Strat de grindină de 1 metru în România. Furtuna puternică a făcut ravagii

Satul Palazu Mic, din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, România, a fost acoperit de un strat consistent de grindină, iar viitura a blocat accesul într-o locuință în care se aflau 5 persoane și a mutat 3 mașini la zeci de metri distanță, anunță IGSU.

separator

„În urmă cu scurt timp, satul Palazu Mic, din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța a fost acoperit de un strat consistent de grindină. Viitura a afectat o locuință în care se aflau 5 persoane (3 adulți și 2 copii). Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, transmite Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate.

„În unele zone, stratul de grindină a atins 1 metru grosime, iar pompierii au acționat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică cod galben care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța”, adaugă IGSU.

Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, IGSU recomandă populației să nu se deplaseze prin curenți de apă, deoarece își poate pierde echilibrul, să nu se deplaseze cu autoturismul în zona inundată.

„În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, conchide IGSU.  

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Alertă de Cod Roșu în Chișinău: 230 de persoane, internate în stare gravă
Articolul anterior
Coronavirus: În Franţa ar fi în realitate 100.000 de cazuri noi pe zi
Articolul următor