Țara noastră va primi 220 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice

Republica Moldova va beneficia de resurse financiare sub formă de grant pentru consolidarea securității energetice și rambursarea cheltuielilor pentru achizițiile de energie electrică.

În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și semnarea celui de-al cincisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA pentru creștere economică durabilă, ancorată în integrarea europeană. 

Amendamentul prevede o alocare suplimentară în valoare de 220 de milioane de dolari SUA drept contribuție nerambursabilă în cadrul Acordului pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, prin conectarea elementelor-cheie ale sectorului energetic cu sistemele europene.

Concomitent, Amendamentul prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil în valoare de 76,8 milioane de dolari SUA ce urmează a fi oferit către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, prin intermediul Fondului fiduciar instituit de către Banca Mondială. Acest sprijin bugetar va asigura rambursarea cheltuielilor pentru achizițiile de energie electrică de la furnizorii din Ucraina și țările ENTSO-E, pentru perioada septembrie 2022 – martie 2023. 

Urmare a alocărilor suplimentare enunțate, bugetul total al Acordului va însuma 392,7 milioane de dolari SUA – contribuția nerambursabilă totală a Guvernului SUA în cadrul tratatului prenotat, din care a fost deja valorificată suma de peste 80 de milioane de dolari SUA.

Amendamentul respectiv va fi semnat de către Ministerul Finanțelor și USAID, iar ulterior va fi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova.

Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, în urma unui atac masiv asupra Kievului. Printre victime sunt și copii

Rachetele rusești au vizat miercuri searăă capitala ucraineană Kiev într-unul dintre cele mai puternice atacuri ale Rusiei. Autoritățile ucrainene au oferit un bilanț provizoriu de „nouă morți și 63 de răniți, dintre care 42 au fost spitalizați, inclusiv șase copii”, acuzând „Rusia că a lansat un atac masiv asupra Kievului”. Ultimul atac cu rachete asupra capitalei ucrainene a avut loc la începutul lunii aprilie, relatează BFM TV.

Bilanțul a continuat să crească pe parcursul nopții. Autorităţile militare au raportat iniţial pagube materiale în cel puţin două cartiere ale oraşului şi au îndemnat locuitorii să se adăpostească. „Kievul este atacat de rachete inamice”, au scris autorităţile militare din capitala ucraineană pe canalul lor Telegram. Președinția ucraineană l-a acuzat pe liderul de la Kremlin Vladimir Putin că are „doar dorința de a ucide”.

Jurnaliştii AFP au auzit primele explozii puternice care răsunau în jurul oraşului, precum şi zboruri ale dronelor deasupra capitalei ucrainene.

Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece locuitori care s-au refugiat într-un adăpost la subsolul unei clădiri rezidenţiale imediat ce a sunat alerta antiaeriană.

În oraşul Harkov, primarul acestuia, Igor Terejov, a anunţat de asemenea „atacuri repetate cu rachete” asupra oraşului său, fără a menţiona deocamdată vreo victimă.

Pe de altă parte, într-o declaraţie pe Telegram, Andrii Iermak, şeful administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a denunţat faptul că „Rusia atacă Kievul, Harkovul şi alte oraşe cu rachete şi drone”.

Preşedintele rus Vladimir „Putin îşi arată doar dorinţa de a ucide”, a spus el. El a cerut ca „focul să înceteze” şi ca „atacurile asupra civililor să înceteze”.

La Washington, preşedintele american Donald Trump l-a atacat violent miercuri pe omologul său ucrainean, acuzându-l că a făcut remarci „incendiare” despre Crimeea, anexată de Rusia în 2014, într-un moment în care a declarat că un acord cu Moscova era „foarte aproape”.

Numărul școlarilor din Chișinău crește anual cu 3.000 de elevi

Populația școlară din Chișinău crește anual cu aproximativ 3000 de elevi. Numărul mare de elevi impune autoritățile locale să extindă și să modernizeze infrastructura educațională. O spune viceprimara Angela Cutasevici.

„Avem o creștere constantă a numărului elevilor. Avem anual o creștere de 3000 de copii. Acest fenomen ne bucură și ne responsabilizează pentru că trebuie să intervenim pentru a extinde infrastructura școlară”, a subliniat Angela Cutasevici în cadrul unei emisiuni de la RliveTV, transmite IPN.

Pentru a face față numărului mare de elevi, Primăria Chișinău valorifică spațiile existente prin lucrări de reparații, dar și prin măsuri mai ample, precum supraetajarea clădirilor sau construcția de noi blocuri școlare. Totodată, autoritățile investesc în renovarea și redeschiderea instituțiilor care au fost anterior scoase din circuitul educațional.

„În ultimii patru ani, au fost redeschise și extinse șase instituții educaționale, dintre care Pro Succes, practic este o școală nouă, și Gimnaziul STEAM, care are o capacitate de peste 700 de elevi”, a precizat Angela Cutasevici.

Viceprimara a reiterat angajamentul administrației municipale de a răspunde prompt cerințelor demografice și de a asigura condiții moderne și sigure pentru toți elevii din Chișinău.

Alla Pugaciova, a lansat două piese despre război care au șocat rușii

Celebra artistă Alla Pugaciova a părăsit Federația Rusă împreună cu familia, după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei. Aceasta a fost condamnată public de către autorități, fiind lansată o campanie de denigrare împotriva sa.

Alla Pugaciova a refuzat sa comenteze acuzațiile și să se expună pe marginea războiului. Recent, în mod neașteptat, a lansat două piese despre război: ” Mama” și ” Sărutul războiului”.

Potrivit presei ruse, una dintre piese povestește despre evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, cealaltă despre mamele care și-au pierdut fiii pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, mulți au văzut în ea o aluzie la evenimentele care au loc astăzi.

Este curios că susținătorii războiului interpretează cântecele ca pe o manifestare de simpatie pentru ocupanții ruși și pentru mamele lor, dar în același timp continuă să o critice pe Pugaciova.

Piesa „Mama” este construită ca un dialog între o mamă și fiul ei decedat și este percepută de public ca un mesaj emoționant adresat femeilor care și-au pierdut cei dragi, fiind considerată ca o declarație împotriva războiului.

Duma de Stat a răspuns critic: „Poate că aceasta este doar o încercare de a reveni la câștigurile pierdute, deoarece Alla Pugaciova a declarat odată clar cât de dezgustătoare este Rusia pentru ea. Dar este important, creația să vină din inimă, deși puțini oameni mai cred în sinceritatea ei.”

Amintim că, Alla Pugaciova a părăsit Rusia în 2022, de atunci a fost supusă unor critici dure în spațiul public. Cu toate acestea, artista a luat cu ironie toată campania de denigrare, comentând: „Cu cât inteligența este mai mică, cu atât nemulțumirile sunt mai mari. Trăiește în pace, țară!”

Reacția premierului Dorin Recean privind situația din Găgăuzia: „Chem pe toată lumea să fim calmi”
Articolul anterior
Dezmințire! Mituri legate de epilarea cu laser/P
Articolul următor
Close menu