Toate intervențiile medicale efectuate acrobatei ucrainence, care a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău, plătite de IMU

Pe data de 23 martie, pacienta Elizaveta Muska, în vârstă de 25 de ani, cetățeană a Ucrainei, originară din Harkov, a fost transportată de urgență la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău, după ce a suferit un traumatism grav în urma unei căderi de aproximativ patru metri în timpul unei prestații pe scenă, în incinta Chișinău Arena.

Potrivit IMSP Institutul de Medicină Urgentă, la sosirea în Unitatea de Primiri Urgențe, starea pacientei era critică. Ea a fost imediat preluată de echipa de traumă și supusă investigațiilor imagistice și de laborator, care au condus la stabilirea unui diagnostic, transmite Știri.md.

După efectuarea unui examen RMN, s-a decis efectuarea unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale.

Autoritățile menționează că, după șapte zile de la intervenția chirurgicală, pacienta a fost externată în stare satisfăcătoare, fără deficit neurologic, la nouă zile de la internare.

Cheltuielile pentru investigațiile medicale, intervenția neurochirurgicală, anestezia și tratamentul medicamentos au fost acoperite integral de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Incidentul a avut loc la 23 martie, când aacrobata a căzut în timpul unui spectacol la Arena Chișinău și a fost internată inițial în reanimare, sub supravegherea medicilor. 

Conform primelor cercetări, organizatorii evenimentului susțin că artista nu s-ar fi asigurat corespunzător înainte de salt.

„Imediat a fost efectuată o inspecție a echipamentului la fața locului, care s-a dovedit a fi pe deplin operațional și în stare bună de funcționare. După analiza detaliată a filmărilor de pe camerele video, a devenit clar că artista nu și-a asigurat în mod corespunzător mâna, ceea ce a dus la consecințe tragice”, au declarat organizatorii.

Poliția a deschis o anchetă pentru a clarifica circumstanțele acestui incident. De asemenea, acesta nu este primul accident de la Arena Chișinău. În 2023, un bărbat a căzut din tribune și a ajuns la Urgență, iar altul a fost rănit după ce o dronă i-a căzut peste față.

Codul urbanismului și construcțiilor a fost completat: Ce prevede noua modificare

Codul urbanismului și construcțiilor a fost completat cu un nou alineat. Modificările au fost necesare după ce în spațiul public s-a discutat despre așa-zisele modificări ale documentului, care ar interzice construcția caselor de către persoanele fizice. Varianta finală a Codul urbanismului și construcțiilor a fost votată de Parlament în a doua lectură, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Astfel, prin adăugarea la Articolul 165 a acestui alineat documentul are „o altă formulare mai clară, ca să nu se speculeze”: 

„Persoanele fizice pot executa:

(…) d) lucrările de construcții, de reconstrucție, de reparații, de desființare executate, sub supravegherea unui diriginte de șantier atestat, la casele individuale cu regimul de înălțime de până la trei etaje, amplasate pe teren proprietate privată și destinate pentru una sau două familii, precum și la anexele gospodărești ale acestora”.

Așadar, casele individuale mai mici de trei etaje pot fi construite de către persoanele fizice, însă doar sub monitorizarea unui diriginte de șantier.

Pentru a explica cine sunt diriginții de șantier și care a fost necesitatea introducerii acestei prevederi, jurnaliștii zdg.md au solicitat explicații de la expertul tehnic atestat în domeniul arhitecturii, Sergiu Bejan. Acesta, la rândul său, a menționat că dirigintele de șantier poate fi atât o persoană juridică, cât și una fizică. Important e ca acesta să dețină certificatul de atestare tehnico-profesională.

„Acest specialist aduce niște norme de calitate și siguranță în execuții. El știe cât beton, câtă armătură pe metru pătrat este necesară. (…) Cel care construiește pur și simplu încheie un contract de consultanță, de supraveghere cu un diriginte de șantier care îi spune „Pune atâta armătură, pune atâta beton”. Adică aducem o notă de siguranță în execuție, atât”, a explicat Bejan pentru ZdG.

De menționat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a întocmită o comisie specializată, care emite certificatele de atestare diriginților de șantier, a menționat pentru ZdG Alexei Boșneaga, expert tehnic în cadrul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe. 

„Diriginții de șantier și responsabili tehnici sunt atestați de această comisie, ei primesc o legitimație, un certificat de atestare cu o ștampilă”, a precizat el.

Un diriginte de șantier trebuie să întrunească mai multe cerințe. Printre acestea se numără: Să posede studii superioare corespunzătoare domeniului solicitat, să aibă o activitate de execuţie de cel puţin trei ani pentru diriginte de șantier și una de cinci ani pentru responsabil tehnic în domeniul solicitat pentru atestare, inclusiv ultimul an de activitate în acest domeniu, potrivit datelor de pe site-ul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe,

Pe același site poate fi accesată lista cu toți diriginții de șantier atestați de la noi din țară. Până la data de 31 martie 2025, 1.018 de diriginți de șantier au fost atestați.

Totodată, expertul Alexei Boșneaga a explicat că introducerea acestei prevederi era necesară, pentru că țara noastră se află într-o zonă seismică, ceea ce „crește riscurile ca o casă construită necalitativ să se dărâme”, nu doar provocând pagube materialele, dar afectând și sănătatea oamenilor care locuiesc în acel imobil.

„Noi ne aflăm într-o zonă seismică. În ultimii ani acțiunile seismice s-au activat, la fel și alte calamități naturale, ca alunecările de teren. Și este o problemă. Este necesar ca construcțiile mici să fie mai sigure. (…) De aceea este o variantă foarte bună ca diriginții tehnici să monitorizeze executarea calitativă a lucrărilor”, a remarcat Boșneaga.

Caz șocant! Un moldovean, bătut cu cruzime într-un club de noapte din Italia: A rămas fără un rinichi și o parte din colon

În noaptea de 30 martie, un cetățean moldovean în vârstă de 30 de ani a fost înjunghiat în timpul unei bătăi violente pe ringul de dans al clubului Utopia din Padova. Bărbatul a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență în timpul căreia i-au fost îndepărtați unul dintre rinichi și o parte din colon.

La moment, starea victimei rămâne critică, scrie pont.md cu referire la rupor.md.

Ofițerii departamentului de poliție din Padova care au ajuns la fața locului l-au găsit pe moldovean la pământ, cu două lovituri de cuțit în spate. Un cetățean rus a fost și el rănit, dar ușor, avea doar o tăietură pe braț. Circumstanțele care au dus la bătaie sunt încă necunoscute. Forțele de ordine investighează cazul și îi caută pe atacatori.

„Acest club are o reputație proastă”, a notat poliția. În ultimul an, aici au fost înregistrate zeci de cazuri de violență, bătăi și utilizare de arme.

Din cauza gravității acestor episoade, șeful poliției din Padova, Marco Odorisio, a dispus suspendarea activității clubului pentru 120 de zile.

Paznic înjunghiat într-un magazin din Capitală

În seara zilei de 5 aprilie a avut loc un incident șocant într-un supermarket din Capitală, unde un agent de pază în vârstă de 21 de ani a fost grav înjunghiat într-un atac cu cuțitul în timp ce își desfășura activitatea la locul de muncă.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cazul a avut loc în contextul unei încercări de furt, transmite Știri.md

„Un individ cu cagula pe față, care intenționa să jefuiască magazinul, a înjunghiat cu cuțitul paznicul. Imediat martorii au solicitat intervenția ambulanței”, menționează reprezentanții CNAMUP. 

Așadar, echipa Terapie Intensivă Mobilă a intervenit în cinci minute la fața locului unde a depistat victima agresiunii în stare gravă, conștientă, cu plagă penetrantă în abdomen, la nivelul rebordului costal stâng, cu semne de hemoragie profuză internă, șoc hipovolemic gr. II. 

Timp de 20 de minute, medicii echipei TIM au intervenit prompt și profesionist în vederea stabilizării hemodinamicii pacientului, accesând patul vascular și cu administrarea medicației hemostatice, în vederea restabilirii volumului circular sangvin, întru recuperarea pierderii sangvine, oxigenoterapie și transportarea acestuia în condiții de siguranță maximă către ambulanță.

În același timp, medicul echipei TIM a luat legătura cu Departamentul Primiri Urgențe al spitalului pentru a informa despre transportarea unui pacient extrem de grav și necesitatea intervenției urgente. Drept urmare, pacientul a fost transportat de urgență cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmis specialiștilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

„Datorită profesionalismului și competenței echipei TIM, cât și conlucrării intersectoriale armonizate, pacientul a fost salvat, iar la moment starea acestuia este în afara oricărui pericol și urmează tratament specializat în condiții de staționar”, mai menționează reprezentanții CNAMUP. 

Un paznic a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de un individ care a încercat să jefuiască un magazin din Chișinău.

Detalii despre locurile pentru fumat și măsurile de siguranță implementate la Aeroportul Chișinău
Articolul anterior
Infrastructură modernă la noi în țară! Republica Moldova și UE consolidează cooperarea în domeniul transporturilor
Articolul următor
Close menu