Tinerii veterinari care se vor angaja în sate vor primi 200.000 de lei

Mai multe facilități pentru viitorii veterinari. Din acest an, proaspeții absolvenți care se vor angaja în localitățile rurale vor primi o indemnizație unică de aproximativ 200.000 de lei, după modelul medicilor și profesorilor. Totodată studenții care vor alege să învețe la facultatea de medicină veterinară vor beneficia de instruiri în baza celor mai moderne echipamente.

În luna decembrie, la inițiativa Ministerului Agriculturii, a fost lansat un proiect cu Banca Mondială, care prevede organizarea în cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a unei clinici veterinare mobile, dotate cu cel mai performant aparataj, transmite Moldova1.md.

Anastasia Oleinic este studentă în anul cinci la facultatea de medicină veterinară de la UTM. Anterior, tânăra a studiat nouă ani peste hotare, dintre care trei ani la un colegiu din Marea Britanie, unde a învățat cum să îngrijească de animale. Acum ea spune că e decisă ca după absolvire să meargă să muncească în satul ei de baștină – Teleșeu, raionul Orhei.

„Am avut ocazia să compar viața în alte țări și sunt îndrăgostită rău de Moldova și în special de viața de la țară, să fiu medic veterinar pe sate și poate pe parcurs îmi deschid și o fermă a mea. Acum statul ne motivează cu proiectul de lege care s-a implementat din anul asta, ajutor de la stat pentru tinerii specialiști este vorba de 15 salarii medii pe economie, timp de trei ani plus careva facilități pentru chiria locuinței și pentru căldură. Cred că acest proiect va fi în stare să modifice mult gândirea specialiștilor”, a spus Anastasia Oleinic.

Și alți studenți de la medicină veterinară spun că după absolvire ar reveni la baștină, doar că salariile nu-i motivează.

„Am ales această specialitate, evident că îmi plac animalele și doresc să activez pe viitor în acest domeniu,sunt din orașul Soroca și pe viitor, după finalizare, vreau să activez tot acolo, pentru că sunt lipsă de medici veterinari, dar cu părere de rău salariul este nemotivant”, a spus un student.

Studenții fac practică la ferma zootehnică gestionată de Universitate, precum și la fermele din raza Municipiului Chișinău. Totodată, în cadrul facultății activează și o clinică veterinară pentru animalele de companie, care sunt aduse la tratament de stăpânii lor.

„A avut politraumatism a nimerit în accident, a avut hemoragie internă, fractură la limbă și contuzie la oasele cavității nazale, la momentul de față ea, e la noi cam în jur de trei săptămâni, se simte bine, mănâncă de sine stătător, anterior a fost alimentată intravenos”, spune profesorul universitar la UTM, Nicolae Starciuc.

În anul 2023, la facultatea de medicină veterinară de la UTM au fost înmatriculați peste100 de studenți, cu 10% mai mulți față de anul precedent. Administrația facultății consideră că odată cu lansarea facilităților pentru absolvenți, dar și cu modernizarea bazei tehnico-materiale, numărul viitorilor medici veterinari va crește.

„În decembrie a fost lansat proiectul Băncii Mondiale „Agri”, la inițiativa Ministerului Agriculturii. Prin finanțare din partea acestui proiect în cadrul facultății va fi organizată o clinică mobilă dotată cu cel mai performant aparataj, prima destinație e clar că o să fie legată instruirea practică a studenților și a doua o să fie deservirea animalelor de rentă din localitățile rurale, o rază de acoperire de cca 100-120 de km. Această clinică mobilă va servi drept model pentru crearea unor astfel de clinici și în localități care vor deservi mai multe ferme zootehince. Această practică este una larg răspândită în SUA și țările UE”, a declarat decanul facultății de medicină veterinară de la UTM, Mihail Popovici.

În prezent, în localitățile din țară e nevoie de cel puțin 200 de medici veterinari.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Un moldovean stabilit la Iaşi a deschis un local cu specific georgian
Articolul anterior
S-a pornit în Egipt cu circa 80 de cartușe. O femeie, reținută pe Aeroportul din Chișinău
Articolul următor