Satele Republicii Moldova se modernizează tot mai mult cu sprijinul Uniunii Europene, prin investiţii în infrastructură, agricultură şi educaţie.
Astfel, zonele rurale devin mai atractive pentru cetăţeni. Locuitorii din 16 localităţi au avut ocazia să afle despre proiectele de succes implementate, în cadrul campaniei „Uniunea Europeană pentru Moldova Rurală.”În satul Calfa, din raionul Anenii Noi, nu există nicio instituţie publică care să nu fi beneficiat de sprijinul Uniunii Europene. La Gimnaziul Visegrad, sa renovat sala de sport şi vestiarul, scrie tvrmoldova.md.
Tot cu ajutorul Uniunii Europene, în grădiniţa din sat a fost instalată o central termică pe bază de biomasă. Valoarea proiectului este de 755 de mii de lei iar noua instalaţie va aduce economii considerabile la facturile la energie.
STELA PERCIUN, director, Grădiniţa „Peştişorul de aur” , sat Calfa: „Sursele de bani care sunt alocate în buget pentru procurarea gazelor naturale sunt folosite în alte domenii pentru alimentaţia copiilor, procurarea materialelor didactice. Un beneficiu ecologic pentru localitate este micşorarea substanţială a eliminărilor de gaze nocive, totodată cenuşa care se produce în cadrul procesului de ardere a peleţilor este utilizată ca îngrăşăminte minerale pentru grădinile locuitorilor.”
Datorită proiectelor finanţate de UE, în localitate funcţionează şi o spălătorie publică. De serviciile acesteia beneficiază atât pensionarii din sat cât şi familiile social vulnerabile.
Cu sprijinul Uniunii Europene, în satul Calfa au fost implementate peste 100 de proiecte.
LUDMILA CEAGLIC, primar sat Calfa: „Începând cu proiecte mai mari la îmbunătăţirea de muncă şi aflare a copiilor în instituţia şcolară, preşcolară, am creat şi un centru de plasamnet temporar a bătrânilor, care găzduieşte nu doar bătrâni de la noi din localitate. Avem foarte multe rpoiecte mici începând cucrearea unei săli de forţă pentru dezvoltarea fizică a copiilor. „
Satul Calfa a găzduit şi evenimentul online de bilanţ a campaniei „UE pentru Moldova rurală”. Localnicii au aflat despre proiecte şi oportunităţile de finanţare.
GINTAUTAS BARANAUSKAS, şef adjunct Cooperare, Delegaţia UE în Republica Moldova: „Zonele rurale din Republica Moldova se confruntă cu provocări specifice în ceea ce priveşte creşterea economică, locurile de muncă dar şi durabilitatea, sustenabilitatea acestor proiecte. Principalele constrângeri includ insfrastructura şi serviciile publice, care sunt slab dezvoltate, deocamdată. Pentru a aborda aceste constrângeri, UE a oferit sprijin pentru aceste sectoare mulţi ani la rând.”
Autorităţile confirm că dezvoltarea şi modernizarea localităţilor rurale poate motiva tinerii să rămână acasă, iar pe cei din Diasporă îi poate determina să revină în Republica Moldova.
LUDMILA CEAGLIC, primar sat Calfa: „ Fără aportul şi susţinerea partenerilor din UE dezvoltarea ar fi imposibilă. Populaţia noastră are tendinţa să se întoarcă, asta ar însemna că ar fi şi un buget mai mare în satele noastre. „
Campania de informare „UE pentru dezvoltarea rurală” s-a desfăşurat în cadrul proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Comunicarea şi vizibilitatea asistenţei UE în cadrul programului Anual de Acţiune 2016”. În ultimii ani, în Republica Moldova au fost construite 10 incubatoare de afaceri. Au fost oferite mii de granturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi s-au creat mii de locuri noi de muncă. Totodată, au fost create 30 de grupuri de acţiune locală care au reuşit să implementeze o mie de micro-proiecte la nivel local.
sursa: www.tvrmoldova.md