Teren îngrădit și acaparat ilegal la Durlești. Prejudicii de peste 2 mil. de lei

Procuratura Generală a efectuat percheziții în dosarul privind acapararea ilegală a fondului forestier din masivul de pădure Durlești.

În temeiul unei cauze penale, Procuratura Generală, în comun cu PCCOCS și cu implicarea colaboratorilor din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială ”Fulger”, dar și a reprezentanților Ministerului Mediului, Agenției „Moldsilva”, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, la data de 05.10.2023, au efectuat o percheziție pe terenul fondului forestier din masivul de pădure Durlești, proprietatea statului, care a fost îngrădit și acaparat ilegal de unele persoane fizice, fiind cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Drept temei pentru a începe urmărirea penală au servit sesizările organelor mediului.

Potrivit materialelor cauzei penale s-a constatat că, în perioada anilor 2015-2021, cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, Codului Silvic, Regulamentului privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și/sau de recreere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.187 din 20 februarie 2008, unele persoane, fără consimțământului arendatorului Agenției „Moldsilva”, în lipsa avizului pozitiv eliberat de organul central de mediu al administrației publice, au efectuat neautorizat lucrări de construcție și amplasare ilicită pe suprafața acestora terenuri a diverselor construcții, rețelelor inginerești (căsuțe de vacanță, garaj, pergole, rețelele ingenerești de apă și canalizare, etc.).

Urmarea a acțiunilor ilegale descrise, a fost constatat un prejudiciu adus statului și mediului în proporții deosebit de mari care estimează la – 2 348 361,40 lei.

Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”

Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”, operat de compania multinaţională franceză Accor, care va circula abia din 2025. Rezervările încep marţi, însă preţurile biletelor au crescut deja puternic, relatează CNBC.

Tarifele de pornire pentru o călătorie de o noapte cu trenul de lux au crescut de la 2.000 de euro (2.168 USD) de persoană, în decembrie 2022, la 2.500 de euro de persoană în noiembrie 2023.

Ambele tarife au fost stabilite în timpul unei perioade de rezervare înainte de vânzare, care necesită depunerea unui avans rambursabil.

Dar tarifele de pornire au crescut acum la 3.500 de euro de persoană pe noapte, potrivit unui comunicat de presă publicat în martie. Aceasta este o creştere uluitoare de preţ cu 75% într-o perioadă de 16 luni.

Trenul este programat să înceapă să circule în primăvara lui 2025, potrivit Accor, compania multinaţională franceză de ospitalitate care operează trenul.

La Dolce Vita Orient Express al Accor urmează să parcurgă nouă rute prin Italia, inclusiv o călătorie de coastă de la Palermo la Roma şi o alta de la Roma la comuna toscană Montalcino.

Trenul ”La Dolce Vita” – care se traduce prin ”Viaţa Dulce” – reflectă epoca glamourului italian surprins de faimosul film din 1960 al lui Federico Fellini cu acelaşi nume.

Filmul este, probabil, cunoscut cel mai mult pentru scena în care actriţa Anita Ekberg a făcut baie în Fântâna Trevi, un grst pentru care turiştii pot fi amendaţi cu o sumă uriaşă.

Rezervările pentru tren se deschid prin telefon pe 2 aprilie şi prin site-ul web al trenului din 24 aprilie.

Accor intenţionează să lanseze un alt tren – numit ”The Orient Express” – folosind vagoane restaurate din secolul al XIX-lea, care au făcut parte odată din trenul istoric ”Nostalgie-Istanbul-Orient-Express”.

Trenul va parcurge diverse rute prin Europa, inclusiv ruta emblematică Paris-Istanbul. Iniţial programat să fie lansat în acest an, trenul este acum programat să înceapă serviciile în 2026.

Melodia „Dragostea din Tei”, periculoasă pentru șoferi. Cum îi afectează

Melodia ”Dragostea din Tei” prezintă un pericol real pentru șoferi. Un studiu recent arata că aceasta poate distrage atenția celor care o ascultă în timp ce conduc. Astfel, hitul celor de la O-zone a ajuns în topul celor nerecomandate pentru a fi ascultate de șoferi, scrie evz.ro.

Conducătorii auto trebuie să fie extrem de precauți atunci când aleg muzica pe care o ascultă la volan. Un portal australian de comparație a constatat că anumite melodii populare distrag în mod deosebit atenția de la traficul rutier. Dragostea din tei se află în fruntea acestui top.

Mai mulți șoferi din Marea Britanie au fost îndrumați să conducă pe un simulator. O echipă de specialiști au analizat modul în atenția acestora a fost distrasă de piesa muzicală.

Concluzia specialiștilor

În cadrul cercetării, s-au analizat diferiți factori, precum BPM (bătăi pe minut), energia, capacitatea de dans. De asemenea, aceștia au măsurat volumul fiecărei melodii în parte, cu ajutorul instrumentului de analiză Spotify API.

Rezultatele au arătat că multe dintre melodiile difuzate la radio pot fi riscante pentru șoferi.

Melodia „Dragostea din Tei”, loc fruntaș în top

Potrivit specialiștilor, ritmului ridicat (130 bpm) și caracterul dansant al melodiei sunt factorii care au contribuit la acest rezultat. Mai mult, șoferii sunt tentați să danseze pe această piesă, spun realizatorii studiului. Astfel, aceștia nu se mai pot concentra asupra traficului.

Conform studiului, nici melodia „Empire State of Mind” nu este recomandată pentru condus. De asemenea, două hituri ale lui Michael Jackson au fost incluse pe lista de risc. Totodată, mixul radiofonic „Hey Baby” al artistului german DJ Ötzi este considerat periculos pentru a fi ascultat în timpul șofatului. Cunoscutul hit„ Despacito” ar fi, de asemenea, la fel de periculos pentru conducătorii auto.

În schimb, melodiile lui Drake, Eminem și Ariana Grande ar oferi experiență sigură la volan, spun realizatorii studiului. 

O fetiță de 4 ani a murit după ce a mâncat macrou congelat, iar bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea

O fetiță de 4 ani dintr-o localitate din județul Călărași, România, a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat. Bunica, care era internată în spital după ce i s-a făcut și ei rău după masă, a făcut infarct și a murit și ea când a primit vestea despre decesul nepoatei, spune Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Tragedia s-a petrecut luni dimineață, în jurul orei 8:30. Familia a sunat la 112 întrucât fetița de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la spitalul județean, a fost intubată, însă, în cele din urmă, a murit. Trei ore mai târziu, familia a sunat din nou la 112, pentru că și bunicilor li s-a făcut rău. Bunica în vârstă de 55 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul din Oltenița. Din păcate, și bunica a murit. Rudele spun că starea lor de sănătate s-a deteriorat după ce au mâncat pește macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat. DSP face acum o anchetă epidemiologică pentru a afla ce s-a întâmplat. O altă anchetă a fost începută de Direcția Sanitar-Veterinară. De asemenea, Poliția a fost sesizată în acest caz și este așteptat rezultatul necropsiei fetiței. Sebastian Hotca, șeful ANPC, a spus că și instituția pe care o conduce va face verificări: „Noi am adresat niște avertismente către consumatori în perioada Floriilor, în care se consumă pește, cu privire la calitatea produselor… În acest caz vom face verificări pentru a stabilit dacă operatorul economic a desfășurat o activitate autorizată, dacă are condiții de depozitare și comercializare a peștelui în conformitate cu prevederile legale”.

Ministerul Sănătății a precizat: „În cursul zilei de 29.04.2024, s-a înregistrat un eveniment tragic în județul Călărași, decedând în aceeași zi, în cursul dimineții, o fetiță de 4 ani și, în jurul prânzului, bunica acesteia. Evenimentul a fost notificat inițial ca suspiciune de toxiinfecție alimentară, fiind posibil incriminat peștele consumat în cursul zilei de duminică. La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii și 6 adulți, produsele consumate au fost numeroase (pește, ceafă porc, mici, cârnați porc, coaste porc, gogoși). Grețuri și vărsături au avut doar fețița de 4 ani și bunica acesteia. Tabloul clinic al fetiței poate fi asociat eventual cu o intoxicație alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecțiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilație atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veștii că fetița a decedat și nu a putut fi resuscitată. Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane și vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei / cauzelor de deces”.

Ancheta în acest caz este coordonată de un procuror

„La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră și bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanță și transportate la două unități spitalicești diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la fața locului au participat reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare Călărași și ai Direcției de Sănătate Publică Călărași. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situației de fapt”, a transmis Poliția.

Lansare în campania electorală la monumentul lui Lenin
Articolul anterior
Pe 7 și 8 octombrie, de Ziua Națională a Vinului, Poliția va fi la datorie
Articolul următor