Suntem niște risipitori! Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care le aruncă la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație

În RepublicMoldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care le aruncă la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație. În Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au fost de 19,2 miliarde de lei, dintre care circa 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente. „Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 12 ianuarie, în cadrul emisiunii ”Analize economice cu Veaceaslav Ioniță”, realizată în parteneriat cu Banca de Alimente din Republica Moldova, o inițiativă a misiunii sociale „Diaconia”.

„Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente în a hrăni un milion de săraci din țară. Alimentele pe care le aruncă oamenii din țările dezvoltate sunt mult mai multe decât toate alimentele care se produc în Africa. „Dacă am fi mai raționali, toate produse alimentare culese, procesate, ajunse pe rafturile magazinelor și ulterior procurate, care anual sunt aruncate de către oamenii din țările dezvoltate, ar ajunge să fie hrăniți oamenii săraci de peste tot”, a spus expertul.

Veaceslav Ioniță susține că deși în ultimii trei ani moldovenii au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimetare din ultimi 20 ani, ei continuă să risipeacă produsele alimentare. Între 2001-2005, prețurile produselor alimentare au crescut cu 60,9%. Între 2006 și 2010 – prețurile alimentelor au crescut cu 38,6%. Între 2011-2015 – cu 46,3%. Între 2016-2020 – cu 31,6%. În ultimii trei ani: 2021/2022/2023 au crescut cu 62%. „În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că se majorează prețurile la produsele alimentare, dar noi continuăm să aruncăm foarte mult”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltuililor pentru produsele alimentare în bugetul familiei este mai mare. Se consideră că dacă se cheltuie mai puțin de 20% din bugetul unei familii pentru produse alimentare reprezinți clasa medie a societății. În Uniunea Europeană (UE), în mediu, pentru produsele alimentare se cheltuie 14,3% din bugetul unei familii. Republica Moldova și Ucraina, țări candidate la UE, cheltuie 42%, cel mai mult din toate țările UE și țările candidate. Alte două țări candidate: Bosnia și Herțegovina – 31%; Muntenegru – 27%.  România cheltuie 24,8%, urmată de Lituania – cu 20,6% și Letonia – cu 20%. La polul opus se află Irlanda cu 8,3%, Luxemburg – cu 9% și Austria – cu 10,9%. Statele Unite cheltuie 6,5%. „Produsele alimentare reprezintă și în țările dezvoltate o problemă, dar la noi este mai mare. Aproape jumătate din banii câștigați de către moldoveni, 42%, merg pentru produse alimentare. Este trist când aflăm câte din produsele alimentare, pentru care s-au dat sume enorme de bani, se aruncă la gunoi”, susține economistul.

Analistul economic declară că 20% dintre cei mai bogați moldoveni cheltuie 30,3% pentru alimente. Alții 20% – 42,2%. Următorii 20% – 47,3%. Alțiii 20% – 51,8%, iar ultimii 20% sau 250 de mii de familii – 56,9%. „Ultimii, practic după ce au cumpărat produse alimentare nu mai rămân cu bani și pentru altceva. Deși cheltuie toți banii pentru alimentație, totuși, nu se alimentează cum trebuie, nemaivorbind de luxul de a cheltui bani și pentru altceva. La noi, cei mai bogați oameni cheltuie mai puțin pentru produsele alimentare. Aceștia au bani, își permit să plătească pentru o educație mai bună a copilului, să călătorească, să meargă la restaurant, odihnă etc”, a declarat economistul.

Expertul afirmă că moldovenii, în mediu, anual, aruncă de acasă la gunoi, din ceea ce au procurat, 76 kg de mâncare de persoană. În top este Grecia cu 142 kg pe cap de locuitor anual. Urmează Malta – cu 129; Luxembourg – 90; Ucraina și Moldova – 76; România – 70; Austria – 39; Slovenia – 34; și Federația Rusă – 33. Această cantitate este doar risipa făcută de către gospodăriile casnice. Pe lângă ceea ce se aruncă de acasă, se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămâne pe dealuri etc. Din ceea ce se aruncă, 40% din risipă este făcută de către consumatori; 25% – sectorul de producție; 20% – sectorul procesării; și 15% – sectorul comercial.

Risipa totală de alimente  în America de Nord este anual de 280-300 kg anual pe cap de locuitor. În Europa – 270-290. În Asia industrializată – 220-240. În America latină – 220-230. În Africa – 160-210. Aici populația fiind săracă practic nu aruncă produse alimentare. Fiind o zonă foarte slab dezvoltată, toată marfa rămâne pe deal, iar această pierdere le-ar permite să se alimenteze. Aici este vorba de incapacitatea lor redusă de a colecta marfa, care nici nu ajunge acasă, dar se pierde pe drum. În Asia de sud și sud-est – 120-140, deoarece sunt mai organizați în procesare și risipesc mai puțin acasă.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. În 2023, cheltuielile pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice au constituit 41,1%. În realitate, pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice, real consumate, s-au cheltuit 35,9%. 16,3% s-au cheltuit pentru locuință, apă, canalizare și gaz. Pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,4%; transport – 7,4%; mobilier, dotarea și întreținerea locuinței – 5,8%; produsele alimentare risipite – 5,2%; sănătate – 5,1%; diverse produse servicii – 4,5%, pentru telecomunicații – 4%; recreere și cultură – 2,6%; restaurante și hoteluri – 2,2%; băuturi alcoolice și tutun – 1,7%; educație – 0,9%.

„În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de alimente. În 2023, din cele 19,2 miliarde de lei, 6,6 miliarde de lei au constituit produsele aruncate de către populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022. Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Economistul menționează că pe fundalul acestui nivel înalt al risipei alimentare, trebuie susținute activitățile de donație care sunt organizate în sprijinul păturilor sociale vulnerabile, precum cele desfășurate de către misiunea socială Diaconia. „Nu este corect, nu este etic și nu este normal să se facă în continuare această risipă de alimente, care nu este doar o problemă a Republicii Moldova, dar este problema țărilor dezvoltate. În țările mai slab dezvoltate populația nu risipește așa mult, dar neavând tehnologii necesare pierd produsele alimentare până ajung la populație. În cazul țărilor dezvoltate, produsul este transformat în hrană, doar că populația iresponsabilă o risipește”, a conchis economistul.

Bijuterii de lux, de peste 16 mii de euro, nedeclarate la Aeroport

Bijuterii de lux de peste 16 000 de Euro, nedeclarate la vamă, depistate la Aeroport, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău, urmare a controlului de specialitate al bagajelor pasagerilor de la ruta “Paris-Chișinău”.

Astfel, în bagajul unei pasagere, au fost depistate mai multe bijuterii de lux de marca ,,Tiffany&Co”, ce nu au fost declarate autorității vamale.

Preliminar, valoarea bijuteriilor este de peste 16000 Euro.

Documentată pe caz este o nerezidentă, în vârstă de 36 de ani.

Bijuteriile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării speciale, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Jurnaliști moldoveni reținuți în stânga Nistrului: ONG-urile cer eliberarea imediată

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure eliberarea imediată a reporterilor postului de televiziune Studio-L, se arată într-o declarație a Centrului pentru Jurnalism Independent.

La 15 noiembrie, cameramanii postului TV Studio-L au fost reținuți de către forțele de securitate nerecunoscute de la Tiraspol în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să intervină imediat pentru eliberarea reporterilor redacției Studio-L, reținuți la Tiraspol, dar și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Media Guard 

Asociația Presei Electronice 

Asociaţia Presei Independente 

Centrul  „Acces-Info” 

Centrul de Investigații Jurnalistice 

Comitetul pentru Libertatea Presei

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

RISE Moldova

Individul prins la vamă cu 550 mii euro a fost achitat. Procurorii și-au exprimat dezacordul și spun că vor contesta decizia

Urmare a trimiterii în judecată de procurorii PCCOCS a bărbatului, care în octombrie 2023 a sosit din România prin vama Sculeni cu 550.000 euro, fără să-i declare, așa cum o cere legea, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a pronunțat o sentință de achitare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Însă, acuzatorii de stat consideră că circumstanțele faptice și probatoriul acestui dosar de contrabandă au fost examinate și apreciate eronat de instanța de judecată prin sentința din 13 noiembrie. Prin urmare, procurorii sunt determinați să o conteste la Curtea de Apel Chișinău.

Reamintim că, după cum anunțau procurorii PCCOCS și Serviciul Vamal la reținerea sumei nedeclarate, bărbatul cu vârsta de sub 60 de ani sosise la intrarea în țară dis-de-dimineață, la volanul unei mașini de lux și le-a comunicat inspectorilor vamali că și-ar dori să revină în Moldova, în ospeție la mama sa și că nu ar avea nimic de declarat.

Totuși, ofițerii de la Serviciul Vamal i-au verificat mașina, iar în portbagaj a fost găsită valiza cu pricina. Astfel, în unul din compartimente aceasta conținea haine, iar sub stofa de protecție a valizei – suma de 550.000 de euro pe care acesta nu o declarase.

Potrivit Codului penal, contrabanda comisă în astfel de circumstanțe se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 ani.

Notă: Până la o hotărâre judecătorească finală, persoana continuă să beneficieze de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

O mireasă și-a tricotat rochia inspirată de like-uri și mesaje. Vloggerița a realizat-o în 45 de zile. Rezultatul este uimitor
Articolul anterior
Biblioteca Națională „Ion Creangă” va oferi mai multe servicii bazate pe tehnologii
Articolul următor