Tineri întreprinzători, șantajați de un fost președinte de federație sportivă. Cum se întâmpla totul

Ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală  a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea unui fost președinte al unei federații de sport din Moldova și a complicelui său, pentru șantajarea a doi tineri întreprinzători, în vara anului  2023.

Primul bănuit are vârsta de peste 50 de ani, iar complicele acestuia și întreprinzătorii sunt de peste 30 de ani – toți originari din Chișinău. Bănuiții au pretins de la întreprinzători că aceștia nu le-ar fi întors dobânda și penalitățile de întârziere de 17.000 euro dintr-o datorie mai veche, în scopul dezvoltării afacerii celor doi în domeniul auto, pe care au pus-o pe roate în 2020.

Pentru ca să-și ducă la îndeplinire planul infracțional, bănuiții au năpustit peste victime într-o stație PECO, le-au comunicat pretenția, iar pe unul din tinerii antreprenori cu grad de invaliditate mediu, l-au lovit repetat. Peste o lună, bănuiții l-au contactat pe celălalt întreprinzător și i-au ordonat să urce pe bancheta din spate a automobilului cu care au sosit la fața locului. După ce l-au transportat la periferia Chișinăului, aceștia l-au amenințat cu pistolul, i-au introdus o seringă cu substanță necunoscută în picior, determinându-l astfel să semneze două contracte de împrumut antedatate, prin care cei doi se obligau să le dea suma de 17.000 euro, în termen de o lună (chiar dacă afacerea era în prag de faliment, iar costul celor patru mașini lăsate ca gaj depășea suma datoriei). Pe final, l-au și amenințat cu răfuiala în privința întregii familii, dacă va depune plângere.

Totuși, cei doi tineri șantajați au apelat la autorități, care au desfășurat percheziții la cei doi, după care i-au reținut, cu sprijinul angajaților „Fulger.” În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate sume totalizate la peste 90.000 USD a căror proveniență nu a putut fi explicată de bănuit, inclusiv pistolul cu care întreprinzătorul a fost amenințat, un pliculeț cu o substanță similară drogurilor ce urmează a fi expertizată, un sistem de urmărire GPS, precum și mașina de lux în care l-au obligat să semneze contractele ilegale. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, cei doi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Între timp, în ziua de marți, 31 octombrie curent, Curtea de Apel Chișinău urmează să examineze recursurile avocaților celor doi învinuiți, prin care contestă aplicarea arestului preventiv.

Investigațiile continuă, în scopul determinării tuturor aspectelor, aplicării sechestrelor în vederea eventualei confiscări a bunurilor în folosul statului și trimiterii celor doi pe banca acuzaților. De asemenea, în rezultatul măsurilor speciale de investigații este examinată și implicarea celor doi în alte eventuale fapte de șantaj.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Actorii din „Friends”, reacţie comună la trei zile după moartea lui Matthew Perry: ”Suntem cu toţii devastaţi”
Articolul anterior
Pe măsură ce tot mai mulți angajați ies la pensie, companiile germane încep să folosească roboți
Articolul următor