Strănepoata lui Hruşciov: ,,Putin e oribil și perfect pentru Rusia”

O societate unde se spune „Dacă îi este frică de mine, asta înseamnă că mă respectă” poate produce un președinte care să nu clipească atunci când ia decizii prin care caută să înspăimânte o întreagă lume, a spus Nina Hrușciova într-un recent interviu.

Strănepoata lui Hruşciov: Putin e oribil și perfect pentru RusiaFoto: deschide.md

„Putin e oribil pentru Rusia şi este perfect pentru Rusia”, s-a gândit Nina Hruşciova, când Vladimir Putin a devenit preşedintele Rusiei, transmite deschide.md.

Într-un interviu acordat New Yorker, strănepoata succesorului lui Stalin plasează în context istoric naţionalismul toxic al lui Putin. 

Kremlinul a făcut, involuntar, propagandă Americii

Născută la Moscova, Nina Hrușciova este profesoară de afaceri internaționale la New School, din New York.  Ea este, de asemenea, strănepoata lui Nikita Hrușciov, fostul lider sovietic renumit pentru că l-a denunțat pe Stalin, a implementat reforme liberale, pentru acele timpuri, și a urmat o politică de „coexistență pașnică” cu Occidentul. 

Hrușciova a scris mai multe cărți despre ruși și istoria Rusiei, inclusiv despre familia ei.  Într-un interviu acordat revistei New Yorker, ea a discutat diferenţele dintre naţionalismul rus vs cel american, felul în care diferiţi lideri ai Rusiei au privit Ucraina şi ce fel de identitate ucraineană ar putea rezulta după acest război.

„Deşi Putin spune că Occidentul o face pe Ucraina antirusă, el a făcut mai multe să o facă pe Ucraina antirusă decât ar putea să obţină orice fel de propagandă americană. Pur şi simplu, nu poţi face o naţiune să te iubească bombardând-o”, spune Nina Hrușciova. 

Putin canaliza complexul de inferioritate şi pe cel de superioritate al Rusiei

Când Putin a devenit preşedintele Rusiei, Nina  Hruşciova mărturiseşte că s-a gândit că „e oribil pentru Rusia şi e perfect pentru Rusia”.

„El este perfect pentru Rusia, în sensul că întrupează complexul de inferioritate rus în ceea ce privește Occidentul, dar și un complex de superioritate, pentru că, în același timp, Rusia este o bucată de pământ uriașă. 

Țara a produs opere de artă incredibile, a avut contribuţii importante pe scena politică mondială, nu mereu bune, dar a fost totuși esențială în victoria din al Doilea Război Mondial şi așa mai departe. 

El canalizează această tulburare de personalitate disociativă și i-a asigurat pe ruși că locul lor pe scena mondială va fi recunoscut și apreciat. 

Or, după cum vă amintiți, în anii 90, Rusia era, practic, la pământ în propria definiție a ei însăși și a fost învinsa Războiului Rece. Sentimentul era că Occidentul, şi SUA în special, ar putea face sau spune orice Rusiei sau despre Rusia”, explică Hruşciova. 

„Putin a venit şi a spus: o să vă aduc înapoi la măreţie. Şi, tipic pentru liderul rus, revenirea la măreţie vine de cele mai multe ori cu un număr mare  de cadavre”, mai spune Hrușciova. 

„Putin a fost primit drept cineva care făcea Rusia respectată. Și cuvântul „respect” în limba rusă este în relație cu ceilalți, așa că, dacă mă respecți, înseamnă mult. Dar respectul vine la pachet cu frica. Există chiar și o vorbă care se traduce, practic, Dacă  îi este frică de mine, asta înseamnă că mă respectă.”

„Putin simte că nu mai are nimic de pierdut”

Hruşciova crede că momentul pentru dezescaladarea conflictului a fost „înainte de 22 februarie”:

„Zelenski a spus recent: Suntem mai puțin interesați de NATO. Ne-am dori mai mult să fim stat membru al Uniunii Europene. Am dori să fim neutri. Toate acestea puteau fi făcute până pe 22 februarie. Dar, la vremea aceea, toată lumea era prea prinsă în joc, ca să le dea rușilor o rampă de ieșire”, mai spune nepoata fostului președinte. 

Ea explică felul în care se pot crea situații periculoase, de impact direct, într-o astfel de tensiune. 

„Ceea ce știu, de exemplu, din criza rachetelor cubaneze – la care, desigur, Hrușciov a fost un participant important – este că te gândeşti că vei plusa și apoi adversarul tău va clipi. Apoi împingi și adversarul tău nu clipește. Ce faci atunci?”

„Mi se pare că SUA plusa şi NATO plusa, iar Putin nu clipea. Apoi Putin însuși a împins și America nu a clipit, așa că au ajuns la acest punct. Nu știu dacă mai există vreo rampă de ieșire, pentru că se pare că, în acest moment, Putin simte că nu are cu adevărat nimic de pierdut, în afară de a merge mai departe și de a merge mai adânc”. 

„Atmosfera din Rusia de-acum e ca la Marea Epurare”

Hruşciova mai spune că, în prezent, atmosfera din Rusia se apropie de cea din 1939, de la Marea Epurare. „Cunosc oameni care au fost arbitrar opriţi pe stradă și li s-a cerut să-și arate telefoanele și le-au fost căutate mesajele. Ultima dată când am fost la Moscova, în ianuarie, nici nu mi-aş fi închipuit aşa ceva”. 

Profesoara crede că soluţia ar putea, în teorie, să vină de la China, pe care Putin trebuie să se bazeze pentru supravieţuirea Rusiei: „Dar nu este în interesul Chinei să oprească încă acest conflict, pentru că Xi Jinping se distrează de minune acum pentru că toată lumea se uită la el. Toată lumea își dorește ajutorul său”.

Bombardând Kievul, rușii își bombardează mama

În interviul acordat New Yorker, Hruşciova vorbeşte şi despre raportarea tradiţională a populaţiei ruse la Ucraina: „Ruşii s-au gândit întotdeauna la ea ca la o anexă şi au privit întotdeauna cu condescendenţă ceea ce numeau «Mica Rusie».  «Ucraina», întregul cuvânt, înseamnă «la margine» – este la marginea Rusiei. Desigur, toți liderii ruși și toți liderii sovietici considerau Ucraina sau Rusia Kieveană originea statului rus, dar nu neapărat un stat ucrainean în sine”.

Cu toate acestea, „Kievul era cunoscut drept mama tuturor orașelor rusești. De aceea este aşa de neconceput că rușii bombardează acum orașul despre care spun că este propria lor origine”. 

Accident tragic la Cimișlia! Un șofer de 24 de ani a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu mașina

O persoană a murit, iar alta a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasau a derapat de pe traseu și s-a răsturnat. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 01:00, la intrarea în satul Mihailovca, din raionul Cimișlia, sscrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, în accident a fost implicat un automobil de marca Dacia, la volanul căruia se afla un șofer originar din localitatea Baimaclia, din raionul Căușeni, carea avea în calitate de pasageră o femeie de 32 de ani, originară din localitatea Valea Hîrtopului, din același raion.Din motive încă nestabilite de anchetă, șoferul a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe traseu și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Automobilul Dacia era condus de un tânăr de 24 de ani, care în urma accidentului a decedat pe loc.

Acesta se deplasa cu viteză excesivă, iar când a ajuns într-o curbă periculoasă, nu a ținut cont de vizibilitatea redusă pe timp de noapte și traseu umed, astfel a pierdut controlul asupra volanului, iar  ca rezultat mașina a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț de pe acosstament, după carea fost proiectată înapoi pe carosabil unde și s-a răsturnat”, susține Poliția.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Din 1 ianuarie, în România cresc alocațiile de stat: Câți bani urmează să primească copiii moldoveni care dețin cetățenie română

Alocațiile de stat pentru copii urmează să crească de la 1 ianuarie 2025 cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, copiii cu vârsta peste doi ani urmează să primească 323 de lei pe lună, față de 292 de lei, suma pe care au primit-o până la sfârșitul anului 2024. Alocațiile de stat pentru copii au crescut ultima dată în ianuarie 2024, cu 13,8%, scrie digi24.ro.

Cum vor fi majorate alocațiile copiilor din România în anul 2025

Începând din luna ianuarie 2025, alocațiile de stat vor fi majorate astfel:

Pentru copiii care au peste doi ani, de la 292 de lei la 323 de lei/lună.

Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități, de la 719 lei la 794 lei/lună.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Alocația pentru copii este o sumă de bani oferită de stat, care este distribuită părinților sau tutorilor copiilor, adolescenților și, în unele cazuri, adulților tineri. În România, alocația de stat pentru copii are caracter universal și constă într-o sumă de bani, acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, care au reședința legală în România, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.

Trei cazuri de mituire la intrarea în țară

În această săptămână, polițiștii de frontieră din cadrul punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni” și „Cahul-Oancea” au demonstrat dedicarea față de integritatea și respectarea legii, contracarând trei tentative de corupere activă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

24 decembrie 2024: un cetățean cu dublă cetățenie (ROU/MD) a încercat să ofere 50 RON pentru a evita aplicarea ștampilei de intrare în Republica Moldova.

26 decembrie 2024: un cetățean ucrainean a oferit 20 USD, încercând să evite prezentarea documentelor necesare pentru transportul pasagerilor.

27 decembrie 2024: un cetățean român cu document de identitate expirat a oferit 50 EUR pentru facilitarea trecerii frontierei.

Toate cazurile au fost raportate, iar cercetările sunt în desfășurare. Poliția de Frontieră rămâne fermă în aplicarea principiului „Toleranță Zero la Corupție”.

Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii.

Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.Poliția de Frontieră este pentru a proteja, nu doar pentru a verifica. Cu sprijinul cetățenilor, putem construi împreună un mediu sigur și corect, unde legile sunt respectate de toți.” anunță Poliția de Frontieră.

Profesor din Edineț, suspectat de pedofilie. Ar fi abuzat cel puțin 4 elevi
Articolul anterior
Australia interzice exportul de alumină şi bauxită către Rusia
Articolul următor