Trei luni de la dispariția fetiței moldovence în SUA. Anchetatorii americani s-au întors cu un câine la casa familiei

3 luni de la dispariția Mădălinei Cojocari. După câteva săptămâni de liniște pe strada unde locuia familia, anchetatorii au revenit, iar de această dată au luat și un câine, scrie presa de peste Ocean, conform unimedia.info. Poliția Cornelius, Biroul de Investigații de Stat din Carolina de Nord, unitatea sa K-9 și un procuror adjunct din Mecklenburg au fost la casa familiei în această săptămână.

Un purtător de cuvânt al orașului a spus că găsirea Mădălinei rămâne prioritatea principală a departamentului și că lucrează pentru a se asigura că finalizează o investigație amănunțită.

Unii vecini au fost îngrijorați că ancheta încetinește, deoarece strada era liniștită de săptămâni. Un vecin că anchetatorii au stat acasă la familia Cojocari aproximativ două ore și i-a văzut cu un ciobanesc german.

Jack Thorpe, un manager K-9 care nu este implicat în acest caz, a spus că unitățile K-9 sunt un instrument critic în multe etape diferite ale unui caz de persoană dispărută.

„A intra într-o casă săptămâni sau luni mai târziu este absolut posibil, o facem tot timpul. De fapt, este o obișnuință”, a spus el.

Thorpe este directorul unității de căutare și salvare K-9 a Asociației soldaților din Carolina de Nord. Este o organizație nonprofit alcătuită din manageri K-9 care sunt chemați să asiste în investigațiile de stat și federale. Organizația nu a fost contactată în acest caz.

K-9-ul este specializat în găsirea rămășițelor umane.

„95% din ceea ce facem pentru organele de drept este să curățăm zona pentru ei și să spunem că nu este probabil ca un organism să se afle pe această proprietate”, a spus Thorpe.

„Elimini locuri cu instrumentele de investigație pe care le ai. Acestea ar putea fi informații despre telefonul mobil, ar putea fi cineva ca un informator criminal care spune departamentului de poliție că poate doriți să verificați aici și apoi aducem un câine acolo și îl confirmăm sau îl anulăm. Acești câini sunt foarte, foarte importanți în cazurile penale”.

Oficialii din Cornelius nu au confirmat mai multe informații despre motivul pentru care s-au întors la casă sau dacă au găsit ceva substanțial, doar că SBI le-a adus unitatea K-9.

Potrivit site-ului SBI, aceștia au în program 18 câini, fiecare cu o îndemânare de specialitate. Departamentul are câini care pot detecta droguri, explozivi, acceleranți sau rămășițe umane.

Fetița a dispărut fără urmă pe 23 noiembrie. Timp de mai bine de trei săptămâni, părinţii nu au anunţat poliţia, iar acum cei doi sunt arestaţi. FBI-ul încearcă să-i dea de urmă minorei.

Ultimele imagini cu fetiţa în viaţă o arată cu ghiozdanul în spate, în autobuzul şcolar cu care se întorcea acasă: era cu două zile înainte să se facă nevăzută. Diana, mama ei, le-a declarat anchetatorilor că ultima oară a văzut-o în seara de 23 noiembrie, când copila s-a dus la culcare. Femeia a anunţat, însă, dispariţia fiicei sale abia după trei săptămâni. Nu la poliţie, ci la şcoala din Cornelius, Carolina de Nord, unde învăţa. Diana Cojocari şi concubinul ei au fost reţinuţi sâmbătă. Sunt acuzaţi că nu au alertat autorităţile imediat după dispariţia fetei.

Rămășițele focului din curtea casei în care locuia Mădălina Cojocari, fetița de 11 ani, din Republica Moldova, care a dispărut în SUA, au fost din nou cercetate. Jurnaliștii tabloidului au realizat mai multe fotografii în care apare avocatul tatălui vitreg al fetiței și doi bărbați care ar fi detectivi particulari. Vecinii familiei au declarat că au văzut flăcări și fum în curte la sfârșitul lunii noiembrie, cu circa două săptămâni înainte de raportarea dispariției copilei. Focul ar fi ars mai multe zile la rând.

Misterul dispariţiei micuţei Mădălina Cojocari este departe de a fi elucidat. Părinţii copilei de 11 ani, dispărută de mai bine de o lună din Cornelius, Carolina de Nord, ar fi trebuit să se prezinte în faţa instanţei, unde ar fi trebuit să fie audiaţi. Judecătorul a anunţat că nu va mai fi nicio audiere pentru garanţie, dar că ambii părinţi şi-au predat paşapoartele.

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Marea Dictare Națională organizată și la Florești

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Florești a fost organizată Marea Dictare Națională. Evenimentul a reunit zeci de participanți, de la elevi la profesori și membri ai comunității, toți având un scop comun: să-și testeze cunoștințele de limbă română și să promoveze importanța corectitudinii în vorbire și scriere, scrie observatorul.md.

Organizat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, dictarea s-a desfășurat în scuarul Centrului de Creație al Copiilor, într-o atmosferă de sărbătoare și respect pentru limba maternă.

Dictările codificate vor fi verificate de o comisie de evaluare, alcătuită din 3 membri: un reprezentat din cadrul DGECTS Florești și 2 profesori de limbă română cu grad didactic I, iar rezultatele vor fi transmise fiecărui participant prin poșta electronică. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu diplome, care vor fi înmînate în cadrul unei activități festive.

Menționăm faptul că, Marea Dictare Națională este la a II-a ediție, în Chișinău s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, 20 de raioane au organizat transport pentru a aduce participanții la Chișinău, în timp ce alte 15 au asigurat desfășurarea dictării la nivel raional.

„Cel mai bun colonel rus de spionaj” a murit în Ucraina. Mesajul rușilor
Articolul anterior
Doliu în lumea medicală! S-a stins din viață Gheorghe Ostrofeț, doctor habilitat în științe medicale: „O pierdere irecuperabilă pentru lumea științifică”
Articolul următor