Tragedie în România: O parte din clădirea unui internat școlar s-a prăbuşit. Un elev a fost scos mort de sub dărâmături

Un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Alte trei victime au fost scoase de sub dărâmături și sunt la spital. Clădirea e pe lista Ministerului Educației de școli cu risc seismic, dar apare ca neîncadrată într-o clasă, scrie presa de peste Prut.

Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar un băiat a decedat, după ce peretele internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, luni după amiază.
Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.

Ora 20.20: Aproape 100 de copii sunt găzduiți în internatul din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit. Unii au reuşit să fugă în momentul tragediei.

Ora 19.52: Forțele de intervenție au anunțat că se retrag, acțiunile de căutare și salvare s-au încheiat. Bilanțul victimelor:

  • 1 victimă decedată
  • 1 victimă cu traumatisme severe, intubată
  • 2 victime conștiente, diverse traumatisme

Ora 19.47: Informații noi despre fetele rănite:

„Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita.

Ora 19.35: Fata care a fost resuscitată, dar este în stare foarte gravă are o vertebră complet fracturată, potrivit informațiilor G4Media.

Ora 19.30Băiatul care a fost scos în stare de inconștiență de sub dărâmături nu a putut fi resuscitat și a fost declarat decesul.

„Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a anunțat ISU.

Ora 19.02: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că una dintre victime va fi transportată la o unitate medicală din Târgu Mureş. Întrucât condiţiile nu permit transportul cu elicopterul, aceasta va fi dusă cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă, relatează News.ro.

Ora 18.50: Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat, pentru News.ro, că primăria plăteşte aproximativ 330.000 de lei anual, chirie pentru clădire, care este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Ora 18.47: Unitatea de învățământ are două corpuri reabilitate care au fost încadrate în clasa de risc seismic III, iar clădirea internatului nu era încadrată în vreo categorie de risc seismic, a precizat reprezentantul Inspectoratului Școlar Harghita la Digi24.

Clădirea „avea toate vizele de funcționare” și până acum nu au fost semnalate niciun fel de probleme, a mai precizat acesta.

Ora 18.42: „A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului”, a anunțat IGSU.

Ora 18.39Băiatul a fost scos de sub dărâmături, însă este în stop cardio-respirator și se fac manevre de resuscitare, potrivit informațiilor G4Media.

Ora 18.32: Prefectul din Harghita, Petres Sandor, a declarat pentru Agerpres că acţiunea de căutare a celui de-al patrulea copil sub dărâmături continuă. „Ceea ce este clar este că au fost prinşi patru copii sub dărâmături, trei au fost scoşi, se lucrează pentru scoaterea celui de-al patrulea. Cei trei sunt în spital şi acum să vedem ce se întâmplă cu restul operaţiei”, a spus prefectul.

Acesta a arătat că acţiunea de căutare este sprijinită şi de Salvamont.

„Cel puţin cinci formaţiuni de voluntari, Salvamont, câine căutător, sunt toate forţele aici. (…) Problema este că trebuie să se lucreze cu grijă, să nu se mai dărâme ceva, dar oamenii îşi dau toată silinţa”, a adăugat el.

Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat că trei fete au fost scoase dintre ruine, iar acum se mai caută încă un băiat.

Trei fete au fost scoase, toate cele trei sunt acum în spital, două sunt în afara oricărui pericol, una cu vătămări corporale uşoare. A treia fată se află în comă, ea a fost resuscitată în Ambulanţă. Acum se mai caută încă un băiat”, a menţionat ea.

La rândul său, Fekete Ors, şeful Salvamont Harghita, a subliniat că intervenţia este dificilă.

Colegii sunt acolo cu câini de căutare, cu o dronă cu o cameră de termoviziune. Intervenţia este dificilă din cauză că este mult, mult moloz”, a spus el.

Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă şi acţionează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături, potrivit IGSU. Victimele au între 15 şi 17 ani.

Ora 18.23: Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a declarat că în zonă s-au efectuat lucrări pentru a conecta clădirea internatului la canalizarea oraşului, acesta precizând că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Potrivit acesteia, o parte a clădirii internatului s-a prăbușit „chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”.

Sunt la faţa locului, deci s-a prăbuşit o parte din clădirea căminului Liceului ‘Tamasi Aron’. S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului. Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat. Incidentul s-a întâmplat chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”, a declarat aceasta pentru Agerpres.

Ea afirmă că încă se mai caută victime printre dărâmături. ”Procesul de căutare nu s-a terminat, pentru că încă o persoană nu a fost găsită. Pompierii, toată lumea este la faţa locului. Au venit şi pompierii din satele învecinate, au pus reflectoare şi căutarea continuă”, a arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Potrivit acesteia, lucrările au fost contractate de şcoală, având în vedere că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Ora 18.19: Forțele de ordine aflate la fața locului încearcă să salveze încă o victimă care este prinsă sub dărâmături. Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu acesta și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.

Ora 18.14: Cele trei fete rănite au vârste între 15 și 17 ani.

Ora 18.00: Fata aflată în stop cardio-respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale, potrivit ISU.

Ora 17.55: Actuala clădire a liceului a fost construita la începutul anilor 1900.

Ora 17.26: Până în acest moment au fost extrase 3 victime. Una este conștientă, una semiconștientă și una e în stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare în curs.

Ora 17.07: Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar unul este în stare gravă – o tânără de 17 ani, potrivit prefectului județului, care a făcut declarații la Digi24.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care vestește sosirea Crăciunului
Articolul anterior
Sute de profesori au învățat să utilizeze inteligența artificială în procesul de predare-învățare
Articolul următor