Războiul din Ucraina, criza energetică europeană și o creștere globală a inflației care a împins în sus ratele dobânzilor sunt factorii care au determinat mutații drastice pe piața imobiliară într-o țară prosperă din Europa.
Băncile centrale din întreaga lume au alocat resurse importante în 2022 în lupta împotriva inflației. După o creștere bruscă a ratelor dobânzilor, marile bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană, avertizează că inflația poate persista mai mult decât se aștepta, informează ziare.com.
Așa cum unele bănci au fost luate prin surprindere de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, economiștii urmăresc nervoși piețele imobiliare globale în căutarea unor semne proaste. Prețurile proprietăților au scăzut în Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Canada, Australia sau Statele Unite.
Însă puține locuri au fost lovite mai puternic decât Suedia, care prezintă un amestec incendiar de niveluri ridicate de îndatorare a gospodăriilor și utilizarea pe scară largă a ratelor variabile sau fixe pe termen scurt la creditele ipotecare pentru locuințe.
Datele statistice arată că prețurile locuințelor din Suedia au scăzut cu aproximativ 15% până în decembrie 2022, după vârful înregistrat în martie același an. De atunci, prețurile se mențin într-o zonă de platou, arată o analiză New York Times.
Trei sferturi din creditele acordate de bănci în Suedia au fie o rată variabilă, fie o rată fixă pentru mai puțin de un an, potrivit celor mai recente date de la Federația Europeană de Ipotecă. În zona euro, media este de aproximativ 25% și este departe de un credit ipotecar american tipic, în care dobânzile sunt adesea fixe pe o perioadă de până la 30 de ani.
Astfel, gospodăriile suedeze simt rapid impactul creșterii ratelor dobânzilor, împingându-le să reducă cheltuielile pentru a plăti costuri mai mari ale creditelor ipotecare. Din aprilie 2022, banca centrală a Suediei, Riksbank, a ridicat ratele dobânzilor la 3% de la zero. Iar analiştii se aşteaptă ca rata să continue să crească pe fondul semnelor că inflaţia, care a crescut cu o rată anuală de 12% în februarie, devine încorporată în economie.
„Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea, o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scădea cu 1,8% în 2023. Comisia Europeană estimează că economia Suediei va fi singura din Uniunea Europeană care se va contracta în acest an.