Transportatorii amenință cu proteste din cauza unei noi legi

Șoferii mijloacelor de transport public ar putea ieși la proteste în viitorul apropriat. Se întâmplă după ce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) ar fi acordat Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) doar trei zile pentru a-și prezenta opinia în legătură cu proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere (CTR). Președintele Consiliului APOTA Oleg Alexa a declarat că proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere – propus de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – ar conține instrumente de „deposedare a transportatorilor de afaceri și de subordonare politică a domeniului transporturilor rutiere”, scrie newsmaker.md.

Pe 30 octombrie, președintele Consiliului APOTA Oleg Alexa a publicat un comunicat în care a declarat că MIDR a pus la dispoziția Asociației prea puțin timp pentru a formula o opinie asupra proiectului de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care este unul comprehensiv.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) informează că a recepționat joi, 26 octombrie de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere (CTR) în redacție actualizată. Proiectul împreună cu anexele conține în jur de 200 pagini. Ministerul ne-a acordat termen de prezentare a opiniilor doar 3 zile. Termenul acordat de MIDR, în mod evident, este insuficient pentru întocmirea obiecțiilor transportatorilor. Deși termenul inexplicabil de mic de trei zile expiră marți, 31 octombrie, constatăm că pentru ziua de marți acest proiect este inclus în agenda ședinței Grupului de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activității de întreprinzător”, a comunicat el.

Oleg Alexa a declarat că situația respectivă denotă faptul că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Cancelaria de stat „nici nu au de gând să examineze obiecțiile transportatorilor”.

Proiectul elaborat și prezentat de MIDR conține prevederi care contravin principiilor legislației europene în domeniul transporturilor și angajamentelor asumate de Republica Moldova de ajustare a legislației naționale la cea europeană. Analiza impactului de reglementare conține afirmația stranie a MIDR precum că acest proiect nu necesită a fi supus expertizei de compatibilitate cu legislația europenă. Aceste derapaje de la normele europene sânt comise de MIDR pentru a crea instrumente de deposedare a transportatorilor de afaceri și de subordonare politică a domeniului transporturilor rutiere de persoane. Prin acest proiect, de asemenea, se favorizează schemele de corupție din ANTA, se menține și se legalizează abuzurile grupării Vîlcu-Andronachi care continuă să gestioneze majoritatea gărilor din țară, se instituie pîrghii de amestec în activitatea de afaceri și obstacole a activității de transport, toate fiind incompatibile cu legislația europeană”, se arată în comunicat.

Președintel Consiliului APOTA a spus că MIDR crează, „în mod conștient, sitiuații care vor genera litigii împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”.

„Aceste consecințe negative pentru țară sânt neglijate de MIDR și Cancelaria de Stat, care urmăresc implementarea schemelor corupționale în domeniul transporturilor. Cu regret, propunerile venite din partea transportatorilor, toate bazate pe legislația UE și a țărilor UE, au fost respinse de către MIDR invocându-se motive bizare, din care reiese că acum MIDR promovează o lege antieuropeană după care va elabora un proiect de lege de ajustare a legislației noastre la cea europeană”, a declarat el.

În acest context, Alexa a declarat că poziția Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale „nu lasă transportatorilor altă cale decât cea a protestelor”.

APOTA, în următoarele zile, după consultarea transportatorilor va anunța perioada și modul de desfășurare a protestelor împotriva inițiativei MIDR”, a precizat el.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Pe piața din R. Moldova vor apărea 27 de medicamente noi, inclusiv comprimate ce reduc valoarea glicemiei la pacienţii adulţi cu diabet zaharat tip 2
Articolul anterior
Peste 260 de școli din municipiul Chișinău sunt pregătite pentru a fi conectate la agentul termic
Articolul următor