Toate persoanele care s-au înscris la Programul de studiere a limbii române vor fi admise la cursuri!

Ministerul Educației și Cercetării va finanța instruirea pentru toate persoanele care s-au înscris la ediția din anul curent a Programului Național de studiere a limbii române. Anunțul a fost făcut astăzi de Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, în cadrul unei conferințe de presă. Pentru a extinde numărul beneficiarilor de instruire, ministerul de resort urmează să organizeze o achiziție suplimentară de servicii, astfel încât să acopere necesarul de cursuri pentru un număr de peste 12 mii de solicitanți, față de 5000 cât era planificat inițial.  

„După cum cunoașteți avem un număr mult mai mare de solicitări decât am planificat inițial. Ne bucurăm mult că există un interes sporit față de acest program strategic și ne asumăm angajamentul ferm ca pentru toți cei care s-au înscris să putem să oferim pe deplin cursurile de limbă română. Apreciem suportul Președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean în implementarea acestui program”, a menționat Dan Perciun. 

Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. 

Cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6911, urmat de UTA Găgăuzia – 1586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2971 cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2). 

Persoanele înscrise activează în domeniile: educație – 3284; economie – 2244; medicină – 867; administrație publică centrală și locală – 759; arte – 682; justiție – 446; altele – 4484. Ce ține de forma de organizare a cursurilor, mai mult de jumătate sau 56% au cerut să le facă online, iar restul  44 % –  cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu. 

Persoanele care s-au înregistrat urmează să fie contactate pe parcursul lunii martie. Ulterior se va efectua evaluarea inițială pentru a determina nivelul de cunoaștere a limbii române și, respectiv, se va decide împărțirea lor pe grupe. 

Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie – decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.

Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei. 

Cetățenii pot accesa semnătura electronică: Serviciul a fost complet restabilit

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) aduce la cunoștință utilizatorilor săi că accesarea semnăturii electronice și autentificarea în cadrul sistemelor informaționale în baza serviciului MPass au fost complet restabilite și funcționează acum în parametri normali.

Ne exprimăm cele mai sincere scuze pentru orice disconfort creat de întreruperea temporară a acestor servicii. Apreciem profund răbdarea și încrederea acordată în această perioadă.

Vă asigurăm că echipele noastre tehnice au lucrat cu toată dedicația pentru a finaliza retehnologizarea în timp util astfel încât să vă punem la dispoziție o platformă mai sigură și mai stabilă.

Suntem gata să oferim suportul necesar pentru depășirea unor eventuale dificultăți în utilizarea serviciilor de încredere, la numărul de telefon: 022820911 sau prin e-mail la adresa: pki@stisc.gov.md.

Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare.

Președintele organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului „Șor”, trimis în judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a formațiunii

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintelui organizației teritoriale Basarabeasca a PP ”Șor”, pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art.181/2 alin.(5) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2022.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada iulie – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului Politic „Șor”, a coordonat activitățile organizației, știind că partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat. Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, acesta a contribuit la acceptarea finanțării ilegale, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților partidului.

În asemenea circumstanțe, învinuitul a acceptat prin complicitate finanțarea partidului politic din surse ilicite, în valoare de peste 1,75 milioane de lei. Această finanțare a fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale. În cadrul urmăririi penale, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare de peste 520 000 de lei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Decizie în cazul șoferului care a urcat beat la volan și a ucis cu Porsche-ul o fetiță de 8 ani, la Bălți

Şoferul, din cauza căruia o fetiţă de 8 ani a murit la Bălţi, rămâne în arest. Pe 17 ianuarie a avut loc şedinţa Curţii de Apel Bălţi, în cadrul căreia s-a examinat cererea de modificare a măsurii preventive, transmite Nordnews.

colaj foto: www.realitatea.md

Amintim că accidentul grav s-a produs pe 6 ianuarie, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și A. Pușkin din Bălți. Șoferul unui Porsche, în vârstă de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului, astfel a lovit un taxi care circula regulamentar. În urma impactului, Porscheul a fost proiectat într-un Mitsubishi. Poliția a stabilit că șoferul Porsche-ului era beat la volan. Acesta avea o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.

În urma accidentului, o fetiță de 8 ani, pasageră în taxi, a murit. Mama copilei, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme.

Părinții care decid să-și înscrie copilul într-o altă școală decât în cele cu un număr mai mic de 50 de elevi vor beneficia de o alocație neimpozabilă
Articolul anterior
Cum va activa „Poșta Moldovei” în zilele de sărbătoare. Vezi graficul
Articolul următor