Surpriza mare, India a votat împotriva Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu Ucraina. Este o premieră

În premieră, India a votat împotriva Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu o procedura privind Ucraina. Până în prezent, New Delhi s-a abținut în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Ucraina.

Pentru prima dată, India a votat miercuri împotriva Rusiei în timpul unui „vot de procedura” în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite privind Ucraina.

Este pentru prima dată când India votează împotriva Rusiei pe tema Ucrainei, după acțiunea militară rusă care a început în februarie. Până acum, New Delhi s-a abținut în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce privește Ucraina, scrie Indian Express.

Națiunile occidentale, inclusiv SUA, au impus sancțiuni economice majore și de altă natură Rusiei în urmă agresiunii.

India nu a criticat Rusia pentru agresiunea să împotriva Ucrainei. New Delhi a solicitat în mod repetat părților rusă și ucraineană să revină pe calea diplomației și a dialogului și, de asemenea, și-a exprimat sprijinul pentru toate eforturile diplomatice de a pune capăt conflictului dintre cele două țări.

În prezent, India este membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de doi ani, care se încheie în decembrie.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune pentru a face bilanțul conflictului, care durează acum șase luni, cu ocazia celei de-a 31-a aniversări a independenței Ucrainei.

La începutul reuniunii, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a solicitat un vot de procedura privind participarea președintelui ucrainean la reuniune prin videoconferință.

În urmă declarațiilor acestuia și ale lui Ferit Hoxha din Albania, Consiliul a extins invitația adresată lui Zelenski de a participa la reuniune prin videoconferință, cu un vot de 13 voturi pentru și unul împotriva. Rusia a votat împotriva unei astfel de invitații, în timp ce China s-a abținut.

Nebenzia a insistat asupra faptului că Rusia nu se opune participării lui Zelenski, dar o astfel de participare trebuie să fie în persoană. În timpul pandemiei COVID-19, Consiliul a decis să lucreze în mod virtual, dar astfel de reuniuni au fost informale și, după apogeul pandemiei, Consiliul a revenit la regulamentul de procedura provizoriu, a argumentat el.

Reiterând faptul că obiecția țării sale se referă în mod specific la participarea președintelui prin videoconferință, el a solicitat un vot de procedura cu privire la această chestiune, cu care India și alte 12 țări nu au fost de acord și l-au susținut pe Zelenski să se adreseze Consiliului prin videoconferință.

Hoxha, din Albania, a susținut că Ucraina este în război, iar situația din această țară impune că președintele să fie prezent acolo. Din cauza acestei situații unice, el a susținut participarea lui Zelenski prin videoconferință și a îndemnat alți membri să facă același lucru.

Nebenzia a susținut că membrii Consiliului s-au pronunțat împotriva respectării regulilor organului. „Putem înțelege logică susțînătorilor occidentali ai Kievului…”, a spus el, exprimându-și dezamăgirea că alți membri au contribuit la erodarea fundamentului și a practicilor Consiliului.

La scurt timp după aceea, Zelenski, în remarcile sale prin intermediul unei videoconferințe, a cerut că Federația Rusă să fie trasă la răspundere pentru crimele sale de agresiune împotriva Ucrainei. „Dacă Moscova nu este oprită acum, atunci toți acești criminali ruși vor ajunge inevitabil în alte țări”, a spus el.

„Pe teritoriul Ucrainei se va decide viitorul lumii”, a adăugat el. „Independența noastră este securitatea voastră”, a declarat el în față Consiliului de Securitate al ONU.

sursa

Oligarhii ruși își continuă afacerile în Olanda, în ciuda sancțiunilor. Companii de milioane de euro declarate „microîntreprinderi”

În Olanda, companiile deținute de oligarhii ruși continuă să funcționeze în ciuda sancțiunilor, exploatând lacunele legale. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citând site-ul rețelei de televiziune NOS, citat de digi24.ro.

„Oligarhii ruși sancționați folosesc lacunele din legislația Olandei pentru a continua să facă afaceri”, se arată în raport. Oligarhii își declară companiile, în valoare de sute de milioane, drept „microîntreprinderi”. Acest lucru le permite să ascundă fluxurile financiare și să eludeze cerințele stricte de raportare, potrivit publicației. Ca exemplu, NOS îl citează pe magnatul oțelului Alexei Mordashov, care a devenit bogat în anii 1990 și a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE după invazia Rusiei în Ucraina. Compania sa, SMTT Holding BV, este înregistrată în Amsterdam. Până de curând, valoarea sa era de 65 de milioane de euro, dar este clasificată ca microîntreprindere, ceea ce îi permite să evite divulgarea datelor financiare esențiale.

Un alt exemplu este Airport Alliance (Țările de Jos), o filială a băncii ruse VTB, condusă de asociatul lui Putin, Andrei Kostin. Acesta se află sub sancțiuni din partea SUA, UE, Regatului Unit și a altor țări. De asemenea, în Țările de Jos funcționează compania Safmar, legată de miliardarul Mihail Guțeriev. Guțeriev a fost sancționat de UE, Canada și alte țări din cauza legăturilor sale cu liderii ruși și cu președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko.

Lacune în legislație

În Țările de Jos, o societate poate fi calificată drept microîntreprindere dacă are mai puțin de 10 angajați, o valoare de bilanț de până la 450.000 de euro și un profit net anual care nu depășește 900.000 de euro. Statutul de microîntreprindere permite întreprinderilor să nu furnizeze informații cu privire la profituri, impozite și active, să evite auditurile financiare și să ocolească cerințele minime de raportare anuală. Inițial, aceste norme au fost introduse pentru a reduce presiunea birocratică asupra întreprinderilor mici, dar oligarhii ruși le exploatează acum pentru a eluda sancțiunile. După cum a raportat Ukrinform, oligarhul rus sancționat Kerimov deținea acțiuni la SpaceX a lui Elon Musk prin intermediul unui trust, chiar și după ce prima administrație a președintelui american Donald Trump i-a impus sancțiuni.

Accident de groază la Vulcănești: Un băiat de 16 ani a murit după ce a ajuns cu mașina într-un camion. Luase automobilul de la un cunoscut de-al său

Un minor de 16 ani a decedat într-un grav accident rutier produs astăzi, în jurul orei 09:20, pe traseul Chișinău-Vulcănești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, băiatul, originar din raionul Cahul, conducând un Volkswagen Caddy, pe care l-ar fi luat de la un cunoscut de-al său, în apropierea orașului Vulcănești a pierdut controlul mașinii ieșind pe contrasens și tamponându-se cu un camion, care se deplasa regulamentar. Camionul era condus de un bărbat de 48 de ani și avea ca pasageră pe soția sa.

În urma impactului, minorul a decedat la fața locului. Șoferul camionului a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul fiind negativ.

Pe acest caz polițiștii au inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Reiterăm, #Nu transmiteți minorilor în gestiune cheile de la mașină, chiar dacă sunteți alături. Atenționați-i să nu conducă și să nu urce în mașini conduse de semenii lor, pentru că nu au studiile și nici experiența necesară, iar asta ar putea duce la o tragedie.

Premieră pentru Poliția Națională: Aceasta a fost dotată cu un laborator criminalistic cibernetic de ultimă generație

Forțele de ordine din Republica Moldova beneficiază, începând de astăzi, de un nou laborator de criminalitate cibernetică. Laboratorul va consolida capacitatea autorităților de a preveni, investiga, combate criminalitatea informatică, oferind tehnologie avansată și expertiză specializată în domeniul investigațiilor digitale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită instrumentelor de ultimă generație, angajații Inspectoratului General al Poliției vor putea analiza și gestiona amenințările cibernetice în timp real, ceea ce va  proteja și mai mult spațiul digital al țării noastre. Aceștia vor putea colecta, analiza și utiliza probe digitale în cadrul anchetelor, pentru o identificare mai rapidă a infractorilor cibernetici. Tot aici, experții în criminalistică vor avea acces la programe de formare continuă. Prin simulări realiste, ei vor învăța să detecteze și să contracareze atacurile informatice, pregătindu-se pentru scenarii complexe care pot afecta infrastructura digitală a țării. Specialiștii vor putea testa măsuri de securitate într-un mediu controlat, în contextul în care amenințările cibernetice sunt tot mai persistente.

În același timp, îmbunătățirea capacităților tehnice ale forțelor de ordine va facilita schimbul de informații și experiență cu instituțiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană și din alte state partenere, precum și combaterea infracțiunilor transfrontaliere.


Laboratorul  a fost deschis și echipat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului EU4Security Moldova, implementat de CEPOL.Odată cu operaționalizarea laboratorului, Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare își extinde capacitățile de investigare a incidentelor cibernetice și de identificare a vulnerabilităților critice. Astfel, Republica Moldova face un pas important în alinierea la standardele europene.

Putin ar fi dat afară șase generali. Motivul: forțele Rusiei ar avansa „prea încet” în Ucraina
Articolul anterior
Video. Alla Pugacheva s-a întors în Rusia după jumătate de an
Articolul următor