SUA anunță ”cele mai puternice acțiuni globale de până acum” privind siguranța Inteligenței Artificiale. Decretul lui Joe Biden

Casa Albă a anunțat ceea ce numește „cele mai semnificative acțiuni întreprinse vreodată de un guvern pentru a avansa în domeniul siguranței AI”. Un decret al președintelui Joe Biden impune dezvoltatorilor de inteligență artificială (AI) să împărtășească rezultatele privind siguranța cu guvernul SUA. Măsura plasează SUA în centrul dezbaterii globale privind guvernanța IA, scrie BBC citat de g4media.ro.

Și Guvernul britanic organizează săptămâna aceasta un summit privind siguranța IA, găzduit de prim-ministrul Rishi Sunak. Reuniunea de două zile începe la 1 noiembrie la Bletchley Park. Aceasta a fost provocată de preocupările legate de faptul că avansul rapid al sistemelor de inteligență artificială ar putea duce la probleme precum dezvoltarea unor arme biologice letale și a unor atacuri cibernetice paralizante.

Anunțând măsurile de siguranță, dl Biden a promis să „exploateze puterea inteligenței artificiale, menținând în același timp siguranța americanilor”.

Nu sunt destui dinți

Antreprenorul în domeniul tehnologiei și expertul în inteligență artificială Gary Marcus a declarat pentru BBC că anunțul SUA părea mai ambițios în ceea ce privește scopul său.

„Ordinul executiv al lui Biden stabilește un standard inițial ridicat. Ordinul executiv este amplu, concentrându-se atât pe riscurile actuale, cât și pe cele pe termen lung, cu ceva dinți – deși probabil nu suficienți”, a spus el.

„Summitul din Marea Britanie pare să își fi restrâns foarte mult aria de concentrare, situându-se în principal în jurul riscului pe termen lung, fără a se concentra suficient de mult pe prezent și nu este clar ce autoritate are cu adevărat”.

Alex Krasodomski, cercetător asociat senior la Chatham House, a declarat pentru BBC că ordinul executiv arată că SUA se consideră lider în ceea ce privește modul de abordare a unor astfel de amenințări.

Luni, dl Biden a declarat reporterilor și lucrătorilor din domeniul tehnologiei la Casa Albă: „Pe măsură ce inteligența artificială extinde limitele posibilităților umane și testează limitele înțelegerii umane, acest ordin executiv de referință este o dovadă a ceea ce susținem.

„Siguranța, securitatea, încrederea, deschiderea, leadershipul american și drepturile incontestabile cu care ne-a înzestrat creatorul nostru și pe care nicio creație nu ni le poate lua.”

Măsurile SUA includ:

  • Crearea de noi standarde de siguranță și securitate pentru IA, inclusiv măsuri care obligă companiile de IA să împărtășească rezultatele testelor de siguranță cu guvernul federal
  • Protejarea vieții private a consumatorilor, prin crearea unor orientări pe care agențiile le pot utiliza pentru a evalua tehnicile de confidențialitate utilizate în IA
  • Susținere pentru a opri discriminarea algoritmilor de IA și crearea de bune practici privind rolul adecvat al IA în sistemul judiciar
  • Crearea unui program de evaluare a practicilor de sănătate potențial dăunătoare legate de IA și crearea de resurse privind modul în care educatorii pot utiliza în mod responsabil instrumentele de IA
  • Colaborarea cu partenerii internaționali pentru a pune în aplicare standarde de IA în întreaga lume. Administrația Biden ia, de asemenea, măsuri pentru a-și consolida forța de muncă în domeniul IA. Începând de luni, lucrătorii cu expertiză în domeniul IA pot găsi posturi relevante în cadrul guvernului federal pe AI.gov.

Subminează acest lucru adunarea din Marea Britanie?

Dl Krasodomski a declarat că ordinul este „foarte important”, dar că „nu este neapărat în concordanță cu obiectivele și scopurile Regatului Unit pentru summit”.

„Summitul britanic este menționat în ordinul executiv. Dar este menționat sub titlul „promovarea leadershipului american în străinătate” – ceea ce indică faptul că SUA știu foarte clar că sunt un jucător important aici, alături de China, dar mai exact, companiile americane sunt cele care fac cu adevărat progrese”, a spus el.

Dl Krasodomski a adăugat: „Este dificil să organizezi un summit mic și foarte tehnic, dar cred că, în mod clar, pentru ca această tehnologie să aibă un impact global semnificativ, va trebui să existe o mulțime de alte tipuri de activități și de angajamente cu țări din întreaga lume.”

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și directori de top de la giganții americani din domeniul tehnologiei sosesc în Marea Britanie în această săptămână pentru a discuta despre siguranța IA în cadrul Summitului privind IA organizat de guvernul britanic, pe care acesta l-a prezentat ca fiind o „premieră mondială”.

Summitul se va concentra pe temerile tot mai mari legate de implicațiile așa-numitei IA de frontieră. Vor participa, de asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Marea Britanie este hotărâtă să se poziționeze ca lider mondial în încercarea de a minimiza riscurile pe care le prezintă această tehnologie puternică.

Dar UE este în curs de a adopta o lege privind IA, China a elaborat deja o serie de reguli stricte în materie de IA, iar acum SUA au emis acest ordin.

În plus, potrivit agenției de știri Reuters, Grupul celor șapte țări industriale (G7) ar fi convenit asupra unui cod de conduită pentru companiile care dezvoltă sisteme avansate de inteligență artificială.

Toată această activitate ridică întrebarea cât de mult va fi lăsat de fapt în discuție la Bletchley Park în această săptămână.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Un post TV de la noi a renunțat la licența de emisie
Articolul anterior
Lupta sângeroasă pentru orașul Avdiivka a devenit cea mai aprigă bătălie din această toamnă și cea mai costisitoare din război pentru Rusia
Articolul următor