80% din populația globală trăiește cu mai puțină libertate de exprimare decât în urmă cu un deceniu. Raportul anual examinează libertatea de exprimare în 161 de țări, folosind 25 de indicatori pentru a măsura cât de liberă este fiecare persoană să se exprime, să comunice și să participe la viața societății, fără teama de repercusiuni. Această situație are loc, de obicei, ca urmare a unor preluări de putere sau lovituri de stat, dar mult mai multe națiuni au înregistrat o erodare a drepturilor.
Un grup cu sediul în Marea Britanie afirmă că cel mai recent studiu al său privind drepturile de liberă exprimare la nivel mondial arată că doar 15% din populația globului trăiește într-un loc în care oamenii pot primi sau împărtăși liber informații.
În raportul său 2022 privind libertatea de exprimare la nivel mondial, Article19, o organizație internațională pentru drepturile omului, a declarat că în națiuni autoritare precum China, Myanmar și Rusia, dar și în democrații precum Brazilia și India, 80% din populația globală trăiește cu mai puțină libertate de exprimare decât în urmă cu un deceniu.
Raportul a precizat că regimurile autoritare și conducătorii continuă să înăsprească controlul asupra a ceea ce vede, aude și spune populația lor.
Deși îi menționează pe președintele brazilian Jair Bolsonaro, pe premierul indian Narendra Modi și pe președintele rus Vladimir Putin, raportul evidențiază guvernul Chinei pentru că „exercită o autoritate supremă asupra identităților, informațiilor și opiniilor” a sute de milioane de oameni.
Danemarca și Elveția pe primele locuri în lume în ceea ce privește libera exprimare
Raportul anual examinează libertatea de exprimare în 161 de țări, folosind 25 de indicatori pentru a măsura cât de liberă este fiecare persoană să se exprime, să comunice și să participe la viața societății, fără teama de hărțuire, repercusiuni legale sau violență. Acesta creează un scor de la zero la 100 pentru fiecare țară.
În acest an, raportul clasează Danemarca și Elveția pe primele locuri în lume, fiecare cu un scor de 96. Norvegia și Suedia au fiecare un scor de 94, iar Estonia și Finlanda au obținut câte 93 de puncte. Studiul a precizat că primele 10 cele mai deschise națiuni sunt europene.
Cercetătorii clasează Coreea de Nord drept cea mai opresivă națiune din lume, cu un scor de zero. Eritreea, Siria și Turkmenistan au obținut scoruri de unu, iar Belarus, China și Cuba au obținut scoruri de doi.
Au existat schimbări negative mai dramatice în ceea ce privește libertatea de exprimare în întreaga lume decât în orice alt moment.
Statele Unite s-au clasat pe locul 30 pe această scară. În 2011, era pe locul 9 în lume. SUA a înregistrat o scădere de nouă puncte a scorului său, plasând țara la capătul inferior al categoriei de exprimare deschisă. În 2021, s-a clasat la nivel mondial în cea mai joasă treaptă în ceea ce privește scorurile pentru egalitatea în materie de libertăți civile pentru grupurile sociale, polarizarea politică și polarizarea socială, precum și violența politică.
Raportul a afirmat că, în ultimele două decenii, au existat schimbări negative mai dramatice în ceea ce privește libertatea de exprimare în întreaga lume decât în orice alt moment. Multe dintre acestea au loc ca urmare a unor preluări de putere sau lovituri de stat, dar mult mai multe națiuni au înregistrat o erodare a drepturilor, adesea sub conducerea unor lideri populiști aleși în mod democratic.
Articolul19 își ia numele de la articolul din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără ingerință și de a căuta, primi și răspândi informații și idei prin orice mijloace și fără a ține seama de frontiere.”