Țara care a dezvoltat și autorizat primul vaccin Covid din lume, se confruntă cu un nou record de infectați. Peste 17.000 cazuri, în ultimele 24 de ore

Deși este prima țară care a înregistrat un vaccin și a dezvoltat propriul ser, Sputnik V, Rusia nu a reușit să vaccineze un procent suficient din populația sa pentru a opri transmiterea rapidă a virusului.

Moscova a înregistrat sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, un nou record de infectări cu noul coronavirus, după ce a recenzat 9.120 de cazuri în 24 de ore, potrivit datelor guvernamentale, informează AFP, conform Agerpres.

Această explozie a cazurilor de Covid-19 este provocată, potrivit autorităţilor, de varianta Delta, depistată prima dată în India şi care ameninţă să copleşească spitalele din capitală moscovită.

La nivel naţional, Rusia a recenzat un total de 17.906 de cazuri şi 466 de decese în decursul ultimelor 24 de ore, un record din data de 13 martie. În capitală, s-au înregistrat 76 de decese.

În situaţia de faţă, primarul adjunct al Moscovei, Anastassia Rakova, a anunţat că municipalitatea va creşte numărul de paturi destinate pacienţilor Covid-19 de la 17.000 la 24.000 în decursul următoarelor două săptămâni.

Vineri, primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, a afirmat că aproape 90% dintre bolnavi erau infectaţi cu varianta Delta.

Sobeanin a decretat totodată miercuri vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sectorul serviciilor. Circa 60% dintre aceştia, echivalentul a două milioane de persoane, ar trebui să fie vaccinate până pe 15 august.

Rusia, cu 128.911 de decese asociate Covid-19 potrivit statisticilor oficiale, este ţara europeană cu cel mai mare număr de morţi.

Volodimir Zelenski dezvăluie că racheta balistică nord-coreeană care a ucis 12 persoane la Kiev avea componente americane

Racheta balistică fabricată în Coreea de Nord care a ucis joi 12 persoane într-un atac la Kiev avea componente de fabricaţie americană, dezvăluie vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP și Protv

„Racheta care a ucis civili la Kiev conţinea cel puţin 116 componente provenind din alte ţări, dintre care majoritatea, din nefericire, au fost fabricate de către întreprinderi americane”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram şeful statului ucrainean.

Aceste atacuri cu rachete şi drone ruseşti asupra Ucrainei au loc după ce Donald Trump l-a criticat miercuri pe preşedintele Volodimir Zelenski, acuzându-l că a făcut declaraţii „incendiare” privind Crimeea anexată, într-un moment în care un acord cu Rusia ar fi „foarte apropiat”, potrivit lui.

Refuzul Kievului de a accepta termenii americani pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia în februarie 2022 „nu va face decât să prelungească masacrele”, a avertizat miliardarul republican, care nu a recunoscut niciodată responsabilitatea rusă în declanşarea conflictului.

Piața Marii Adunări Naționale, motiv de dispută între guvernare și opoziție de 9 mai

Piața Marii Adunări Naționale este și în acest an mărul discordiei de 9 mai. Centrul capitalei este revendicat simultan de opoziția pro-rusă și de guvernarea pro-europeană, fiecare dorind să organizeze evenimente publice. În timp ce tabăra care sărbătorește Ziua Victoriei vrea să pornească din Piață într-un marș spre memorialul Eternitate, autoritățile spun că locul este ocupat începând cu 8 mai, atunci când încep lucrările de amenajare a tradiționalului „Orășel European”. Mai mult, guvernarea i-a reamintit opoziției că anul trecut, din aceleași motive de logistică, marșul a început din fața Teatrului de Operă și Balet, transmite Moldova1

Reprezentanții opoziției cât și ai autorităților s-au întrunit în ședințe trei zile consecutiv, pentru a ajunge la un consens, dar fără rezultat. Opoziția nu s-a lăsat înduplecată, chiar dacă instituțiile care asigură securitatea au menționat despre riscuri privind ordinea publică.

„Ceea ce ține de pornirea la două evenimente concomitente din PMAN nu este posibil, sunt riscuri de ordine publică, tensiuni, blocări necontrolate, nu veți răspunde voi, dar o să răspundem noi, plus că avem demnitari străini. Dvs. nu veți răspunde pentru ceea ce răspund eu”, a spus directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Gheorghe Josan.

Socialiștii insistă în continuare ca marșul să pornească anume din Piața Marii Adunări Naționale și că atât evenimentele de comemorare cât și cele europene pot fi organizate simultan.

„Intenția noastră este în prima jumătate de a zilei și nici nu ore în șir. Vorbim despre două ore. Și noi sub nici o formă nu încurcăm nimănui. Atâta timp cât nu se discută cu nimeni, noi suntem într-un blocaj. Sper eu că acest blocaj va fi depășit și fiecare să își exercite acel drept de întrunire care este consimțit atât în Constituție cât și în legislația europeană”, a menționat deputatul PSRM, Grigore Novac.

La rândul lor, autoritățile centrale spun că opoziția politizează subiectul.

„Guvernul, Cancelaria de Stat, nu interzice ziua de 9 Mai ca sărbătoare a victoriei asupra nazismului și fascismului. Singura neînțelegere este despre folosirea Pieții Marii Adunări Naționale ca loc de pornire pentru marșul pe care îl organizează Partidul Socialiștilor, la care se alătură grupările Victoria și celelalte care sunt afiliate omului de afaceri, fugarului Ilan Șor. Și unica neînțelegere este despre PMAN”, afirmă consilierul politic al premierului, Cristian Jardan.

Amintim că anul trecut, socialiștii care celebrează Ziua Victoriei – o tradiție păstrată din perioada sovietică – au mărșăluit până la memorialul Eternitate, pornind din fața Teatrului de Operă și Balet.

Program național: 20 de milioane de lei pentru renovarea bisericilor

20 milioane de lei sunt alocați în acest an din bugetul de stat pentru realizarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte, transmite IPN.

Bisericile situate pe traseele turistice naționale vor fi primele care vor beneficia de investiții, cu scopul promovării și valorificării lor.

Lansarea programului a fost anunțată într-un spot video de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„În ultimii ani, am făcut investiții importante la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, un loc emblematic pentru Moldova, am redeschis ușile bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, iar Uniunea Europeană ne-a ajutat să restaurăm mănăstirea rupestră de la Țîpova, Cavoul familiilor Macri-Donici de la Dubăsarii-Vechi sau turnul Clopotniței din Vadul-Rașcov”, a menționat șeful Legislativului.

Toate acestea sunt obiective turistice unice. În același timp, sunt exemple concrete prin care se încearcă valorificarea patrimoniul cultural al Republicii Moldova, a conchis președintele Parlamentului.

Explicația unui specialist: ,,Valul 4 vine pentru că urmează după valul 3. Virusul este plecat acum”
Articolul anterior
Belgia. Cinci morți și 9 răniți după prăbușirea șantierului unei școli. Cetățeni moldoveni, printre victime
Articolul următor
Close menu