Stresul divorţului i-a cauzat Angelinei Jolie paralizie facială

Actrița Angelina Jolie vorbește despre cum stresul i-a afectat sănătatea și a dezvoltat paralizia lui Bell până la divorț.

Paralizia lui Bell, cunoscută şi ca paralizie facială, este idiopatică, ceea ce înseamnă că nu este clar ce cauzează exact această afecțiune.

Angelia Jolie a dezvăluit că a dezvoltat boala care provoacă slăbiciune sau paralizie inexplicabilă a mușchilor faciali, în lunile care au precedat divorțul ei de Brad Pitt. Jolie, în vârstă de 48 de ani, crede că afecțiunea a rezultat din stresul pe care îl suferea în acel moment.

„Corpul meu reacționează foarte puternic la stres”, a spus Jolie „Îmi crește și scade glicemia. Am avut brusc paralizia lui Bell cu șase luni înainte de divorț.”

Potrivit dr. Amit Kochhar, directorul Programului de tulburări ale nervilor faciali de la Pacific Neuroscience Institute, se crede că paralizia lui Bell este declanșată de inflamația nervului facial după o infecție virală.

„Stresul sever poate contribui la o slăbire a sistemului imunitar, făcând pe cineva mai probabil să sufere de paralizia lui Bell”, a spus Kochhar pentru Healthline.

Ce este paralizia lui Bell?

În paralizia lui Bell, un nerv care ajunge în spatele urechii devine inflamat – adesea din cauza unei afecțiuni virale sau post-virale.

Nervul se va umfla, iar osul din jur poate apăsa pe nerv, ducând la căderea facială. „Scăderea imunității din cauza stresului poate fi un factor de exacerbare”, spune dr. Kunal Desai, director de medicină neuromusculară la Yale Medicine și profesor asistent de neurologie la Yale School of Medicine.

Dr. Jon-Paul Pepper, profesor asociat de otolaringologie (chirurgie a capului și gâtului) la Stanford Medicine, spune că simptomul distinctiv este debutul rapid al slăbiciunii faciale.

„De obicei nu este subtil”, spune Pepper. „Pacienții vor raporta că s-au trezit și au observat că o parte a feței lor nu se mișcă.”

Oamenii pot avea probleme în a închide ochii, a ridica sprâncenele, a zâmbi și chiar a mânca și a bea.

Deteriorarea acestui nerv poate duce, de asemenea, la sensibilitate la auz, dureri de urechi, modificarea gustului și ochi uscat.

Pot apărea, de asemenea, vorbire neclară, salivare și vedere încețoșată.

Intensitatea paraliziei faciale poate varia de la un individ la altul, potrivit Desai.

„Unii indivizi au o incapacitate completă de a activa mușchii faciali de pe partea afectată, în timp ce alții pot avea o ușoară asimetrie cu expresiile faciale”, a spus Desai pentru Healthline

Pentru a diagnostica afecțiunea, se va evalua starea generală de sănătate a pacientului și teste de laborator și neuroimagistice.

Se exclud mai întâi alte afecțiuni care pot provoca simptome similare, cum ar fi accident vascular cerebral, tumoră cerebrală, traumă, infecție, boala Lou Gehrig și sindromul Guillan-Barre.

Cum este tratată paralizia lui Bell și recuperarea

Tratamentul trebuie să înceapă în 72 de ore de la debutul simptomelor. Ghidurile Academiei Americane de Otolaringologie, Chirurgie Cap și Gât recomandă prescrierea prednisonului timp de 10 zile cu sau fără terapie antivirală, cum ar fi aciclovir sau valaciclovir.

Îngrijirea ochilor este, de asemenea, importantă, deoarece paralizia lui Bell poate afecta funcția ochilor.

„Păcăturile pentru ochi lubrifiante, lacrimile artificiale și ochelarii de protecție sunt recomandate pacienților cu slăbiciune la închiderea ochilor”, a spus Desai.

Anumite persoane cu simptome severe pot necesita decompresie chirurgicală a nervului facial.

Cu această intervenție, există un nivel ridicat de risc și beneficiul clinic este neclar, a remarcat Kocchar.

Mulți oameni se vor recupera fără niciun tratament, de obicei în decurs de una până la două luni.

Un mic procent de oameni pot avea slăbiciune musculară pe termen lung sau permanentă plus mișcări faciale nedorite (sinkinezie).

„Acești pacienți ar trebui să consulte un specialist în gestionarea paraliziei faciale, cum ar fi un chirurg plastician facial și un terapeut fizic sau ocupațional cu experiență în slăbiciunea facială”, a spus dr. Kocchar.

sursa

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

Un oraș unicat în lume se ridică în Arabia Saudită. Megaproiectul este inspirat din desene desenate
Articolul anterior
S-a stins din viață marele pianist italian Maurizio Pollini
Articolul următor