Te trec fiorii! Motivul pentru care giganții din domeniul tehnologiei sunt interesați de reglementarea inteligenței artificiale

Una dintre bucuriile de a scrie despre afaceri este acel moment rar în care îți dai seama că convențiile se schimbă în fața ta. Îți provoacă un fior pe șira spinării. Cu voioșie, începi să mâzgălești fiecare detaliu din jurul tău, ca și cum ai redacta primele rânduri ale unui bestseller, scrie stirileprotv.ro care citează The Economist.

I s-a întâmplat editorialistului dvs. recent, la San Francisco, stând în birourile imaculate ale Anthropic, o companie îndrăgită a scenei inteligenței artificiale (IA). Atunci când Jack Clark, unul dintre cofondatorii Anthropic, a făcut o analogie între Planul Baruch, un efort (eșuat) din 1946 de a pune sub control ONU armele atomice din lume, și nevoia de coordonare globală pentru a preveni proliferarea IA dăunătoare, a existat acea veche furnicătură familiară. Atunci când antreprenorii își compară creațiile, chiar și tangențial, cu bombele nucleare, se simte ca un punct de cotitură.

De când ChatGPT a ieșit la rampă, la sfârșitul anului trecut, nu au lipsit nici un fel de neliniști cu privire la riscurile existențiale pe care le prezintă IA. Dar acest lucru este diferit. Dacă îi ascultăm pe unii dintre pionierii acestui domeniu, aceștia sunt mai puțin îngrijorați de un viitor distopic în care mașinile vor fi mai inteligente decât oamenii și mai mult de pericolele care se ascund în ceea ce fac acum. ChatGPT este un exemplu de inteligență artificială „generativă”, care creează conținut asemănător cu cel uman pe baza analizei textelor, imaginilor și sunetelor de pe internet. Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania nou înființată care l-a creat, a declarat în această lună, în cadrul unei audieri în Congres, că intervenția autorităților de reglementare este esențială pentru a gestiona riscurile generate de „modelele lingvistice mari” (llms) din ce în ce mai puternice din spatele roboților.

În absența unor reguli, unii dintre omologii săi din San Francisco spun că au stabilit deja canale de rezervă cu oficiali guvernamentali din Washington, DC, pentru a discuta despre potențialele prejudicii descoperite în timpul examinării chatboților lor. Printre acestea se numără materiale toxice, cum ar fi rasismul, și capacități periculoase, cum ar fi îngrijirea copiilor sau fabricarea de bombe. Mustafa Suleyman, cofondator al Inflection AI (și membru al consiliului de administrație al companiei-mamă a The Economist), intenționează ca în săptămânile următoare să ofere recompense generoase hackerilor care pot descoperi vulnerabilități în companionul digital vorbitor al firmei sale, Pi.

O astfel de prudență face ca acest boom tehnologic incipient să pară diferit de trecut – cel puțin la suprafață. Ca de obicei, capitalul de risc este în creștere. Dar, spre deosebire de abordarea „mișcă-te repede și sparge lucruri” de altădată, multe dintre propunerile de start-up-uri de acum se referă în primul rând la siguranță. Vechiul adagiu din Silicon Valley despre reglementare – că este mai bine să ceri iertare decât permisiune – a fost abandonat. Startup-uri precum OpenAI, Anthropic și Inflection sunt atât de dornice să transmită ideea că nu vor sacrifica siguranța doar pentru a face bani, încât au pus în aplicare structuri corporative care limitează maximizarea profitului.

Un alt mod în care acest boom pare diferit este faptul că startup-urile care își construiesc sistemele de proprietate intelectuală nu urmăresc să răstoarne ierarhia existentă a marilor tehnologii. De fapt, ele pot contribui la consolidarea acesteia. Acest lucru se datorează faptului că relațiile lor cu giganții tehnologici care conduc în cursa pentru IA generativă sunt simbiotice. OpenAI este unită cu Microsoft, un mare investitor care folosește tehnologia primului pentru a-și îmbunătăți software-ul și produsele de căutare. Google, compania Alphabet, deține o participație considerabilă în Anthropic; pe 23 mai, startup-ul a anunțat ultima sa rundă de finanțare de 450 de milioane de dolari, care a inclus mai multe investiții din partea gigantului tehnologic. Făcându-și legăturile de afaceri și mai strânse, tinerele firme se bazează pe platformele de cloud computing ale big tech pentru a-și antrena modelele pe oceane de date, care permit roboților de chat să se comporte ca niște interlocutori umani.

La fel ca și startup-urile, Microsoft și Google sunt dornice să arate că iau în serios siguranța, chiar dacă se luptă cu înverșunare în cursa chatboților. Și ei susțin că sunt necesare noi reguli și că este esențială cooperarea internațională în ceea ce privește supravegherea LLMS. După cum a afirmat Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, „IA este prea importantă pentru a nu fi reglementată și prea importantă pentru a nu fi reglementată bine”.

Astfel de demersuri pot fi perfect justificate de riscurile de dezinformare, manipulare electorală, terorism, perturbarea locurilor de muncă și alte pericole potențiale pe care le pot genera modelele tot mai puternice de IA. Cu toate acestea, merită să ținem cont de faptul că reglementarea va aduce, de asemenea, beneficii giganților din domeniul tehnologiei. Aceasta deoarece tinde să consolideze structurile de piață existente, creând costuri pe care operatorii tradiționali le suportă cel mai ușor și ridicând bariere la intrare.

Acest lucru este important. Dacă marile companii de tehnologie se folosesc de reglementări pentru a-și consolida poziția de lider al generației de inteligență artificială, există un compromis. Este mai probabil ca giganții să implementeze tehnologia pentru a-și îmbunătăți produsele existente decât pentru a le înlocui cu totul. Aceștia vor căuta să își protejeze afacerile de bază (software de întreprindere în cazul Microsoft și de căutare în cazul Google). În loc să deschidă o eră de distrugere creativă schumpeteriană, acest lucru va servi drept o reamintire a faptului că marii operatori tradiționali controlează în prezent procesul de inovare – ceea ce unii numesc „acumulare creativă”. Tehnologia ar putea sfârși prin a fi mai puțin revoluționară decât ar putea fi.

Un astfel de rezultat nu este o concluzie previzibilă. Unul dintre jaloanele de rezervă este sistemul de IA open-source, care a proliferat din martie, când LLMAA dezvoltat de Meta a fost dezvăluit online. Deja se vorbește în Silicon Valley despre faptul că dezvoltatorii open-source sunt capabili să construiască modele generative IA care sunt aproape la fel de bune ca cele existente, la sutimi din cost.

Clark, de la Anthropic, descrie IA open-source ca fiind un „concept foarte îngrijorător”. Deși este o modalitate bună de a accelera inovația, este, de asemenea, dificil de controlat, fie că se află în mâinile unui stat ostil, fie că se află în mâinile unui creator de ransomware de 17 ani. Aceste preocupări vor fi analizate pe măsură ce organismele de reglementare din lume se vor confrunta cu IA generativă. Microsoft și Google – și, prin extensie, cei pe care îi plătesc pentru startup-uri – au buzunare mult mai mari decât dezvoltatorii open-source pentru a face față la oricăror neajunsuri pe care le vor găsi autoritățile de reglementare. De asemenea, ei au o miză mai mare în păstrarea stabilității sistemului de tehnologie a informației care i-a transformat în titani. Pentru prima dată, dorința de siguranță și cea de profit ar putea fi aliniate.

Roma, sub „asediul” celor care vor participa la funeraliile papei. 2.000 de jurnaliști acreditați! Mormântul suveranului pontif va putea fi vizitat de duminică

Roma și Vaticanul vor primi sute de mii de credincioşi şi VIP-uri, inclusiv preşedintele american Donald Trump, în condiţii de maximă securitate, pentru înmormântarea Papei Francisc de sâmbătă, transmite AFP, preluată de Agerpres, scrie digi24.ro.

Locuitorii și vizitatorii, de asemenea, se vor confrunta în următoarele săptămâni cu un flux sufocant de oameni care vor dori să participe la funeralii, dar și la conclavul cardinalilor-electori care vor alege noul Suveran Pontif.

Credincioşii se vor putea reculege „începând de duminică dimineaţă” la mormântul papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, a anunţat joi directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, relatează AFP, preluată de News.ro. Sicriul papei va fi transferat în bazilica papală sâmbătă la prânz, după funeraliile care vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru. În ciuda cozilor lungi, aproximativ 61.000 de credincioşi au intrat deja în Bazilica Sfântul Petru pentru a-şi lua rămas bun de la papă. Sicriul său a fost adus aici miercuri dimineaţă, a fost lăsat deschis şi expus în faţa altarului mare al bazilicii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că România va fi în doliu național sâmbătă, ziua în care papa Francisc va fi înmormântat. „O zi de doliu național în România, în memorie a sanctității sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală și căldura arătată permanent românilor. Ca orice creștin am simțit că prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

ACTUALIZARE 12:15 Papa Francisc a fost un lider extrem de puternic şi foarte important pentru România, a declarat, joi, preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a transmis un mesaj de condoleanţe, la moartea Suveranului Pontif, la Nunţiatura Apostolică de la Bucureşti, informează Agerpres.

„Curajul şi bunătatea Sanctităţii Sale să inspire în continuare pe toţi românii. Ne amintim cu mare emoţie vizita istorică a Sanctităţii Sale în România, care de asemenea a fost un eveniment foarte important pentru toţi românii. Cu toate că România este o ţară majoritar ortodoxă, vizita Sanctităţii Sale a însemnat extrem de mult pentru toţi românii, pentru toată România. Ne amintim cu mare emoţie acest lucru şi ne dorim ca Dumnezeu să îl odihnească între cele sfinte, aşa cum merită”, a arătat şeful Senatului. O carte de condoleanţe pentru oficialităţi este deschisă în interiorul Nunţiaturii Apostolice de la Bucureşti. Cartea de condoleanţe este expusă alături de un portret al Papei Francisc. Mai mulţi diplomaţi au transmis mesaje de la deschiderea acestei cărţi de condoleanţe, care va fi accesibilă până vineri seara.

ACTUALIZARE 11:00 Papa Francisc a făcut, înainte de moartea sa, survenită luni, o donaţie personală în beneficiul deţinuţilor, în valoare de 200.000 de euro, „ultimele sale posesiuni”, după cum a declarat miercuri episcopul Benoni Ambăruş, responsabil cu pastoraţia penitenciarelor şi cu caritatea la Roma, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„A donat 200.000 de euro din contul personal”, a declarat Ambăruş, miercuri, presei italiene. Potrivit detaliilor, această donaţie a fost destinată unei fabrici de paste din centrul de detenţie pentru minori Casal del Marmo din Roma. „I-am spus că avem o ipotecă mare pentru această fabrică de paste şi, dacă am putea-o acoperi, am scădea preţul pastelor, am vinde mai mult şi am putea angaja mai mulţi băieţi”, a adăugat el. „El a răspuns: ‘Aproape am rămas fără bani, însă mai am ceva în cont’. Şi mi-a dat 200.000 de euro”, a spus Ambăruş, care a subliniat activitatea Papei Francisc în beneficiul deţinuţilor în timpul papalităţii sale.

ACTUALIZARE 10:45 Aproximativ 2.000 de jurnalişti au obţinut acreditări de la Vatican în ultimele două zile pentru a acoperi funeraliile Papei Francisc şi conclavul pentru alegerea unui nou suveran pontif, transmite miercuri ANSA care citează surse de la Vatican, scrie Agerpres. Acestora li se adaugă cei aproximativ 500 de corespondenţi de presă care acoperă în mod obişnuit Sfântul Scaun pentru diferite organisme de presă internaţionale.

Le evenimentele de la Vatican şi-au anunţat prezenţa şi numeroşi lideri internaţionali, printre care preşedintele SUA Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi preşedintele argentinian Javier Milei, regii Belgiei şi Spaniei, prinţul William şi premierul Keir Starmer al Regatului Unit, precum şi lideri cheie ai Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 10:30 În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a informat că miercuri, cu începere de la ora 17:00, în Sala Nouă a Sinodului a avut loc a doua Congregație generală a cardinalilor, la care au participat 103 cardinali, potrivit Vatican News.

Întâlnirea a început cu rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt Veni, Sancte Spiritus, urmată de o rugăciune de pomenire a papei Francisc. În cadrul reuniunii, au depus jurământul cardinalii care încă nu-l rostiseră,  în conformitate cu Constituția apostolică Universi Dominici Gregis.

De asemenea, a fost aprobat programul pentru Sfintele Liturghii de pomenire a papei Francisc, așa-numitele Novendiali. Reuniunea s-a încheiat la ora 18. 30. Joi, 24 aprilie, la ora 09:00, a început cea de-a treia Congregație generală. Până sâmbătă, la bazilica papală Santa Maria Maggiore, în fiecare seară, cu începere de la ora 21:00, are loc rugăciunea Rozariului pentru papa Francisc, mai precizează Vatican News. Potrivit rapoartelor autorităților, miercuri, 23 aprilie, între orele 11:00 și 19: 30, aproximativ 20.000 de credincioși au mers la bazilica San Pietro să-i aducă un omagiu Sfântului Părinte Francisc.

Panică în Franța după ce un elev a înjunghiat patru adolescenți într-un liceu

Un elev de liceu înarmat cu un cuţit a intrat joi în școala Notre-Dame-de-Toutes-Aides din Nantes, oraş din vestul Franţei, a pătruns în două săli de clasă diferite şi a înjunghiat cel puţin patru elevi. Una dintre victimele înjunghiate, o fată, a murit din cauza rănilor suferite, informează BFMTV, potrivit Agerpres citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 16:50 Cel puțin un elev a fost ucis și alte trei persoane rănite, a transmis poliția, menționând că atacatorul a fost arestat. 

Atacatorul a fost imobilizat în cele din urmă de profesori înainte ca poliţia să ajungă la faţa locului. Agresorul este un elev de 15 ani din clasa a X-a a liceului, care nu figura în dosarele poliţiei. La prânz, el a urcat la etajul al doilea al şcolii şi l-a înjunghiat pe primul elev, înainte de a coborî şi de a înjunghia cel puţin trei adolescenţi.

Ministrul de interne Bruno Retailleau este aşteptat să viziteze şcoala în cursul după-amiezii, potrivit BFMTV.

„Vladimir, OPREȘTE-TE!”: Trump îi cere lui Putin să înceteze atacurile asupra Kievului și să încheie acordul de pace cu Ucraina. Ce a scris într-o postare

Președintele american Donald Trump l-a criticat joi pe Vladimir Putin, pe rețeaua sa socială, după ce Rusia a lovit Kievul cu rachete și drone peste noapte, notând „Vladimir, OPREȘTE-TE!”, scrie digi24.ro.

„Nu sunt încântat de loviturile rusești asupra KIEV. Nu sunt necesare și vin într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! 5000 de soldați mor pe săptămână. Hai să ÎNCHEIEM Acordul de Pace”, a scris Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social, la o zi după ce a afirmat că liderul ucrainean împiedică negocierile de pace pentru încheierea războiului Rusiei în Ucraina.

Atunci când a fost întrebat despre loviturile rusești asupra Kievului în cadrul unei conferințe de presă mai devreme joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia continuă să lovească „obiective militare și adiacente”. Reproșul adresat de Trump lui Putin a urmat criticilor aduse miercuri lui Volodimir Zelenski pentru că a declarat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei de către Rusia – o poziție de lungă durată a Kievului. „Această declarație este foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”, a spus Trump într-o postare pe rețeaua socială. Trump, care s-a certat cu Zelenski într-o întâlnire dezastruoasă, din martie, în Biroul Oval, a declarat că Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă „și nici măcar nu este un punct de discuție”.

Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în serviciul public
Articolul anterior
Parlamentul a adoptat Rezoluția Adunării ”Moldova Europeană”
Articolul următor
Close menu