Lupta sângeroasă pentru orașul Avdiivka a devenit cea mai aprigă bătălie din această toamnă și cea mai costisitoare din război pentru Rusia

Lupta pentru orașul Avdiivka a devenit în această toamnă cea mai aprigă bătălie din război iar valurile de asalturi rusești nu au reușit să pătrundă până acum, scrie g4media.ro.

Carlotta Gall, corespondent de război al The New York Times, a petrecut o săptămână discutând cu soldații și comandanții ucraineni implicați în bătălia pentru Avdiivka.

Hornurile înalte ale uzinei de cocs Avdiivka se disting pe linia orizontului. Lângă ea, o grămadă de zgură se întinde spre cer, oferind un punct înalt cu vedere spre orașul Avdiivka și satele din jur.

Cele două repere au fost în centrul unor lupte furibunde începând cu 10 octombrie, când mii de soldați ruși au început o nouă ofensivă majoră în estul Ucrainei pentru a cuceri Avdiivka, un premiu mult râvnit care ar extinde controlul Rusiei asupra regiunii miniere de cărbune din Donbas.

Cu toate acestea, în câteva zile, această bătălie pentru Avdiivka se anunța a fi poate cea mai costisitoare din război pentru Rusia. Artileria ucraineană a distrus coloanele blindate rusești în apropierea orașului, iar dronele înarmate cu explozibili au doborât infanteria în timp ce aceasta cobora din vehicule și avansa pe jos, potrivit soldaților și comandanților ucraineni, bloggerilor militari ruși și analiștilor militari independenți.

Valuri de soldați ruși au escaladat mormanul de deșeuri industriale pentru a câștiga înălțimile acestuia. De fiecare dată au fost tocați de artileria ucraineană.

La aproape trei săptămâni de la începerea bătăliei, armata rusă nu a reușit să facă rapidul progres pe care și-l dorea. Aceasta a pierdut sute de oameni și peste 100 de vehicule blindate și tancuri, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, iar potrivit relatărilor ucrainenilor, a pierdut de două ori mai mult. În direcția principală a atacurilor, a avansat abia un kilometru și jumătate, iar în alte locuri doar câteva sute de metri.

După cum au constatat ambele părți în aproape doi ani de lupte cu artilerie grea, un asalt mecanizat împotriva unei linii defensive puternice este întotdeauna o experiență brutală.

Ucrainenii înregistrează și ei pierderi grele; un soldat a descris cum doar șase soldați din unitatea sa de peste 50 au rămas nevătămați după primele zile de luptă.

Pierderile rusești de la Avdiivka sunt chiar mai numeroase decât cele suferite de armata rusă în bătăliile de anul trecut și la Vuhledar în martie anul acesta, au declarat oficialii și analiștii ucraineni.

Acele pierderi anterioare de echipamente au limitat grav capacitatea Rusiei de a manevra așa cum plănuise, iar noile pierderi ar putea să îi împiedice din nou operațiunile în același mod, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un grup de cercetare cu sediul la Washington D.C.

Orașul a fost ținta tunurilor rusești încă de când forțele proxy rusești l-au cucerit și apoi l-au pierdut în favoarea forțelor ucrainene în 2014.

„Cel mult am avut o jumătate de zi de liniște”, a declarat un fost deputat care acum servește în Brigada 109 de apărare teritorială din apropierea orașului, orașul său natal. „Dar acest asalt a fost cel mai dur pe care l-am avut în tot războiul”.

El a cerut să fie identificat doar prin indicativul său de apel, Deputat, din motive de securitate, așa cum au făcut toți militarii intervievați pentru acest articol.

În ultimii nouă ani, Avdiivka a devenit un bastion al apărării Ucrainei în estul țării. Orașul se află la câțiva kilometri de Donețk, cel mai mare oraș din provinciile estice controlate de Rusia, la mică distanță de aeroportul și de principalele sale instalații.

Chiar dacă trupele ucrainene au pierdut teritoriul din jur, au continuat să blocheze utilizarea de către Rusia a principalei autostrăzi și a căii ferate de-a lungul liniei de front.

Acest lucru conferă orașului Avdiivka o valoare militară strategică, deoarece capturarea acestuia ar împinge forțele ucrainene înapoi de la pragul Donețkului și ar deschide principalele rute feroviare și rutiere pentru forțele rusești din zonă.

Dar are și o valoare politică. Capturarea orașului după atâția ani de rezistență ar fi o lovitură majoră pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, care se îndreaptă spre iarnă.

Majoritatea locuitorilor din oraș au fugit sub bombardamentele rusești necruțătoare. Din populația de 36.000 de locuitori de dinainte de război, nu au mai rămas mai mult de 1.000 de persoane, au declarat oficialii. „Cei mai mulți sunt pensionari”, a declarat Lyuty, comandantul unei unități de forțe speciale a Ministerului de Interne din oraș. El a fost aspru la adresa civililor care au refuzat să plece, spunând că se pun pe ei înșiși și pe oamenii săi în pericol.

Premierul britanic Rishi Sunak cere confiscarea activelor ruseşti îngheţate, pentru a le redistribui apoi Ucrainei

Premierul britanic Rishi Sunak a cerut duminică ţărilor occidentale să fie „mai îndrăzneţe” şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Trebuie să fim mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte confiscarea a sute de miliarde din activele ruseşti îngheţate”, a scris şeful guvernului britanic într-un articol publicat de Sunday Times, cu ocazia marcării a doi ani de la invazia rusă pe scară largă din Ucraina.

„Începem prin a lua miliardele din dobânda pe care aceste active le generează şi prin a le trimite Ucrainei”, a afirmat Rishi Sunak. „Apoi, în cadrul G7, trebuie să găsim modalităţi legale de a confisca activele în sine şi, de asemenea, de a trimite acele fonduri în Ucraina”, a adăugat el.

„Ce omagiu ar fi pentru lupta lui Aleksei Navalnîi de a trage la răspundere statul rus pentru acţiunile sale” a adăugat el, referitor la opozantul rus care a murit recent într-un penitenciar din regiunea arctică.

Într-un comunicat publicat sâmbătă la sfârşitul unei reuniuni prin videoconferinţă, liderii G7 au făcut apel la guvernele lor să continue să acţioneze „prin toate căile posibile prin care activele suverane ale Rusiei ar putea fi utilizate pentru a sprijini Ucraina, în conformitate cu sistemele noastre juridice şi cu dreptul internaţional”.

Ei au reafirmat că „activele suverane ruse în jurisdicţiile (lor) vor rămâne blocate până când Rusia va plăti pentru daunele cauzate Ucrainei”.

Pe 30 ianuarie, Uniunea Europeană – care a îngheţat 200 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei – a ajuns la un acord cu privire la prima etapă a unui plan care vizează alocarea veniturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei.

Peste un kilogram de ciuperci cu efect psihotrop, depistate într-un colet din Federația Rusă

Funcționarii postului vamal Chișinău 4 au supus controlului o trimitere poștală internațională, parvenită din Federația Rusă în adresa unei persoane fizice, rezidentă a Republicii Moldova.

În baza analizei de risc, a fost dispusă efectuarea controlului fizic amănunțit privind conținutul coletului.

În rezultat, în interiorul trimiterii poștale au fost depistate șapte pachete de ciuperci cu efect psihotrop, cu cantitatea totală de 1,2 kg.

Substanțele au fost reținute și transmise pentru expertiză, iar investigațiile continuă.

Amintim că, potrivit legislației vamale, este interzisă introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a substanțelor stupefiante sau psihotrope.

Un salon de masaj nu mai primește bărbați. Motivul neașteptat pentru care proprietara a luat această decizie

După o lungă perioadă de activitate, proprietara unui salon de masaj din Cornate d’Adda, provincia Monza și Brianza, Italia, a luat o decizie radicală: a interzis accesul bărbaților la salon, motivând că aceștia solicită servicii sexuale, scrie presa română.

Bărbații, în general, cer, uneori mai subtil, alteori mai explicit, servicii de natură sexuală, generând astfel presiune și inconfort, conform relatărilor din Corriere della Sera.

Alessandra Fumagalli, în vârstă de 42 de ani, proprietara salonului, a anunțat această decizie pe pagina de Facebook a afacerii sale, primind un val de mesaje de solidaritate din partea femeilor, dar și a unor bărbați.

„Cu noroc, nu toți sunt la fel”, a menționat Fumagalli, subliniind că bărbații care sunt deja clienți vechi sunt în continuare bineveniți, datorită relației de încredere deja stabilită. Însă, cei noi nu vor mai fi primiți.

Întrebări „umilitoare” și sentimentul de jenă

„Apelurile telefonice sunt, de obicei, neutre în ton. Întrebările sunt mereu aceleași: despre prețuri, programări, adresa salonului. Dar spre final, tonul vocii devine mai grav, ca și cum ar ascunde o anumită jenă: „Sau, în timpul masajului, trebuie să fiu complet dezbrăcat?”. Ca femeie, mai mult decât ca profesionist, mă simt umilită”, a mărturisit Fumagalli.

SUA anunță ”cele mai puternice acțiuni globale de până acum” privind siguranța Inteligenței Artificiale. Decretul lui Joe Biden
Articolul anterior
Temperaturi mai ridicate față de cele normale în toată luna noiembrie
Articolul următor