Trei scenarii posbile pentru viitorul Ucrainei după încheierea războiului

Rusia continuă să ducă un război brutal împotriva țării vecine. Dar oamenii privesc înainte: cum poate arăta viitorul Ucrainei? Experții citați de ZDF oferă 3 perspective, scrie hotnews.ro.

Armata rusă s-a retras din regiunea din jurul capitalei ucrainene Kiev, dar ucrainenii nu-și fac iluzii. Ei așteaptă următoarea lovitură.

Iaroslav Kuz, de exemplu, coordonatorul de criză din suburbia Irpin din Kiev, a declarat într-un interviu pentru ”Der Standard”, referindu-se la războaiele rusești anterioare: „Această a doua lovitură ucide întotdeauna mai mulți oameni decât prima și provoacă mai multe pagube”.

Starea în care Ucraina va ieși din război depinde de mulți factori: resursele proprii, valoarea ajutorului extern, determinarea agresorului, care încă dorește să controleze întreaga Ucraină.

1: Rusia rupe Ucraina

Până în prezent, acesta este „cel mai puțin probabil scenariu”, dar, în ciuda „succeselor de până acum ale armatei ucrainene, este încă posibil”, spune Andre Hartel, expert în Ucraina la Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) din Berlin, pentru postul public de televiziune german ZDF.

Dezmembrarea ar fi posibilă dacă Rusia se pregătește pentru o luptă îndelungată și își îmbunătățește în mod decisiv abordarea militar-operațională.

Resursele Rusiei nu trebuie subestimate, subliniază Stefan Meister, expert în Rusia la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP).

Rusia are încă mult material militar „în mânecă” și mobilizează forțe proaspete. spune Meister în interviul acordat ZDFheute:

Putin vrea Kievul! Indiferent de costuri. Nu-i pasă câți oameni mor de partea lui, spune Meister.

Dar dacă Occidentul crește presiunea asupra Moscovei prin acordarea unui ajutor militar suplimentar Ucrainei și prin extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei, Kremlinul ar putea renunța la obiectivul său de război maxim.

Scenariul 2: O divizare permanentă a Ucrainei

Potrivit lui Stefan Meister, atacurile masive ale Rusiei asupra regiunilor și orașelor din estul și sudul Ucrainei dovedesc că pentru Kremlin, câștigarea „Donbassului și realizarea culoarului terestru către Crimeea sunt destul de cruciale”.

Donețk și Luhansk din Donbass se află de ceva timp sub controlul Rusiei. Între timp, armata rusă a cucerit Herson în sud, controlează cea mai mare parte din Mariupol și acum atacă și Odessa.

Noua Rusie a lui Putin include, teoretic, și Odessa, în sud-vestul Ucrainei. Astfel, Rusia ar fi adus sub controlul său întreaga coastă ucraineană a Mării Negre.

Kremlinul ar putea deja „să prezinte acest lucru ca pe un succes”, spune expertul SWP André Härtel.

Pe de altă parte, astfel de pierderi teritoriale mari și „izolarea de mare” ar „diminua și slăbi Ucraina pe termen lung”.

În plus, pentru experți, există și alte scenarii de împărțire în care Rusia ar putea declara alte așa-numite „republici populare”, așa cum s-a întâmplat deja în Luhansk și Donețk.

Acest lucru ar fi folosit apoi de Rusia ca un instrument pentru a submina suveranitatea internă a Ucrainei.

Conflictul va continua să mocnească, un nou război fiind probabil.

Scenariul 3: „Ucraina liberă”

Acesta ar fi succesul maxim al Ucrainei și presupune „că armata ucraineană continuă să lupte cu succes, împinge armata rusă înapoi din teritoriile pe care le-a cucerit începând cu 24 februarie și confruntă Rusia cu pericolul unei înfrângeri complete pe teritoriul ucrainean – inclusiv în Donbass și Crimeea”, după cum spune André Härtel.

Ucraina s-ar putea declara neutră până la urmă, dar în scurt timp și-ar construi propria armată cu ajutorul Occidentului în așa fel încât să se apere cu succes de un alt atac al Rusiei sau să-l prevină.

Astfel înarmată, Ucraina și-ar putea finaliza „cursul spre vest”, în special spre UE, și propriul proiect de reformă și transformare.

Cu toate acestea, Stefan Meister de la DGAP consideră acest scenariu mai degrabă improbabil în acest moment.

Sunt foarte sceptic că Ucraina va fi capabilă să scoată armata rusă din întreaga țară.

Până în prezent, Occidentul nu a furnizat sistemele de armament cu care ucrainenii ar putea face acest lucru. Modul în care Occidentul va continua să îi sprijine pe ucraineni va fi decisiv pentru succesul apărării țării.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

VIDEO! Vladimir Putin, „spânzurat” pe stadion – Coregrafia prin care fanii Legiei Varșovia i-au taxat pe rivalii de la Lech Poznan
Articolul anterior
Zelenski: ”Întregul proiect european, acesta este obiectivul Rusiei. Puneţi presiune maximă pentru a restabili pacea şi securitatea”
Articolul următor