Țările din Europa care revin la restricțiile dure

Record negativ după record negativ în ceea ce privește răspândirea COVID în Europa. Pandemia ia amploare în state precum Franța, Germania și Cehia.

Multe țări comunitare au introdus deja noi restricții pentru a încetini răspândirea bolii. Europa a atins ieri un nou record al numărului de infectări cu SARS-COV-2, transmite Digi24.ro.

Franța se menține în topul celor mai afectate state europene.

Ieri a înregistrat aproape 19.000 de cazuri noi. Este cel mai mare bilanț zilnic de la începutul pandemiei în Hexagon.

La începutul săptămânii, în Paris s-a impus stare maximă de alertă sanitară. Cafenelele, barurile și sălile de sport și-au închis porțile, iar numărul de persoane din centre comerciale a fost redus.

Madrid și alte 9 orașe, din nou în carantină

Nici Spania nu stă mai bine. Vedem că ieri a înregistrat peste 6.500 de cazuri.

Madridul și alte 9 orașe din jurul capitalei au reintrat în carantină. Barurile și restaurantele se închid la ora 22.00.

Nu sunt permise reuniunile mai mari de șase persoane.

Barurile și cafenelele din Bruxelles se închid pentru o lună

Cafenelele şi barurile se vor închide de joi dimineaţă pe întreg teritoriul regiunii Bruxelles pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, care se accelerează în capitala Belgiei, au anunţat autorităţile.

Măsura este prevăzută să rămână în vigoare o lună, până pe 8 noiembrie. Consumul de alcool în spaţiul public este interzis şi în cele 19 comune ale regiunii Bruxelles-Capitale, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului regional. Restaurantele pot rămâne deschise.

Sălile de evenimente precum şi ceainăriile (care nu servesc neapărat băuturi alcoolice) vor trebui, de asemenea, să îşi închidă porţile, se arată într-un comunicat al executivului regional.

Belgia a înregistrat în ultimele şapte zile o medie zilnică de aproape 2.500 de noi infectări, o creştere cu 57% faţă de săptămâna precedentă.

Patru dintre cele zece comune din Belgia în care circulaţia virusului este cea mai intensă se află în regiunea Bruxelles: Bruxelles-Ville, Molenbeek-Saint-Jean, Schaerbeek şi Anderlecht.

Peste 4.000 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore, în Germania, pentru prima dată după luna aprilie

Germania a înregistrat ieri peste 4.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cu peste 1.200 mai multe decât în urmă cu o zi şi cel mai ridicat bilanţ pe o zi înregistrat începând din data de 11 aprilie.

Miercuri, majoritatea celor 16 landuri federale au convenit să interzică cazările în hoteluri şi apartamente turistice pentru persoanele venite din zone cu risc din ţară.

Cu o rată de incidenţă de peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori într-o săptămână, pragul stabilit de autorităţi pentru noi restricţii, anumite districte din Berlin, oraşul Bremen şi anumite zone din nord-vest şi de lângă Stuttgart sunt astfel de zone roşii.

La Berlin şi în centrul financiar Frankfurt, unde rata de incidenţă se apropie de 50, s-a anunţat marţi instituirea de restricţii pe timp de noapte şi în privinţa contactelor sociale.

În capitala federală, majoritatea magazinelor, toate barurile şi restaurantele vor fi închise între orele 23.00-06.00 începând de sâmbătă şi până cel puţin la 31 octombrie.

Sunt introduse restricții pentru persoanele care vin din zonele cu risc epidemiologic, inclusiv români. Acestea trebuie să stea în carantină la intrarea în Germania, până la testarea negativ.

Stare de urgență prelungită în Italia până în 31 ianuarie 2021. Cifre uriașe în Cehia și Olanda

Numărul cazurilor crește și în Italia. Autoritățile au prelungit starea de urgență până pe 31 ianuarie 2021. De asemenea, masca de protecție este obligatorie și în exterior.

Cehia atinge un nou record de infectări. Ieri a avut aproape 5.000 de cazuri, ceea ce înseamnă o creștere de patru ori începând din 25 august. Autoritățile au decis reducerea numărului de participanți la adunările publice, iar școala trece în online în multe unități de învățământ.

Și Olanda a ajuns ieri la aproape 5.000 de cazuri. Autoritățile avertizează că va fi nevoie de restricții mai dure dacă numărul infecțiilor și internărilor continuă să crească atât de rapid.

Bulgaria se pregătește pentru noi restricții, dar exclude carantina la nivel național

Şi în Bulgaria, datele oficiale furnizate joi arată un număr record de cazuri noi de infectare, 437.

Acesta ridică la 22.743 bilanţul total, în timp ce numărul deceselor este de 873, dintre care 11 de la raportarea precedentă.

Inspectorul sanitar şef a declarat că ar putea fi impuse noi restricţii, precum închiderea restaurantelor, dar că o carantină la nivel naţional este exclusă.

Polonia anunță ”toleranţă zero” pentru cei care încalcă restricţiile

Polonia a înregistrat un nivel record al noilor cazuri zilnice de infectare cu COVID-19, confirmând 3.003 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Wojciech Andrusiewicz, a avertizat într-o conferinţă de presă că este de aşteptat un număr semnificativ de decese în următoarele zile.

Andrusiewicz a anunţat că este probabil ca autorităţile să crească numărul zonelor galbene sau roşii, unde există restricţii anti-coronavirus, cum ar fi purtarea măştii în locuri publice.

În prezent, 51 de zone din Polonia sunt clasificate ca fiind galbene sau roşii, dar începând de sâmbătă numărul acestora ar putea să depăşească 100, ceea ce înseamnă că aproximativ o treime din suprafaţa ţării ar fi vizată de restricţii suplimentare.

Capitala Varşovia ar urma să fie declarată zonă galbenă începând de sâmbătă, a spus Andrusiewicz.

Polonia a anunţat marţi ”toleranţă zero” pentru cei care încalcă restricţiile impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, cu reguli mai dure şi mai stricte.

Nemo, prima persoană non-binară care câștigă Eurovision. Despre ce este vorba în „The Code”, melodia câștigătoare

Eurovision 2024 a fost câștigat de Elveția și de melodia The Code, interpretată de Nemo, în vârstă de 24 de ani, care folosește pronumele ei. Nemo este prima persoană non-binară care câștigă concursul Eurovision. Ediția din acest an, la care România nu a participat, a stat sub semnul protestelor din oraşul gazdă Malmo, faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Elveția a câștigat Eurovision 2024, care s-a desfășurat sâmbătă, 11 mai, la Malmo Arena, din Suedia, ediție la care România nu a participat, din cauza constrângerilor financiare. Marele premiu al ediției cu numărul 68 a fost adjudecat de Nemo, care a obținut 591 de puncte, cu melodia „The Code”. Pe locul al doilea s-a clasat Croația, cu 547 de puncte, iar pe locul trei, Ucraina cu 453.

„Vreau să vă mulțumesc foarte mult, sper că acest concurs își va putea respecta promisiunea și va continua să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume”, a spus Nemo, după ce a primit trofeul Eurovision, care a fost înmânat de Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023.

Clasamentul final Eurovision 2024

Câșigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă, dar a primit altul în schimb

Câștigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă, dar acesta a fost cel mai mic incident dintre toate cele care au avut loc la ediția cu numărul 68.

Nemo a primit trofeul oficial din sticlă al concursului, care are forma unui microfon clasic, cu detalii pictate. Artistul a spart premiul fragil la scurt timp după ce i-a fost înmânat, dar a primit unul nou pentru a-l înlocui, notează News.ro.

„Nu am spart doar codul, am spart şi trofeul”, a spus Nemo, râzând, la conferinţa de presă de după victorie, referindu-se la versurile melodiei cu care a câştigat competiţia.

Nemo, supărat la conferința de presă

După ce și-a spart trofeul, acesta i-a criticat pe organizatori, spunând că și concursul are nevoie de „câteva reparații”. El a acuzat Eurovision de dublu standard, după ce nu s-ar fi permis intrarea în arena din Malmo cu steagul comunității non-binare.

Nemo este una dintre cele două persoane non-binare care au participat la ediția din acest an a Eurovision, pe lângă Bambie Thug, care a reprezentat Irlanda.

Cu toate acestea, Nemo, câștigătorul finale Eurovision 2024, acuză organizatorii de dublu standard și subliniază că acestui concurs nu i-ar strica „câteva reparații”.

„Este de necrezut. A trebuit să strecor pe furiș (n.r. steagul), pentru că Eurovision a spus nu, dar am făcut-o oricum. Sper că și alții au făcut asta. Dar este clar un dublu standard. Am spart codul și trofeul, poate trofeul poate fi reparat, poate și Eurovision are nevoie de puține reparații”, a spus Nemo la conferința de presă.

Cine este Nemo, câștigătorul Eurovision 2024

Câștigătorul Eurovision 2024, elvețianul Nemo, este prima persoană non-binară care câștigă marele premiu al concursului muzical, scrie bbc.com.

Nemo Mettler s-a născut la Biel/Bienne în 1999, lansând primul album „Clownfisch” în 2015 și câștigând o serie de premii până la vârsta de 18 ani. Acum, la 24 de ani, Nemo a lansat patru albume de studio, dar a fost în mare parte necunoscut în afara Elveției până la concursul Eurovision din acest an.

În noiembrie 2023, Nemo a ieșit în evidență ca fiind non-binar într-un interviu acordat presei elvețiene, unde a declarat că preferă să fie numit „they”/„ei” în limba engleză și să folosească prenumele în loc de pronume în limba germană, notează stirileprotv.ro.

Nemo, câștigătorul Eurovision 2024. Foto: Profimedia

Despre ce este vorba în „The Code”, melodia câștigătoare la Eurovision 2024

Melodia câştigătoare a lui Nemo, „The Code”, a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop. Piesa vorbește despre călătoria către înțelegerea și acceptarea identității non-binare. Versurile se referă la drumul parcurs de Nemo, descoperind că nu se identifică nici ca bărbat, nici ca femeie.

Într-un comunicat de presă trimis de postul de televiziune elvețian SRF, și citat de TVR, Nemo a spus: „Este o onoare incredibilă să pot reprezenta Elveția la ESC. Platforma Eurovision oferă o oportunitate imensă de a construi punți între diferite culturi și generații. De aceea este foarte important pentru mine, ca persoană queer, să mă implic pentru întreaga comunitate LGBTQIA+.

“The Code” este despre călătoria pe care am început-o cu în momentul în care am realizat că nu sunt nici bărbat, nici femeie. Să mă găsesc pe mine însumi a fost un proces lung și adesea dificil pentru mine. Dar nimic nu mă face să mă simt mai bine decât libertatea pe care am câștigat-o realizând că sunt non-binar”.

40 de elevi, premiați în cadrul festivității de încheiere a Olimpiadei Republicane la Geografie

40 de elevi și eleve au fost premiați astăzi în cadrul festivității de încheiere a Olimpiadei Republicane la Geografie, desfășurată în perioada 09 – 11 mai, la Liceul Teoretic „N. Gogol” din Chișinău.

Învingătorii competiției sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Anenii Noi, Bălți, Căușeni, Chișinău, Fălești, Edineț, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru performanța demonstrată în cadrul competiției.

Olimpiada Republicană la Geografie a fost organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

✅La ediția din acest an a olimpiadei au participat 169 de elevi ai claselor IX-XII, delegați din toate raioanele și municipiile republicii. Lista premianților poate fi accesată aici.

Rudele Anei-Maria rup tăcerea: au aflat despre dispariție de la colega din cămin. Suspiciuni asupra iubitului

Rudele Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută și ucisă cu bestialitate, telefonul fetei nu a fost găsit până acum. Totodată, potrivit ei, nici iubitul tinerii nu prea vrea să discute cu familia ei și nu îi permitea să interacționeze cu apropiații. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Femeile nu tac” cu Adrian Prodan, transmite realitatea.md.

Femeia a început să își sune fiica, dar telefonul ei era deconectat, iar ea nu înțelege nu a aflat de la iubitul tinerei despre faptul că Ana-Maria e de negăsit. Totodată, aceștia bănuiesc că șoferul era pregătit pentru crimă.

„Eu cred că el (n. red.: iubitul tinerei) se cunoaște cu acest bărbat de la penitenciarul în care au lucrat împreună. Ion lucra într-o parte și șoferul în altă parte. Cred că de acolo și se cunosc. Nu știu dacă Ana-Maria îl cunoștea pe șofer”, a povestit mama fetei.

Poliția deocamdată nu a relatat prea multe detalii rudelor, iar mama Anei-Maria susține că bărbatul nu i-ar fi permis fiicei sale să interacționeze cu familia, declarând că apropiații săi consumă alcool, iar acum și el ar refuza să discute cu aceștia.

Mătușile Anei-Maria, însă, susțin că iubitul ei ar fi avut datorii, iar fata ar fi fost urmărită.

Totodată, mama tinerii afirmă că se teme de o eventuală vizită a fratelui principalului suspect.

Ana-Maria, o tânără gravidă din Orhei, de doar 19 ani, a dispărut pe 12 aprilie. S-a stabilit că tânăra urcase într-o mașină de ocazie, iar șoferul a fost reținut și refuza să colaboreze cu ancheta.

În cadrul perchezițiilor în casa individului au fost găsite mai multe lucruri care aparțineau unor femei necunoscute. Poliția a rugat femeile care l-au cunoscut vreodată în circumstanțe dubioase, să anunțe oamenii legii.

Ana-Maria a fost găsită fără suflare pe 20 aprilie, într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de kilometri de localitatea unde avea casă bărbatul.

77% din cei confirmați cu SARS-Cov-2 nu au prezentat simptome în ziua testării, potrivit unui nou studiu britanic
Articolul anterior
Grav accident în apropiere de Ialoveni
Articolul următor