SUA anunță ”cele mai puternice acțiuni globale de până acum” privind siguranța Inteligenței Artificiale. Decretul lui Joe Biden

Casa Albă a anunțat ceea ce numește „cele mai semnificative acțiuni întreprinse vreodată de un guvern pentru a avansa în domeniul siguranței AI”. Un decret al președintelui Joe Biden impune dezvoltatorilor de inteligență artificială (AI) să împărtășească rezultatele privind siguranța cu guvernul SUA. Măsura plasează SUA în centrul dezbaterii globale privind guvernanța IA, scrie BBC citat de g4media.ro.

Și Guvernul britanic organizează săptămâna aceasta un summit privind siguranța IA, găzduit de prim-ministrul Rishi Sunak. Reuniunea de două zile începe la 1 noiembrie la Bletchley Park. Aceasta a fost provocată de preocupările legate de faptul că avansul rapid al sistemelor de inteligență artificială ar putea duce la probleme precum dezvoltarea unor arme biologice letale și a unor atacuri cibernetice paralizante.

Anunțând măsurile de siguranță, dl Biden a promis să „exploateze puterea inteligenței artificiale, menținând în același timp siguranța americanilor”.

Nu sunt destui dinți

Antreprenorul în domeniul tehnologiei și expertul în inteligență artificială Gary Marcus a declarat pentru BBC că anunțul SUA părea mai ambițios în ceea ce privește scopul său.

„Ordinul executiv al lui Biden stabilește un standard inițial ridicat. Ordinul executiv este amplu, concentrându-se atât pe riscurile actuale, cât și pe cele pe termen lung, cu ceva dinți – deși probabil nu suficienți”, a spus el.

„Summitul din Marea Britanie pare să își fi restrâns foarte mult aria de concentrare, situându-se în principal în jurul riscului pe termen lung, fără a se concentra suficient de mult pe prezent și nu este clar ce autoritate are cu adevărat”.

Alex Krasodomski, cercetător asociat senior la Chatham House, a declarat pentru BBC că ordinul executiv arată că SUA se consideră lider în ceea ce privește modul de abordare a unor astfel de amenințări.

Luni, dl Biden a declarat reporterilor și lucrătorilor din domeniul tehnologiei la Casa Albă: „Pe măsură ce inteligența artificială extinde limitele posibilităților umane și testează limitele înțelegerii umane, acest ordin executiv de referință este o dovadă a ceea ce susținem.

„Siguranța, securitatea, încrederea, deschiderea, leadershipul american și drepturile incontestabile cu care ne-a înzestrat creatorul nostru și pe care nicio creație nu ni le poate lua.”

Măsurile SUA includ:

  • Crearea de noi standarde de siguranță și securitate pentru IA, inclusiv măsuri care obligă companiile de IA să împărtășească rezultatele testelor de siguranță cu guvernul federal
  • Protejarea vieții private a consumatorilor, prin crearea unor orientări pe care agențiile le pot utiliza pentru a evalua tehnicile de confidențialitate utilizate în IA
  • Susținere pentru a opri discriminarea algoritmilor de IA și crearea de bune practici privind rolul adecvat al IA în sistemul judiciar
  • Crearea unui program de evaluare a practicilor de sănătate potențial dăunătoare legate de IA și crearea de resurse privind modul în care educatorii pot utiliza în mod responsabil instrumentele de IA
  • Colaborarea cu partenerii internaționali pentru a pune în aplicare standarde de IA în întreaga lume. Administrația Biden ia, de asemenea, măsuri pentru a-și consolida forța de muncă în domeniul IA. Începând de luni, lucrătorii cu expertiză în domeniul IA pot găsi posturi relevante în cadrul guvernului federal pe AI.gov.

Subminează acest lucru adunarea din Marea Britanie?

Dl Krasodomski a declarat că ordinul este „foarte important”, dar că „nu este neapărat în concordanță cu obiectivele și scopurile Regatului Unit pentru summit”.

„Summitul britanic este menționat în ordinul executiv. Dar este menționat sub titlul „promovarea leadershipului american în străinătate” – ceea ce indică faptul că SUA știu foarte clar că sunt un jucător important aici, alături de China, dar mai exact, companiile americane sunt cele care fac cu adevărat progrese”, a spus el.

Dl Krasodomski a adăugat: „Este dificil să organizezi un summit mic și foarte tehnic, dar cred că, în mod clar, pentru ca această tehnologie să aibă un impact global semnificativ, va trebui să existe o mulțime de alte tipuri de activități și de angajamente cu țări din întreaga lume.”

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și directori de top de la giganții americani din domeniul tehnologiei sosesc în Marea Britanie în această săptămână pentru a discuta despre siguranța IA în cadrul Summitului privind IA organizat de guvernul britanic, pe care acesta l-a prezentat ca fiind o „premieră mondială”.

Summitul se va concentra pe temerile tot mai mari legate de implicațiile așa-numitei IA de frontieră. Vor participa, de asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Marea Britanie este hotărâtă să se poziționeze ca lider mondial în încercarea de a minimiza riscurile pe care le prezintă această tehnologie puternică.

Dar UE este în curs de a adopta o lege privind IA, China a elaborat deja o serie de reguli stricte în materie de IA, iar acum SUA au emis acest ordin.

În plus, potrivit agenției de știri Reuters, Grupul celor șapte țări industriale (G7) ar fi convenit asupra unui cod de conduită pentru companiile care dezvoltă sisteme avansate de inteligență artificială.

Toată această activitate ridică întrebarea cât de mult va fi lăsat de fapt în discuție la Bletchley Park în această săptămână.

Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010 odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială cu privire la simbolurile naționale, scrie radiomoldova.md. 

Drapelul de stat al țării – Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova – „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deșteaptă-te Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Aceeași lege tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca în această zi, toți cei care au posibilitatea, să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Intoxicaţie în masă cu Salmonella, la un restaurant din capitală. Care este starea victimelor

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală

19 persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat la un restaurant din capitală. Medicii suspectează că au facut toxiinfectie alimentară din cauza alimentelor infestate cu Salmonella. Responsabilii de la ANSP anunță că a fost deschisă o anchetă, fiind preluate mai multe probe, iar o concluzie finală va fi  anunțată în urma analizelor specialiștilor, transmite Protv.md.  

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică până în prezent au solicitat asistență 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani. Dintre acestea, opt încă mai sunt internate în spitalele din capitală, celelalte primesc tratament acasă. La internare, persoanele aveau febră, frisoare, dureri abdominale, grețuri dar și vomă. Simptome pe care le-a avut și Ana, una dintre persoanele intoxicate, care a oferit un comentariu pentru NewsMaker.  

Ana MAZÎL, VICTIMĂ: „Am mâncat un fel de mâcare din cartofi și la desert am comandat „Cușma lui Guguță” asociez intoxicația cu el. Am simțit un disconfort în stomac, apoi a început să crească temperatura corpului.”

Responsabilii de la spitalul Toma Ciorbă au spus că în instituția lor sunt internate 4 persoane iar starea acestora este favorabilă. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților restaurantului, specialiștii de la ANSA au identificat prezența bacteriei Salmonella.

Reprezentanții localului unde s-ar fi produs acest caz de intoxicație, nu au vrut să comenteze.

Un post TV de la noi a renunțat la licența de emisie
Articolul anterior
Lupta sângeroasă pentru orașul Avdiivka a devenit cea mai aprigă bătălie din această toamnă și cea mai costisitoare din război pentru Rusia
Articolul următor