Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în serviciul public

Tinerii, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, vor beneficia de programe de stagii plătite în serviciul public. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, în ședința plenară de ieri, scrie curentul.md.

DOCUMENTUL prevede introducerea în legislația națională a mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii în serviciul public pentru tinerii de la 18 la 29 de ani, în vederea facilitării tranziției acestora de la sistemul de învățământ la piața muncii.

Astfel, tinerii vor putea desfășura programele de stagiu în cadrul Parlamentului, Președinției Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, ministerelor, precum și în alte instituții publice. Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice respective.

Selectarea stagiarilor se va realiza în baza unui concurs. Durata unui program de stagiu va fi de 720 de ore pe parcursul a șase luni consecutive, timpul de efectuare a stagiului fiind de 40 de ore pe săptămână. În această perioadă, stagiarii vor dispune de o bursă lunară, neimpozabilă, a cărei valoare va fi aprobată anual prin legea bugetului de stat.

Perioada în care stagiarul a efectuat programul de stagiu se va lua în considerare la calcularea vechimii în muncă, dacă, în urma evaluării, stagiarul a obținut calificativul bine sau foarte bine. Stagiarii care au finalizat un program de stagiu complet de 720 de ore și au fost evaluați cu calificativul foarte bine vor putea fi propuși de către autoritatea-gazdă spre numire într-o funcție publică de execuție, pentru care nu este necesară experiență profesională, fără organizarea unui concurs.

În opinia autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, programele de stagii vor oferi tinerilor posibilitatea de a obține experiență profesională, de a înțelege specificul sistemului public, de a-și dezvolta abilitățile practice, astfel facilitând tranziția acestora de la studii la piața muncii.

Proiectul de lege cu privire la stagiile plătite în serviciul public va intra în vigoare la 1 iulie 2023.

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Un moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia

Un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Misiunea noastră diplomatică este în contact cu autoritățile georgiene și este dispusă să întreprindă toate acțiunile necesare care se impun”, a precizat MAE într-un comunicat.

Duminică, mii de oameni au protestat la Tbilisi în ajunul examinării de către Parlament, în a treia și ultima lectură, a controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Poliția a aplicat forța împotriva manifestanților și a reținut cel puțin 20 de persoane. Printre cei reținuți se numără cetățeni ruși și americani, potrivit Europei Libere.

Moment impresionant! Natalia Barbu interpretează deosebit piesa „In the Middle”, acompaniată de Isaak, reprezentantul Germaniei la Eurovision

Deși au fost concurenți la ediția din acest an a concursului Eurovision, unii interpreți au reușit să lege prietenii și să-i unească talentele, spre bucuria fanilor.


Natalia Barbu, care a reprezentat R. Moldova la competiția muzicală care s-a desfășurat în Suedia, a făcut publică o înregistrare în care cântă altfel piesa „In the Middle”, fiind acompaniată la chitară de reprezentantul Germaniei la Eurovision, Isaac.

„O sesiunea live magică împreună cu artist și muzician extraordinar din Germania, Isaak. Frumoasă amintire! Mulțumesc, Isaak!”, a scris Natalia Barbu pe Facebook, potrivit ziarulnational.md.

„Este superbă versiunea asta!” sau „Minunată!!!”, i-au transmis fanii.

Ce se va întâmpla cu spațiul aerian al Moldovei în perioada Summitului din Capitală
Articolul anterior
Te trec fiorii! Motivul pentru care giganții din domeniul tehnologiei sunt interesați de reglementarea inteligenței artificiale
Articolul următor