Atât autoritățile, cât și monopolul Moldovagaz ezită să spună când ar putea avea loc o reducere a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. Și aceasta atât din cauză că prețul de import al metanului nu a scăzut în măsura în care să influențeze prețurile interne, cât și urmare a devierilor financiare negative acumulate în trecut și care Moldovagaz trebuie să le recupereze din tarif, transmite Mold-street.com.
Devieri tarifare de miliarde lei
Astfel datele Moldovagaz arată că la începutul acestui an suma devierilor financiare nerecuperate din tarife era de circa 2,5 miliarde de lei, inclusiv peste 160 milioane lei din anii 2011-2019 şi peste un miliard de lei din anul 2022.
Aceleaşi date relevă că anul trecut s-a reuşit recuperarea a unor devieri tarifare de 1,82 miliarde de lei, în special datorită faptului că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a inclus aceste devieri în calculul preţurilor reglementate.
În acelaşi timp se atestă o reducere cu circa 40% a consumului de gaze în primele două luni ale acestui an, ca urmare a vremii calde şi a utilizării de către Termoelectrica a păcurii la producerea energiei electrice şi termice, dar şi a preţurilor foarte mari pentru consumatorii finali.
În aceste condiţii este puţin probabil că degrabă va avea loc o revizuire a preţurilor reglementate la gaze pentru consumatori, chiar şi în condiţiile în care la burse costurile resurselor energetice sunt în scădere.
Parlicov: ANRE decide tarifele
Fiind întrebat despre o eventuală reducere a tarifelor, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că că ANRE decide tarifele, iar Guvernul nu intenționează să intervină.
„Există o mare diferență între ceea ce face Guvernul și cu cât este achiziționată energia electrică și gazul sau care sunt prețurile finale plătite de consumatori. Tarifele țin de competența ANRE. Ei trebuie să intervină…. Vom depune eforturi și pentru a achiziționa gaze, să beneficiem de această conjunctură favorabilă, pentru a aduce gaze mai ieftine în Republica Moldova. Dar cât din acest gaz va ajunge la consumatori, la ce preț, având în vedere stocurile pe care le avem, ține de competența ANRE, peste care eu nu intenționez să intervin”, a spus Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.
Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz a precizat pentru Mold-Street.com că au loc consultări în permanenţă cu ANRE privind tarifele, dar deocamdată este prematur pentru a putea face anumite pronosticuri.
„Estimăm că până la finele lunii martie 2023, valoarea devierilor tarifare ar putea să se reducă la 1,4 miliarde de lei. Va depinde mult şi ce preţ la gaze vom avea de la 1 aprilie 2023 (când se modifică formula de calcul potrivit anexei la contractul cu Gazprom n.r.)”, a precizat Vadim Ceban.
Reprezentanţii ANRE au confirmat discuţiile cu Moldovagaz pe subiectul preţurilor reglementate la gaze, dar nu au putut oferi careva date sau rezultate concrete. „Când vor fi le vom anunţa public”, a precizat Galina Sanduţa, de la serviciul comunicare al ANRE.
Restanţe de jumătate de miliard lei la plata gazelor
Conform datelor Moldovagaz, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale în acest an, la data de 28 februarie 2023 se ridica la 82,3% pentru volumul furnizat, adică 2,25 miliarde lei. Respectiv se acumulase o restanţă de circa jumătate de miliard de lei la plata metanului, sumă destul de mare.
În timp ce populaţia achită consumul în proporţie de 93,5%, întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de doar 50,2%, ceea ce este cu 49,5 puncte procentuale mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Nivelul redus al achitărilor la fel influenţează capacitatea de plată a Moldovagaz şi în consecinţă şi tarifele. Citește mai mult aici.