenski a declarat în mod repetat că acceptă ideea, deşi a precizat că nu va semna un acord care i-ar sărăci ţara. Preşedintele Ucrainei a spus joi că SUA schimbă „constant” termenii acordului propus privind mineralele, dar a adăugat că nu vrea ca Washingtonul să creadă că Kievul este împotriva acordului.
Trei persoane familiarizate cu negocierile în desfăşurare au declarat că Washingtonul şi-a revizuit propunerile. Ultima propunere nu îi acordă Ucrainei garanţii de securitate viitoare, dar îi cer să contribuie la un fond comun de investiţii cu tot venitul rezultat din utilizarea resurselor naturale administrate de stat şi de companii private pe întreg teritoriul Ucrainei.
Rezumatul acest proiect de acord consultat de Reuters stipulează că SUA au primele drepturi de a achiziţiona resursele extrase în baza acordului şi că trebuie să-şi recupereze toţi banii pe care i-au dat Ucrainei din 2022, plus o dobândă anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.
Dacă va fi acceptat, fondul de investiţii comun va avea un Consiliu de Administraţie format din cinci persoane, trei numiţi de SUA şi doi de Ucraina, iar veniturile generate vor fi convertite în valută şi transferate peste hotare. Fondul va fi administrat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o agenţie a guvernului federal al SUA şi o instituţie financiară care investeşte în proiecte de dezvoltare în alte ţări.