Sute de eleve din Iran, otrăvite cu compuși chimici. Părinții cer explicații autorităților

Indivizi necunoscuţi au otrăvit sute de eleve într-un important oraş sfânt din Iran în ultimele luni în încercarea de a forţa şcolile de fete să se închidă, a anunţat duminică, 26 februarie, o autoritate sanitară, relatează AFP.

De la sfârşitul lunii noiembrie, presa locală a raportat cazuri de otrăvire pe cale respiratorie a sute de fete cu vârste de aproximativ 10 ani în şcolile din Qom (centru). Unele dintre ele au fost internate pentru scurt timp în spital.

Părinţii acestora s-au adunat pe 14 februarie în faţa guvernoratului oraşului pentru a „cere explicaţii” autorităţilor, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a anunţat a doua zi că „ministerele Informaţiilor şi Educaţiei cooperează” pentru a găsi sursa otrăvirii.

La sfârşitul anchetei, „ministrul adjunct al Sănătăţii, Youness Panahi, a confirmat duminică că otrăvirea elevelor din Qom a fost intenţionată”, a anunţat Irna. „S-a dovedit că anumiţi indivizi au vrut ca toate şcolile, în special cele de fete, să fie închise”, a spus Panahi.

Până acum nu au fost anunţate arestări în acest caz. Otrăvirea a fost provocată de „compuşi chimici disponibili şi nu de uz militar, şi nu este nici contagioasă, nici transmisibilă”, a adăugat el.

Situat la 150 km sud de Teheran, oraşul Qom este centrul studiilor religioase şiite din Iran.

Atenție, șoferi! Restricționarea parțială a circulației rutiere pe unele străzi din capitală

Primăria Municipiului Chișinău informează că duminică, 14 aprilie 2024, în intervalul orelor: 12:00 – 13:00, va fi sistată parțial circulația rutieră, pe o singură bandă, pe anumite străzi din capitală, în legătură cu desfășurarea evenimentului „Deschiderea sezonului moto” și a unei parade a motocicletelor, organizate de Asociația Obștească „ Goldwing Club Moldova ”.

Participanții la eveniment vor porni din Piața Marii Adunări Naționale, după care se vor deplasa pe o singură bandă a carosabilului, după cum urmează:

bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia – str. Grădina Botanica; retur: str. Grădina Botanica – bd. Dacia – bd. Decebal – bd. Iurie Gagarin – str. Albișoara – str. Grigore Vieru – bd. Renașterii Naționale – str. Kiev – str. Alecu Russo – bd. Mircea cel Bătrân – până la str. Profesor Ion Dumeniuk; retur, str. Profesor Ion Dumeniuk – bd. Mircea cel Bătrân – str. Alecu Russo – bd. Moscova – până la str. Studenților; retur: str. Studenților – bd. Moscova – str. Bogdan Voievod – str. Tudor Vladimirescu – Calea Orheiului – str. Petricani – str. Mihai Viteazul – str. Columna, până la sensul giratoriu spre str. Ion Creangă – str. Alba Iulia – șos. Balcani – Calea Ieșilor – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Maria Cebotari – str. Mitropolit Dosoftei – Scuarul Catedralei Mitropolitane.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.

La depozitul de deșeuri de la Țânțăreni sunt transportate tot mai puține deșeuri. Chișinăuienii, implicați activ în sortarea resturilor menajere!

La depozitul de deșeuri de la Țânțăreni sunt transportate tot mai puține deșeuri. Î.M. Regia „ Autosalubritate ” înregistrează o scădere continuă a cantității de deșeuri transportate la Depozitul Municipal din comuna Țînțăreni. Concomitent, este în creștere volumul de deșeuri reciclabile transmise la revalorificare, informează Primăria Chișinău.

Din ianuarie 2023 până în martie curent, circa 13 000 tone deșeuri, colectate de la platformele din Municipiul Chișinău, nu au fost depozitate ci au au fost sortate și transmise la reciclare.

Această reducere semnificativă a volumului de deșeuri depozitate, a devenit posibilă datorită efortului comun al Primăriei Chișinău și Regiei „Autosalubritate”, care au implementat, împreună, o strategie eficientă de management al deșeurilor. Strategia include diverse măsuri, printre care și semnarea unui Contract pentru achiziționarea serviciilor de sortare.

Grație contractului semnat cu un sortator privat, deșeurile colectate din orașul Chișinău și din câteva suburbii, sunt transportate la Uzina de Sortare, unde are loc procesul de selectare a materialului reciclabil. Deșeurile care rămân în urma procesului de selectare sunt transportate la depozitul municipal de la Țînțăreni, unde sunt depozitate, compactate și tratate conform celor mai noi standarde în domeniu.

Acordul pentru serviciile de sortare este semnat pentru o perioadă de cinci ani și a fost divizat în două etape:

• Prima etapă – sortatorul selectează pentru reciclare deșeurile din hârtie/carton, plastic, metal și sticlă;

• A doua etapă (planificată peste 1,5 ani) – sortatorul va recicla și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va permite reciclarea a 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

Dacă ați început să sortați deșeurile, continuați să o faceți! Doar împreună putem contribui la o Capitală curată, bine amenajată și un mediu protejat!

Cetățenii sunt invitați să se implice în salubrizarea de păduri

Cetățenii țării cărora le pasă de mediul înconjurător sunt invitați să se implice într-o acțiune de salubrizare în păduri.

Acțiunea „Pădurea curată” este lansată de Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva și se va desfășura pe 13-14 aprilie, dar și în week-endul următor, pe 20-21 aprilie, transmite IPN.

Doritorii de a participa la acțiune trebuie să acceseze pagina web a Agenției „Moldsilva” și butonul „Participă la salubrizare #Pădureacurată”. Următorul pas este identificarea celui mai apropiat punct, unde va fi afișat un număr de telefon la care persoana va telefona și va fi informat privind detaliile salubrizării.

Echipamentul necesar pentru salubrizare va fi asigurat de Moldsilva.

Potrivit Agenției Moldsilva este important ca fiecare persoană să conştientizeze că prin astfel de acţiuni demonstrează implicare, responsabilitate şi că îi pasă de ceea îl înconjoară. 

Participând la acțiune, oamenii devin mai buni, menţin şi păstrează curăţenia şi, nu în ultimul rând, conştientizează că Republica Moldova este casa comună a tuturor.

Huligani pro-ruși lăsați să se manifeste în centrul Berlinului. Poliția a asistat pasivă la vandalizarea steagului ucrainean
Articolul anterior
Rusia: Congresul Deputaților Poporului a adoptat „un Act Revoluționar“ în care cere înlăturarea dictatorului Putin și revenirea țării pe calea democratică
Articolul următor