O amplă campanie de informare și sensibilizare pentru combaterea bullying-ului în școli a fost lansată de către Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), finanțată de Liechtenstein Development Service (LED). Campania se va desfășura pe parcursul anului 2024 și va presupune o serie de activități în școli, precum și o săptămâna dedicată prevenirii bullying-ului, dar și alte activități în mediul online pentru sensibilizarea societății față de acest fenomen.
La conferința de lansare a campaniei au participat reprezentanți ai MEC și APSCF, împreună cu reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova. În cadrul conferinței de presă, au vorbit mai mulți invitați speciali, printre care, Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, Președintele Comisiei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Adrian Belîi, Președintele APSCF, Daniela Mămăligă și Reprezentanta Rezidentă UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
„Ca urmare a inițiativei legislative și introducerea noțiunii de „bullying” în Codul Educației, Ministerul a aprobat o metodologie cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului. În anul 2023 au fost raportate 1.086 de cazuri. Fiecare dintre ele produc consecințe și trebuie analizate minuțios. Avem resursele necesare pentru a realiza la nivel național instruirile pentru prevenirea acestui fenomen, dar și pentru a face un efort comun de educare a societății în spiritul „toleranță zero”, astfel încât aceasta să se implice în prevenirea și combaterea bullying-ului”, a punctat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Această campanie are la bază studiului KAP (Cunoștințe, Atitudini și Practici), elaborat de către APSCF, în colaborare cu Magenta Consulting. Studiul a evidențiat că peste 70% dintre copii au fost martori ai situațiilor de bullying. Formele prevalente sunt cele verbale și relaționale, cu o cotă de 54%, depășind-o pe cea fizică, ceea face și mai dificil de identificat fenomenul. Alarmant e faptul că doar 34% dintre copii care au suferit de pe urma bullying-ului în mediul online s-au adresat unui matur. Aceste date, la fel ca și altele observate în timpul studiului arată că bullying-ul rămâne a fi o problemă gravă cu care se confruntă comunitatea, care trebuie contacarată. De asemenea, aproximativ 12% dintre profesori și 21% dintre psihologi au menționat că au observat sau au auzit despre situații de bullying în fiecare săptămână. 67% dintre profesori și 81% dintre psihologi consideră că diferențele în educația primită de la părinți este cauza principală a bullying-ului.
Prin intermediul acestei campanii, inițiatorii își propun să informeze societatea despre fenomenul de bullying, deosebirea dintre acesta și alte forme de abuz, dar și prezentarea statisticilor de țară pentru atragerea atenției societății la daunele pe care le poate cauza bullying-ul.
„Bullying-ul generează cicluri de violență, discriminare și excludere. Îi lipsește pe copii de demnitate, de sentimentul de siguranță și de capacitatea lor de a se dezvolta. Este o barieră în calea educației, a sănătății și a dezvoltării generale, afectând milioane de fete și băieți în fiecare zi în școală, în comunități și în spațiile online. La UNICEF, credem că fiecare copil merită să învețe într-un mediu lipsit de violență, în care să fie tratat cu respect, empatie și compasiune”, a adăugat reprezentanta rezidentă UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
Activitățile campaniei se vor adresa celor trei grupuri țintă: copii, părinți și profesori, pentru a asigura o abordare complexă a fenomenului.
„Legea anti-bullying prevede introducerea unor noi principii în educație: nediscriminarea și non-violența, dar și elaborarea de către Guvern a unui mecanism de prevenire și combatere a bullying-ului în școală. În octombrie 2023, metodologia de prevenire și combatere a bullying-ului a fost aprobată de către Guvern. Atunci când suntem împreună, bullying-ul nu are loc și vreau ca acest mesaj să se întipărească în memoria societății noastre”, a subliniat deputata Angela Munteanu-Pojoga.
Campania „Împreună, fără bullying” are scopul de a contribui la crearea unui mediu școlar mai sigur și mai prietenos pentru elevi, fără bullying și cyberbullying.
„Pentru a aborda o problemă atât de importantă precum este bunăstarea copiilor în școală și în special bullying-ul, trebuie să acționăm corespunzător. Prin această campanie, APSCF își dorește să promoveze comportamente pozitive și sănătoase în crearea unui mediu școlar sigur și protector pentru copiii noștri. Invităm toate organizațiile interesate și partenerii de dezvoltare să se alăture acestei campanii”, a punctat Președinta APSCF, Daniela Mămăligă.
Campania „Împreună, fără bullying” este desfășurată în cadrul proiectului Împreună pentru educație de calitate, implementată de APSCF, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, finanțată de Liechtenstein Development Service.
În cadrul proiectului au fost instruiți 80 de formatori naționali în contracararea bullying-ului, care la rândul lor urmează să livreze sesiuni de informare și instruire profesorilor din întreaga țară.
„Pot susține că Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului ne oferă instrumentele necesare pentru a preveni și combate fenomenul. În același timp, pentru a le aplica în mod eficient am beneficiat de instruiri consistente și de durată organizate de a APSCF, lucru de care ar trebui să beneficize fiecare cadru didactic. Trebuie să mai ținem cont că reeșind din complexitatea bullyingului, este imperativ necesară implicarea multisectorială”, a declarat Victoria Isac, Director adjunct educație, coordonator ANET, Gimnaziul „Mihai Eminescu”, or. Cantemir.
Pe lângă studiul KAP, în cadrul proiectului au fost elaborate alte cinci studii academice care vizează, printre care cyberbullyingul și bullyingul în raport cu elevii cu cerinte educaționale speciale. În cadrul proiectului, au fost oferite cinci granturi Organizațiilor Societății Civile, pentru desfășurarea activităților de prevenire și combaterea bullyingului și manifestărilor sale. Aceste activități au vizat peste 2600 de beneficiari directi din 15 regiuni ale țării.
***
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bullying-ul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului. E unul dintre cei mai mari factori care duc la escaladarea episoadelor depresive.