Supravieţuitorii masacrului de la Bucea, mărturii cutremurătoare: „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

În ultimele zile, pe reţelele de socializare şi în mass-media au apărut numeroase poze cu victimele din războiul din Ucraina şi cu masacrul comis de ruşi în oraşul Bucea. Supravieţuitorii au început să iasă din ascunzători şi povestesc chinul prin care au trecut, întrebându-se cu ce au greşit de au fost atacaţi.

Strada Vokzal’na din oraşul Bucea, era cunoscută sub numele de „micuţa Elveţie” şi sute de cetăţeni ucraineni locuiau în această zonă. Astăzi, după atacurile ruşilor, strada este arsă, casele sunt distruse şi trupurile oamenilor zac în noroaie, toate acestea arătând pagubele provocate de invazia lui Putin.

Este greu de crezut că au existat supravieţuitori, având în vedere că toate clădirile au fost devastate şi nu există un petic de pământ pe care să nu se vadă sângele oamenilor ucişi de armata inamicului. Totuşi, sunt şi persoane care s-au adăpostit în anumite locuri şi cu toate că au întâlnit armata rusă, au scăpat nevătămaţi.

„Am stat în pivniţa casei tot timpul”

Printre supravieţuitori se numără şi Serhiy Savenko, în vârstă de 43 de ani, care locuieşte cu mama sa, Larisa, în vârstă de 72 de ani. El a numărat vehiculele blindate ruseşti în timp ce treceau pe stradă pe 27 februarie, îndreptându-se spre sud, spre oraşul vecin Irpin şi mai departe spre capitală.

„Au fost 70 de vehicule blindate, precum tancuri, iar soldaţii ruşi mergeau alături”, a spus el. „Le-a luat aproximativ 40 de minute să treacă pe lângă casa noastră. Am privit şi am numărat. Şi apoi ucrainenii şi-au lansat obuzele asupra ruşilor.”

Bărbatul a spus că vehiculele blindate încercau să se întoarcă din cauza atacurilor armatei ucrainene şi că au urmat 30 de minute de lupte teribile, cadavrele ruşilor fiind împrăştiate pe drum. Unii soldaţi au scăpat, iar după o oră s-au întors să recupereze trupurile celor ucişi. 

„Am stat în pivniţa casei tot timpul”, a spus Savenko. „Ruşii au intrat în grădina noastră şi unul a coborât în ​​pivniţă şi ne-a văzut. A spus să facem linişte, că nu ne face nimic, dar ceilalţi ne-ar pune în genunchi şi ne împuşca. Ne-a luat telefoanele şi a spus să nu facem foc, pentru a nu da un semnal.”

Bucha: Ukrainians recall surviving suspected Russian war crimes

Ucis în timp ce lua alimente din casa unui vecin

Tot pe strada Vokzal’na locuieşte şi Zinaida, în vârstă de 62 de ani. Ea a petrecut o lună de zile în pivniţă, din cauza atacurilor ruşilor. 

Aceasta a povestit jurnaliştilor că fiica ei şi-a rugat soţul să părăsească subsolul pentru a lua câteva lucruri şi alimente din casa unui vecin. El a plecat pe 4 martie, la 20 de metri de casă şi ruşii l-au ucis în timp ce se aproviziona.

Duminică, trupul bărbatului a fost găsit de soldaţii ucraineni. Fata şi nepotul ei de 16 ani au reuşit să fie evacuaţi în aceste săptămâni, fără să ştie că bărbatul a fost ucis.

„Fiica mea l-a rugat să părăsească subsolul pentru a lua nişte lucruri din casa unui vecin. Iată biletul ei, îl avea cu el: ţigări pe raft de lângă canapea, pastile, cumpărături, papuci, o pătură. A părăsit casa pe 4 martie. A mers la doar 20 de metri de casă şi ruşii l-au ucis. Fără avertisment, fără motiv. Era un tată atât de bun, fiul lui l-a iubit atât de mult. El este invalid. Cum le pot spune?”

Explained: What happened in Bucha, Ukraine, and was it 'genocide'? |  Explained News,The Indian Express

„De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

În oraşul bucea, soldaţii ucraineni şi supravieţuitorii descoperă în continuare cadavrele civililor ucişi de ruşi. Luni, au fost identificate cinci trupuri ale unor bărbaţi care avea mâinile legate şi urme de împuşcături, în subsolului uneei case de copiii. 

După colţul străzii Vokzal’na, aproape de locul unde au fost găşiti alţi 21 de civili împrăştiaţi pe stradă, se află Sergiy Zebenko, 57 de ani, şi soţia sa, Helen, 49 de ani. Ei au arătat către grădina lor, spunând că acolo se află mormântul unui văr, Dmytro Bernastsky, 59 de ani.

Helen a spus că i-au găsit cadavrul pe 31 martie, la 150 de metri de locuinţa lor şi au ale să-l îngroape în curtea casei. 

„Dar nici măcar nu ştim când a fost ucis, poate cu 10 zile mai devreme, când venea să ne vadă. Avea trei gloanţe în piciorul stâng, unul la inimă şi unul la plămân. Era lângă supermarket.” a mai spus femeia.

Helen a precizat că bărbatul a fost pilot în forţele aeriene ucrainene şi că vor să-l îngroape în uniformă. Ea se întreabă „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”.

Digi24: Cum a prezentat presa rusă masacrul de la Bucha. De la „imagini  fake” la „crime ale naziștilor”. Editorial șocant publicat de RIA -  HotNews.ro

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bucea, unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăştiate pe străzi, după ce forţele ruse s-au retras. Liderul ucrainean a precizat că ”Ucraina trebuie să aibă pace.”

„Vrem să arătaţi lumii ce s-a întâmplat aici. Ce a făcut armata rusă. Ce a făcut Federaţia Rusă în Ucraina cea paşnică. Era important pentru dumneavoastră să vedeţi că aceştia sunt civili”, a adăugat preşedintele.

sursa: www.adevarul.ro

Cresc tensiunile după ce Rusia a descoperit 511 miliarde de barili de petrol în Antarctica

Rusia a descoperit o cantitate importantă de petrol, echivalentă cu de 10 ori producția Mării Nordului în ultimii cincizeci de ani. Temerile legate de eventuale foraje cresc, scrie evz.ro.

De câteva zile speculațiile se înmulţesc. Descoperirea de către Rusia a unor rezerve mari de petrol pe teritoriul britanic al Antarcticii este subiect de mare îngrijorare în Anglia și nu numai. „Rezervele descoperite conțin aproximativ 511 miliarde de barili de petrol, de aproximativ 10 ori mai mult decât producția Mării Nordului în ultimii cincizeci de ani”, au informat mai multe instituții de presă, inclusiv publicația britanică „The Telegraph”.

Acest inventar a fost semnalat Moscovei de navele de cercetare rusești, conform dovezilor furnizate săptămâna trecută Comitetului de Audit de Mediu (EAC) al Camerei Comunelor. „Aceste studii sunt un preludiu la introducerea platformelor de foraj pentru a exploata această regiune virgină în căutarea combustibililor fosili”, au avertizat parlamentarii britanici.

Semnat în 1959 la Washington, Tratatul Antarctic oferă o protecție semnificativă pentru zonă. Țările semnatare recunosc astfel „că este în interesul întregii omeniri ca Antarctica să fie pentru totdeauna rezervată exclusiv activităților pașnice și să nu devină nici scena, nici miza disputelor internaționale”.

„Deși nu are pretenții teritoriale în Antarctica, Rusia, alături de Statele Unite și China, și-a consolidat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diferite campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu din 1957”, relatează revista „Newsweek”.

Săptămâna trecută, „deputatul David Rutley a declarat EAC că departamentul său a decis să aibă încredere în asigurările Rusiei că țara efectuează doar cercetări științifice, adăugând: Rusia și-a reafirmat recent angajamentul față de elementele cheie ale tratatului”, detaliază „Telegrafph”. Unii experți din regiune au avertizat că „a fost naiv să avem încredere în Rusia că își va îndeplini obligațiile – așa cum a arătat invazia sa în Ucraina”.

Potrivit lui Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway College din Regatul Unit, citat de „Newsweek”, activitățile Rusiei trebuie examinate cu atenție pentru a se asigura că sunt conforme cu standardele internaționale. „Există îngrijorări că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate mai degrabă ca prospectare decât ca cercetare științifică […] Activitățile Rusiei trebuie înțelese ca o decizie ce urmăreşte subminarea normelor asociate cercetării seismice și, la urma urmelor, ca un precursor pentru extracția viitoare de resurse”, a argumentat el.

Acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interzicerii permanente a exploatării miniere”.

Natalitatea în R. Moldova a scăzut drastic! În 2023, s-au născut cu 3.000 de copii mai puțin

Anul trecut,  în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană și municipiul Tighina), s-au născut aproximativ 24 000 de copii, fiind în descreștere cu circa 3 000 (sau cu 11%), comparativ cu anul 2022, conform Biroului Național de Statistică, citat de evz.ro. Din numărul nou-născuților, peste 50% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 104 băieți – la 100 fete. Tot în 2023, în mediul urban de peste Prut, numărul nou-născuților a fost mai mic cu peste 4000 copii (sau cu peste 30%) față de cel rural.

Femeile din mediul rural basarabean nasc mai mulți prunci

În orașele de peste Prut, s-au născut peste 9000 de copii (sau peste 41% din totalul nou-născuților din Republica Moldova), în comparație cu situația din localitățile rurale, unde s-au înregistrat peste 14 000 nou-născuți (constituind aproape 59% din cifra totală).

În anul 2023, vârsta medie a mamelor la prima naștere a fost de 25,3 ani, fiind aceeași ca și în anul precedent. Apoi, mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (23,9 ani), față de mamele din mediul urban (27,3 ani), potrivit BNS.

Ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriilor a fost de peste 80% (sau 19,6 mii copii), iar fiecare al 5-lea copil de peste Prut s-a născut în cupluri neînregistrate oficial (4,4 mii persoane sau peste 18%). Pe medii de reședință, cifra nou-născuților în anul de referință, în localitățile urbane, a fost mai mic cu 4,3 mii copii (sau cu peste 30%) față de cele rurale.

De asemenea, în orașele din R. Moldova există mai puține familii cu patru și mai mulți copii. Majoritatea nou-născuților în asemenea familii, revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2,4 mii de copii din familii cu mulți copii, peste, 75,0% s-au născut în localități rurale, conform aceleiași surse.

Exodul continuu de peste 30 de ani și creșterea vârstei de căsătorie au provocat criza demografică în RM Demograful Valeriu Sainsus, conf. univ. în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, a explicat factorii ce influențează scăderea natalității și cum ar putea fi ameliorată această situație. „Vârsta de căsătorie în Republica Moldova a crescut semnificativ.

Din perspective demografice, fenomenul semnifică faptul ca numărul de copii născuți per familie să fie unul sau chiar mai puțini. Cu cât vârsta de căsătorie e mai mare, cu atât numărul de copii născuți este mai mic. Un alt factor important al scăderii natalității este și emigrația excesivă. Totuși, în Republica Moldova sunt necesare și politici direcționate pe dimensiunea familiei, care ar aduce dividend economic tuturor membrilor familiilor și bunăstării lor”, observă demograful Valeriu Sainsus.

Kremlinul, mai decis ca oricând: Putin a programat exerciţii nucleare. Anunțul a fost făcut astăzi!

Vladimir Putin a anunțat la începutul acestei luni că forțele armate ruse vor efectua simulări și exerciții militare cu arme nucleare tactice. Luni, 20 mai, administrația prezidențială rusă a precizat că simulările respective „vor avea loc într-un termen adecvat”, scrie evz.ro.

De asemenea, Kremlinul a precizat că exercițiile militare cu armele nucleare tactice reprezintă „o chestiune care ține de Ministerul Apărării”. Potrivit publicațiilor din Federația Rusă, ordinul președintelui Vladimir Putin vine în contextul în care securitatea statului rus a fost amenințată de statele occidentale.

Chestionat de jurnaliști în legătură cu ordinul dat de Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a furnizat o dată exactă pentru exercițiile militare. În schimb, purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că ministrul Apărării este în măsură să ofere mai multe informații în acest sens.

„Aceasta este o întrebare pentru Ministerul Apărării. Există într-adevăr un ordin din partea comandantului suprem, acesta va fi executat în intervalul de timp adecvat”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Într-o declarație anterioară, ministerul rus al Apărării a precizat că la ordinul președintelui forțele armate au demarat pregătirile pentru o aplicație militară pe termen scurt cu formațiuni de rachete din Districtul Militar Sudic.

În cadrul exercițiilor militare militarii vor fi instruiți să pregătească și să folosească arme nucleare non-strategice. Obiectivul urmărit de administrația președintelui Putin constă în asigurarea integrității și suveranității teritoriale a Federației.

Exercițiile militare se vor desfășura la granița cu Ucraina și se vor constitui în trei etape. În a doua etapă vor participa și soldații lui Lukașenko, aliatul tradițional al liderului rus, potrivit Tass.

Jens Stoltenberg: În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o nouă ofensivă rusă
Articolul anterior
Boris Johnson s-a adresat poporului rus în limba rusă: ,,Preşedintele vostru știe că dacă voi aţi cunoaște ce se întâmplă, nu aţi sprijini războiul lui”
Articolul următor