Trei partide extraparlamentare din Republica Moldova s-au unit și au anunțat că vor să lupte pentru viitorul european al țării, scrie evz.ro.
Trei partide –Platforma DA („Demnitate și Adevar”), Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Partidul Schimbării – au încheiat un acord de parteneriat politic pentru viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, au anunțat liderii celor trei formațiuni.
Care sunt obiectivele celor trei partide
Conform Declarației lor comune, cele trei organizații se unesc pentru realizarea următoarelor obiective: „Integrarea europeană a Moldovei; constituirea unui stat de drept, cu respectarea principiului separației puterilor; respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor; autonomie reală a autorităților locale; adevărată democrație incluzivă.”
Părțile au subliniat „riscul revenirii la putere a grupurilor criminale și oligarhice din cauza ineficienței instituțiilor actuale ale statului, a stagnării reformei justiției și a unui context geopolitic extrem de complicat”.
Cooperarea acestora se va desfășura la nivelul organelor centrale ale partidelor și al administrațiilor locale în scopul pregătirii alegerilor prezidențiale și parlamentare.
Listă comună și ajutor pentru PAS
Cele trei partide urmează să întocmească o singură listă de candidați pentru alegerile parlamentare din 2025 și să propună un singur candidat pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Reprezentantul LOC, Alexandru Bujoreanu, a declarat că există un risc real de abatere a Moldovei de la cursul european, așa că cele trei partide își unesc forțele pentru a preveni acest lucru.
Președintele Partidului Schimbării, Stefan Gligor, a spus că „Moldova nu a fost niciodată atât de aproape de Uniunea Europeană ca acum, dar, în același timp, niciodată până acum nu au existat riscuri atât de semnificative de abatere de la cursul european”.
Care e scorul pe partide în acest moment
Un sondaj recent a arătat că 28,5% dintre respondenți sunt pregătiți să voteze pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintelui Maia Sandu, 25% pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, 11% pentru partidul Sansa [Șansa], al fugarului Ilan Șor. Restul partidelor nu ar depăși pragul de 5% prevăzut de lege, deși Partidul Nostru este foarte aproape de acesta – cu 4,7%.
Dacă se ignoră alegătorii nesiguri și sunt luați în considerare doar cetățenii hotărâți, care știu pe cine ar vota, atunci rezultatele ar putea fi următoarele: PAS – 34,7%, BCS – 30,4%, „Șansa” – 13,5%, Partidul Nostru – 5,7 %.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie. Acesta a vizat 954 de persoane cu drept de vot, cu reședința în localități de diferite tipuri din republică. Sondajele spun că eroarea nu ar trebui să depășească ±3,2%.