Studenții basarabeni au nevoie de viză pentru a li se permite accesul în România?

Au fost admiși la studii peste Prut, urmau să meargă să depună actele în original la universitățile din România, iar la trecerea frontierei au fost opriți.

separator

Actualizare: Răspunsul oficial al Ambasadei României în Moldova: Studenții basarabeni nu au nevoie de vize

Este povestea mai multor tineri din Moldova care urmează să-și înceapă studiile în curând, dar care nu pot ajunge la instituția de învățământ la care au fost admiși, transmite diez.md.

Președintele Asociației „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța” și secretarul general în cadrul Federației Tinerilor Români de Pretutindeni, Cataraga Vasile,  a povestit despre această problemă.

„În data de 22 septembrie, asociația care o reprezint a organizat o cursă specială pentru studenții admiși la Universitatea «Ovidius» din Constanța, scopul deplasării fiind depunerea actelor în original la secretariatele facultăților. La ora 4 dimineața, ajunși la vama de la Galați, polițiștii de frontieră au interzis intrarea în România a tuturor studenților care urmau să depună actele la Universitatea «Ovidius» din Constanța, pe motiv că au nevoie de viză pentru a li se permite accesul în România. Cu toate că studenții aveau documentele în regulă ce permiteau trecerea frontierei, adică pașaportul biometric valabil și aprobarea de școlarizare eliberată de către Ministerul Educației și Cercetării, document care atestă faptul că studentul respectiv a fost înmatriculat la una dintre instituțiile de învățământ din România, în cazul nostru, Constanța”, explică Vasile.

Fără viză trecerea e interzisă!

Problemele au început acum câteva zile, deoarece persoanele declarate admise ca români de pretutindeni, care trebuiau să aducă actele în original pentru a fi înmatriculați la universitățile din România, nu au fost lăsate să intre în țară pe motiv că nu au viza de studii sau că nu au legitimația de student. Însă viza de studii se eliberează mult mai târziu, iar legitimația abia după 1 octombrie.

Vasile precizează că, din punct de vedere legal (ținând cont de hotărârile guvernului român), nu trebuie să existe astfel de impedimente.

„E de menționat că până acum una-două zile, intrarea și ieșirea în România a altor studenți având la ei doar aprobarea de școlarizare nu a însemnat vreo problemă pentru Poliția de Frontieră Română”.

De la ora 04.00 până la ora 10.00, 15 tineri au stat blocați în vamă. Situația a fost remediată doar când s-a implicat o deputată. Totuși, tinerii au fost atenționați că aceasta „a fost o excepție”.

20 de euro pentru a intra în țară

„Cică e un ordin intern de a nu permite dacă nu ai viză, dar noi nu am găsit nimic oficial în acest sens. Am sunat la Poliția de Frontieră Română și ne-au spus foarte clar că Hotărârea de guvern nr. 782 din 14 septembrie 2020 permite trecerea fără viză”, mai spune Vasile.

Pe lângă toate acestea, Vasile ne spune că există și cazuri în care studenților, prin intermediari, li s-a cerut 20 de euro pentru a le permite intrarea în România sau pentru a fi scutiți de măsura autoizolării.

În acest context, tânărul a venit cu o atenționare pentru studenții admiși la studii în România, care vor să meargă să depună actele în original în următoarele zile, dar și cu o adresare către toate instituțiile abilitate care ar putea rezolva această problemă.

„Vreau să trag un semnal de alarmă ca oamenii să nu să se pornească la drum degeaba pentru că Poliția de Frontieră Română își încalcă grav atribuțiile și vreau în acest sens să atrag atenția tuturor instituțiilor abilitate în rezolvarea acestei probleme să ia măsuri în regim de urgență pentru că studenții urmează să înceapă anul universitar de la 1 octombrie, alții au termen-limită la secretariatele facultăților pentru a depune actele în original, altfel își pierd locul, iar alții au termen-limită până la începerea anului universitar pentru a se caza în spațiile oferite de instituțiile de învățământ române”.

Președintele Asociației „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța” îi sfătuiește pe tinerii care vor să depună actele în original să-și facă mai întâi de toate viză, pentru că altfel vor întâmpina probleme la trecerea frontierei. Între timp, asociația încearcă să rezolve problema. În acest sens, Federația Tinerilor Români de Pretutindeni a făcut mai multe demersuri către organele competente.

Un mort și doi răniți la Cahul. Șoferul fugea de polițiști
Articolul anterior
Record absolut în Franța. Peste 16.000 de cazuri de Covid în 24 de ore
Articolul următor
Alte articole interesante