Teatrul Dramatic de Stat Cehov își redeschide ușile cu 4 spectacole pentru copii și adulți

Patru spectacole pentru copii și maturi va prezenta în perioada 23-24 ianuarie Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”.

Potrivit directorului artistic al instituției, Vitalie Drucec, sâmbătă, 23 ianuarie, la ora 11.00, la teatru va avea loc spectacolul ”38 de papagali” (”38 попугаев”), poveste muzicală în două acte de Grigorii Oster în regia lui Dumitru Koev. Încă din copilărie, adulții cunosc din cărți și desene animate aceste personaje: maimuța veselă, papagalul îndrăzneț, șarpele Boa și elefantul neîndemânatic. Toți copiii, fără excepție, ar trebui să le cunoască. Aceste personaje glorioase vă vor spune, vor arăta și chiar vă vor cânta despre prietenia reală, curaj, altruism etc. Rolurile sunt interpretate de actorii Peter Peicev, Marina Stașoc, Valerii Braga și Arcil Ioseliani.

În aceeași zi, la ora 18.00, instituția va oferi publicului spectacolul ”Un șofer de taxi mult prea însurat”  (”Слишком женатый таксист”), comedie de Ray Cooney, în regia lui Boris Mihnea (Rusia). Șoferul de taxi întreprinzător și energic John Smith este căsătorit cu două femei în același timp, fără să știe. S-a căsătorit cu Maria în biserică, iar cu Barbara a formalizat o căsătorie civilă. John respectă cu strictețe programul de vizitare a soțiilor sale, conspirația sa de trei ani părea impecabilă. Dar într-o zi eroul, spre nenorocirea lui, o salvează pe o bătrână de huligani… Din distribuție fac parte: Ghenadii Boiarkin, Constantin Haret, Vera Mariancik, Ruslana Goncearova,Vladimir Zavalionîi, Iurii Andurșenko, Dumitru Koev, Alexandru Novac, Denis Perev ș.a.

Duminică, 24 ianuarie, la ora 11.00, teatrul va prezenta  spectacolul ”Alba ca Zăpada și cei șapte pitici” (”Белоснежка и семь гномов”), după basmul Fraților Grimm, în regia Eleonorei Constantinov. Într-o formă muzicală vie, spectacolul redă povestea confruntării dintre regina malefică cu o oglindă magică și Alba ca Zăpada, care cucerește inimile nu numai celor șapte pitici care îi oferă adăpost, ci și a Prințului, fermecat de frumusețea Albei-ca-Zăpada, și o eliberează de vrăjitorie. Rolurile sunt interpretate de Marina Stașoc, Petru Peicev, Dumitru Koev, Denis Perev,  Arcil Ioseliani, Ana Goriacika ș.a.

Tot duminică, la 18.00. publicul este așteptat la spectacolul ”Iepurele alb sau când nu-s toți acasă” (”Белый кролик, или ”Когда не все дома”), comedie lirică în regia lui Dumitru Koev. Eroul romantic Elwood Dowd, în vârstă de 47 de ani, locuiește împreună cu sora sa. El îl consideră însoțitorul său nedespărțit pe un iepure de doi metri pe nume Garvey, pe care nimeni altcineva nu îl vede în afară de el. Sora încearcă s-o căsătorească pe fiica ei în vârstă, însă prezența unui unchi ciudat cu un prieten invizibil în casă îi încurcă toate planurile… Dramaturgul Mary Chase, iar după ea regizorul Dmitry Koev, compunând un foc de artificii festiv cu muzică și glume amuzante, se întreabă și ne întreabă: „Cât de mult are nevoie o persoană pentru a fi fericită într-o lume nebună? Poate că înțelegerea?”. În rolurile principale: Ghenadii Boiarkin, Raisa Hait, Marina Stașoc ș.a.

Spectacolele vor avea loc cu respectarea măsurilor de rigoare pentru prevenirea contaminării cu COVID-19.

sursa: www.moldpres.md

Momentul în care Mihailo, simbolul rezistenței de la Azovstal, s-a întâlnit cu familia, după ce a fost eliberat din captivitate. Fiica bărbatului a publicat un video emoționant

Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean cu brațul sfârtecat devenit simbolul rezistenței de la oțelăria Azovstal, s-a reunit cu familia, după mai bine de 4 luni de prizonierat la ruși. Fiica lui a publicat o înregistrare video emoționantă pe rețelele sociale, informează www.digi24.ro.

Mihailo, care se află acum într-un spital din Kiev, a fost eliberat săptămâna trecută, în cadrul unui schimb de prizonieri. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat vineri seara o fotografie în care soldatul apare extrem de slab și cu brațul rănit atrofiat. Și-a păstrat însă zîmbetul. La fel de zîmbitor apare și în imaginile în care își îmbrățișează familia.

„Soldatul ucrainean Mihailo Dianov se numără printre cei norocoși: spre deosebire de unii dintre colegii săi prizonieri de război, el a supraviețuit captivității rusești. Așa „aderă” Rusia la Convențiile de la Geneva. Așa continuă Rusia moștenirea rușinoasă a nazismului”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.

Mihailo, în vârstă de 42 de ani, a devenit cunoscut în toată lumea datorită unei fotografii în care apărea murdar, nebărbierit și cu haine jerpelite, dar făcând semnul victoriei, în timp ce ținea în mână o cană cu cafea, iar pe brațul bandajat avea montată o atelă metalică, fixată cu șuruburi. În ciuda stării sale evident degradate, bărbatul afișa un zâmbet liniștit și o mină încrezătoare.

Numărul morților crește în Iran după zece nopți de proteste violente împotriva regimului

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutivă pentru a protesta împotriva regimului islamist după uciderea Mahsei Amini, relatează The Guardian. Protestele continuă în Iran în ciuda avertismentului dat de puterea judecătorească.

Numărul morților crește în Iran după zece nopți de proteste violente împotriva regimului

Bilanțul oficial al deceselor arată că cel puțin 41 de oameni au fost uciși de când au început tensiunile, majoritatea dintre aceștia fiind protestatari, transmite Digi24.ro.

Organizația Iran Human Rights, pentru drepturile omului, cu sediul în Norvegia, anunța duminică un bilanț de cel puțin 57 de morți. Ei spun, însă, că faptul că internetul a fost tăiat face tot mai dificilă confirmarea unui număr de decese într-un context în care protestele conduse de femei s-au răspândit într-un număr mare de orașe.

În imagini, protestatarii continuă să strige „moarte dictatorului” pe străzi.

Reluând un avertisment anterior al președintelui extremist Raisi, și șeful puterii judecătorești din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, i-a amenințat pe protestatari cu „o acțiune decisivă și lipsită de indulgență”.

Sute de protestatari, activiști pentru reformă și jurnaliști au fost arestați în timpul protestelor de noapte care au început imediat după moartea femeii de 22 de ani, în 16 septembrie.

În cele mai mari proteste din ultimii trei ani în Iran, forțele de ordine au tras cu gloanțe de război în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre, au incendiat mașini de poliție și clădiri oficiale. Unele dintre protestatare și-au ars simbolic vălurile obligatorii și și-au tăiat părul.

În mijlocul protestelor, guvernul iranian a încercat să răspundă la criticile internaționale – ambasadorii norvegian și britanic au fost chemați la explicații pentru „interferență” și „relatări ostile în presă”, iar ministrul de externe a criticat SUA pentru „sprijinul său pentru insurgenți”.

Iranul cere explicații de la ambasadele străine

Duminică, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, a spus că SUA au făcut „pași tangibili” spre sancționarea poliției moralității, responsabilă de uciderea Mahsei Amini.

Regatul Unit, la rândul său, a fost criticat pentru „atitudinea ostilă” a presei de limbă farsi. Diplomația britanică a răspuns că statul britanic susține libertatea presei și condamnă atacul guvernului iranian asupra „protestatarilor, jurnaliștilor și libertății internetului”.

Ambasadorul norvegian a fost chemat să explice „poziția intervenționistă” a președintelui parlamentului de la Oslo, Masud Gaharahkhani, de origine iraniană, care și-a exprimat sprijinul pentru protestatari.  

„Dacă părinții mei nu ar fi luat decizia de a fugi în 1987, și eu aș fi fost unul dintre cei care luptă în stradă cu viața”, a scris el, pe Twitter, duminică.

Guvernul de la Teheran a organizat și el mitinguri pro-regim, duminică, la Teheran, o încercare disperată de a arăta că încă există sprijin pentru teocrația sângeroasă care conduce Iranul din 1979.

Proteste în solidaritate cu femeile iraniene și cu protestatarii au fost organizate la Atena, Berlin, Bruxelles, Istanbul, Madrid, Paris și New York.

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în weekend

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în timpul weekend-ului, o creștere de 80% față de săptămâna precedentă, au anunțat autoritățile finlandeze, luni, în condițiile în care fluxul de ruși care încearcă să scape de mobilizare a crescut puternic, scrie Reuters.

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în weekend

Activitatea de la granița ruso-finlandeză s-a mai clamat la începutul zilei de luni, însă a rămas mai ocupată decât în săptămânile precedente, a anunțat căpitanul Taneli Repo, de la autoritatea de frontieră sud-estică din Finlanda, transmite digi24.ro.

„Cozile continuă să fie ceva mai lungi față de cum erau în pandemie”, a spus el. Anunțul de miercuri al lui Vladimir Putin, că Rusia va începe prima sa mobilizare publică de la Al Doilea Război Mondial încoace, pentru ca dictatorul rus să aibă mai mulți oameni de trimis să moară în Ucraina, a provocat o fugă a bărbaților tineri spre granițe.

Tinerii ruși care au trecut în Finlanda pe la punctul de trecere de la Vaalimaa, săptămâna trecută, unii după o călătorie de trei ore din Sankt Petersburg, spun că au părăsit țara de frica mobilizării.

Guvernul finlandez, care se teme că va deveni o țară de tranzit pentru ruși, a anunțat, vineri, că va opri orice rus încearcă să intre în țară cu o viză turistică. Unele excepții din motive umanitare vor fi permise, însă.

Rusia a interzis importul a 20 de tone de mere
Articolul anterior
Franța impune noi reguli la intrarea în țară
Articolul următor