Termoelectrica dă asigurări că Chişinăul nu va rămâne fără agent termic şi apă caldă

Chişinău nu va rămâne fără agent termic şi apă caldă. Asigurarea vine din partea directorului Societăţii pe Acţiuni „Termoelectrica”. Potrivit acestuia, chiar dacă s-a trecut la utilizarea păcurii, centralele electrice de termoficare funcţionează în regim normal, iar începând de vineri vor fi conectaţi la agentul termic toţi consumatorii casnici din municipiul Chişinău. Declarațiile au fost făcute pentru tvrmoldova.md.

Termoelectrica a început să folosească păcură începând cu data de 13 octombrie, imediat după decizia Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale. Tranziţia a fost necesară pentru a compensa scăderea cu 35 la sută a volumului de gaz rusesc livrat Republicii Moldova.

„Noi lucrăm în regim normal, fără careva abateri. Acum lucrăm într-un singur circuit, de la sursa nr.1 asigurăm practic tot mucipiul Chişinău. La începutul lunii noiembrie o să fim nevoiţi să separăm circuitele la CET 1 va fi în jur de 70 la sută din consumatori asiguraţi şi respectiv vest şi sud pe circuite separate. Acolo va fi nevoie de gaze naturale că nu avem alternative de păcură. Acolo suntem în categoria consumatorilor protejaţi, este convenit ca Modlovagaz să asigure necesitatea de gaz care va fi nevoie”.

Potrivit directorului „Termoelectrica”, trecerea la combustibili alternativi nu afectează calitatea serviciilor oferite consumatorilor. „Sau la păcură sau la gaz consumul este la fel, caloria pentru păcură este puţin mai mare. Temperatura este de 61 de grade pe tur, în jur de 6 mii debitul, asigurăm sută la sută chiar un pic mai mult calitatea serviciilor”.

În prezent, funcţionează o singură turbo-central. Aceasta consumă în jur de 17-20 de tone de păcură pe oră. Când vor fi conectaţi toţi consumatorii la agentul termic va fi pornită şi cea de-a doua turbo-central, respectiv consumul de păcură se va dubla. Pentru a asigura livrarea agentului termic în Chişinău, din rezerva de stat au fost alocate 16 500 de tone de păcură. Cantitatea de păcură va fi suficientă pentru furnizarea agentului termic până la sfârşitul lunii noiembrie şi nu există motive de îngrijorare.

„Există rezervă pe o perioadă mai mare, în cazul în care va fi necesitate o să intervenim către Guvernul R. Moldova pentru a ne ajuta şi oferi ca să putem în continuare livra şi produce pe bază de păcură sau Termoelectrica să găsească surse finaciare ca să procure păcură în cazul inexistenţei gazului”.

Experţii în energetică spun că trecerea sistemelor centralizate de încălzire la folosirea păcurii este singura opţiune pentru evitarea unei eventuale crize energetice, în contextul unor preţuri mondiale exorbitante la gaz. O tonă de păcură costă între 13 şi 15 mii de lei, adică 860 de dolari. Pentru luna octombrie, Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Pentru încălzirea cu păcură există şi cheltuieli suplimentare, cum e taxa pentru poluarea aerului. În plus, utilizarea pe termen lung  a păcurii ar putea afecta sistemul tehnic al centralelor termice.  „La preţurile actuale la păcură, Gazpromul dacă va presa preţurile la gaz să fie peste 700-1000 de dolari atunci  R. Moldova va reduce consumul de gaze cu 40 la sută trecând Termoelectrica la păcură. De la o anumită sumă este mai convenabil economic să ardem păcură. Există anumite riscuri, având în vedere că utilajul este de o vârstă destul de înaintată, noi însă o să facem faţă şi o să activăm dacă va fi necesar să utilizăm combustibil alternativ, păcură”.

Ultima oară, Societatea pe Acţiuni „Termoelectrica” a utilizat păcura pentru producerea energiei electrice şi termice în anul 2009. Termolelectrica asigură 15 la sută din energia electrică furnizată în Republica Moldova şi 100 de procente din energia termică livrată în municipiul Chişinău. În prezent, 800 de clădiri din municipiul Chişinău din cele 4 400 sunt concetate la agentul termic.

sursa: www.realitatea.md

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Ministerul Mediului îşi propune împădurirea teritoriului Moldovei până la 25%
Articolul anterior
Certificatul Covid rămâne obligatoriu în Franța până în iulie 2022
Articolul următor