Tragedie în raionul Teleneşti! O femeie și cei patru copii ai săi au rămas pe drumuri după ce un incendiu le-a mistuit casa

O femeie și cei patru copii ai săi au rămas pe drumuri după ce un incendiu le-a mistuit casa. Tragedia s-a produs în satul Ratuş, raionul Teleneşti iar focul a izbucnit în urma unui scurtcircuit. S-a transformat totul în scrum inclusiv hainele și actele proprietarilor. Familia are acum mare nevoie de ajutor, transmite TVR Moldova.

Cei 4 copii ai Paulinei Gripacevschi au intre 4 şi 14 ani. Femeia îi crește singură și de doi ani locuia în satul Ratuş, într-o casă oferită de o organizaţie creştină. Incendiu la locuință s-a declanșat chiar când femeia se intorcea acasă după ce și-a luat copiii de la gradiniță.

PAULINA GRIPACEVSCHI: „Când am venit cu cei doi copii mai mici, de sub acoperişul casei ieşea fum. Am alergat repede la vecin. L-am strimgat şi am venit împreună cu vecinul. Gândeam că copii cei mai mari sunt în casă. Nu ştiam că ei erau la fotbal”.

MIHAIL ŞARPE, martor: Ne-am dus repede, dar para bufnise şi nu am reuşit să scoatem nimic”

Sătenii au venit în ajutorul familiei, fiecare cu ce a putut. Casa făcută scrum va fi probabil demolată.

RODION TELEUCĂ, reprezentant, Misiunea Creştină „Hramul pentru Toţi”:  „Nu este într-o stare de a mai fi reparată. O vom demola”.

În sat locuiesc şi părinţii femeii, însă nu dispun de spaţiu suficient pentru a ai găzdui pe o perioadă lungă de timp. Paulina nu lucrează și mai este ajutată câteodată de fostul soţ.

EUGENIA ZAVATIN, asistent social: Noi am înaintat un dosar la direcţia de asistenţă socială pentru a beneficia familia de un sprijin familial. Ajutor social primeşte familia de 4800 de lei lunar. Ajutor social pe perioada rece. Mama nu este angajat la moment cu părere de rău”.

Femeia și cei 4 copii au gasit adăpost temporar în satul vecin, într-o casă mică și cu multe lipsuri.

PAULINA GRIPACEVSCHI: „Ca să nu stău cu copii pe drumuri ne-au permis să locuim în aceatsă casă. Este nevoie de paturi pentru copii, este nevoie de foarte multe lucruri”.

Pentru a putea trece peste necazuri, familia are nevoie de toți cei ce o pot ajuta, mai ales acum in plină iarnă. 

Este nevoie de hrană și îmbrăcăminte care dar mai ales de un adăpost adecvat. Toți cei ce pot ajuta sunt rugați să contacteze autoritățile din satul Ratuș. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina spune că Europa nu va fi la masa negocierilor de pace. „S-ar putea să vă enerveze puțin”

.

Europa va fi consultată, dar nu va fi prezentă la masa discuțiilor de pace planificate între SUA, Rusia și Ucraina, a dezvăluit trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, într-o nouă declarație care stârnește stupoare printre liderii europeni, scrie digi24.ro

Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile de pace în curs de planificare, Keith Kellogg a răspuns că provine din „școala realismului, iar acest lucru nu se va întâmpla”.

„E ca atunci când zgârii cu creta pe tablă, s-ar putea să vă enerveze puțin, dar vă spun un lucru care este foarte sincer”, a declarat el sâmbătă, potrivit The Guardian. „Iar prietenilor mei europeni le-aș spune: intrați în dezbatere, dar nu plângându-vă că ați putea să fiți la masă sau nu, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporindu-vă cheltuielile (pentru apărare)”, a mai adăugat el.

Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și consideră că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei, notează The Guardian.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni la Paris duminică pentru a discuta situația.

Kellogg a mai declarat că unul dintre motivele pentru care negocierile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost implicarea a prea multor țări care nu aveau capacitatea de a gestiona un astfel de proces. „Nu vom merge pe această cale”, a spus el în marja Conferinței de securitate de la München.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său din cadrul conferinței pentru a avertiza că Europa riscă să fie exclusă din negocieri. El a îndemnat Europa să accelereze și să formeze o armată europeană, în care Ucraina să joace un rol central.

Liderii europeni, loviți vineri de discursul dur al vicepreședintelui SUA, JD Vance, sunt din ce în ce mai îngrijorați de abordarea lui Trump cu privire la un acord de pace în Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord avantajos pentru SUA, dar cu implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru Europa, mai scrie The Guardian.

Kellogg a afirmat că aspectele critice ale negocierilor sunt garantarea faptului că războiul nu va reîncepe după o încetare a focului și determinarea modului în care Ucraina își va păstra suveranitatea. El a spus că acest lucru ar necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie în SUA, nu a fost încă în măsură să definească o astfel de garanție. El a spus: „Trump are nevoie de o gamă completă de opțiuni” și „toate opțiunile sunt pe masă”.

De asemenea, Kellogg a mai spus că lucrează „pe timpul lui Trump”, adăugând că se așteaptă la un acord în câteva săptămâni sau luni. Un aspect cheie a fost să se convină asupra modului în care vor fi tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a mai precizat el.

Kellogg a declarat că lucrează cu contactele sale din cadrul alianței NATO, în timp ce Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu, a fost în contact cu rușii.

Reacţiile liderilor europeni Premierul Croaţiei, Andrej Plenković, prezent la conferinţă, a declarat că nu orice acord de pace este acceptabil, ci doar unul care asigură integritatea teritorială a Ucrainei. El a adăugat că excluderea Europei din negocieri ar fi „inacceptabilă” din punct de vedere politic, având în vedere legăturile transatlantice istorice dintre Europa şi Statele Unite.

Premierul Islandei, Kristrún Frostadóttir, a exprimat o nemulţumire generală a liderilor europeni faţă de poziţia SUA, declarând că „oamenii încă nu sunt siguri ce vor să facă americanii” şi că este dificil pentru oficialii europeni „să răspundă constant unor declaraţii neclare”.

Fostul ministru de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a adoptat o poziţie mai critică, spunând că Europa nu se află la masa negocierilor pentru că „nu are mare lucru de oferit”. „Dacă am fi gata acum să oferim trupe, bani şi integrare în UE, am putea avea propria noastră masă de negocieri. Am putea invita Ucraina, Putin, Trump şi pe oricine altcineva să discutăm despre pace aşa cum o înţelegem noi,” a declarat Landsbergis.

„Din păcate, acum suntem doar nişte spectatori. Iar atunci când eşti doar un spectator, eşti dependent,  iar cel de care depinzi este cel care stabileşte regulile,” a concluzionat el.

.

Zelenski anunță că a refuzat deocamdată semnarea unui acord cu Washingtonul asupra mineralelor ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta „nu ar proteja” în acest stadiu țara sa, informează Agerpres.

„Nu i-am autorizat pe miniștri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează”, a declarat Zelenski în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte „garanții de securitate” pentru Ucraina.

Însă „eu nu văd încă în document această legătură” între minerale și protecție, a adăugat el.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanța apărarea ei în războiul cu Rusia.

„O parte din acești bani va servi la recompensarea contribuabilului american pentru miliardele de dolari care au fost cheltuite în această țară”, a declarat Rubio la o zi după convorbirea telefonică între Trump și Putin, care a schimbat datele în ceea ce privește războiul în Ucraina.

O altă parte „va fi reinvestită în Ucraina pentru a reconstrui tot ce a fost distrus”, a afirmat Rubio.

Donald Trump, care critică de mai multă vreme ajutoarele americane trimise Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia, a dat de înțeles la începutul lunii că vrea un acord asupra accesului la resursele miniere ucrainene drept condiție pentru menținerea sprijinului SUA.

Ucraina deține importante resurse de litiu și titan, care sunt esențiale pentru tehnologiile de vârf, în special pentru industria aerospațială și pentru vehiculele electrice.

Mesajul mamei a cărei fiică și-a pierdut picioarele în accident: ,,M-am rugat să mai văd ochii și zâmbetul fetiței mele. Vă scriu pentru ea, pentru fetița mea”
Articolul anterior
O femeie din Ucraina a vrut să zboare la Viena cu 24 800 dolari, 50 200 franci și 5 lingouri din aur nedeclarate: Bunurile, ridicate de vameși
Articolul următor